Ziua Logo
  Nr. 3342 de marti, 7 iunie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-06-07
OpenMind2003 din US (...@hotmail.com, IP: 172.161.171...)
2005-06-07 07:32
Biserica si statul

Eu zic a analizam toate posibilitatile de relatie intre stat si biserica si sa vedem ce e bun si ce e rau intr-o parte si in alta. Nu o sa fac pe plac unora care vor sa se uite doar in Vest si o sa consider mai multe societati. Sa fim OpenMind nu?
Un exemplu extrem de relatie a fost in societatile nazista si comunista unde biserica a fost fortata sa taca.
"Cand regimurile comuniste si totalitare in Rusia au venit sa distruga Biserica Ortodoxa Rusa si alte credinte, nu a vrut doar sa o discrediteze. ...Guvernul a incercat sa formeze o noua persoana , un om nou fara Dumnezeu....Inainte de revolutie au fost aproape 100 000 biserici Ruse ortodoxe in Rusia, dupa Razboiul al II-lea mondial au fost mai putine de 1000."(http://www.adherents.com/adhloc/Wh_288.html)
Deci daca venim cu ideea ca biserica trebuie sa taca prin forta aducem omagiu acestor societati naziste si comuniste care au facut acelasi lucru si o societate similara celor 2 societati se va dezvolta.
Un alt exemplu extrem este cand clerul devine liderul statului cum s-a intamplat in Iran.
Acuma sa ne uitam la mijloc. Aici este o conlucrare intre biserica si stat, aceasta conlucrare fiind foarte mica ca in Vestul Europei si majora in cazul tarilor islamice, care au adoptat cuvantul islamic in titulatura tarii lor. Cand vorbim de stat avem urmatoarele categorii: economia, apararea, protectia familiei, educatia, comertul, sanatatea , etc... Cand vorbim de conlucrare intre biserica si stat vorbim doar de protectia familiei si educatie.

Sa luam cazul Vestului. Biserica a fost in Vest peste 2000 de ani o protectoare a familiei si a vietii. A fost daca vreti un cioban care a aparat cu abnegatie turma sa de oi. Ei, la un moment au venit niste lupi care au zis cam asa. S-a schimbat totul peste noapte. Oile nu mai au nevoie de paznic iar paznicul sa faca bine sa stea la el acasa. Sa lasam sa fie oile democrate. Zis si facut dar a urmat un dezastru in planul familie ramasa fara aparator.

Daca inainte nu erau divorturi acum avem jumatate din familii divortate.(Tineti minte ca divorturile si suprataxele au condus la prabusirea imperiului roman) Daca inainte copii traiau in familii acum avem copii traind in case cu un parinte sau cu parinti traind in concubinaj. Relatia de concubinaj este mult mai periculoasa decat casatoria legala. Este o relatie de 10 ori mai violenta decat casatoria , nu da respectul cuvenit unei femei , iar relatia asta sfarseste in 77% de cazuri in despartire.
Daca inainte nu s-a auzit de droguri acum este o epidemie de asa ceva. Daca inainte oamenii aveau grija de corpurile lor acum si le imbiba cu chimicale si cu hormoni masculini Si putem continua. Per ansamblu populatia Vestului a ajuns la o cadere si imbatranire vertiginoasa punandu-se in pericol insasi existenta statului. avem crize la casa de pensii. Avem crize in economie. Vor fi socuri si socuri daca acest lucru va mai continua. Si nu va continua la nesfarsit pentru ca avem ceva in genul: civilizatie incipienta, civilizatie dezvoltata, stat universal, decadere si invazie. Asa cum am mai zis la Brussel jumatate din nou nascuti sunt copii de arabi. Londra e pe cale sa devina oras cu minoritate alba, etc...
Biserica in Vest a inteles ca e necesara o revenire in societate si incearca sa revina cu success.Astfel recent Papa a spus ca casatoria homosexuala este o anarhie.
Societatea in Vest cere din ce in ce mai mult revenirea Bisericii in societate pentru apararea familie. Avem partidele crestin-democrate foarte populare in Vest, recend un astfel de partid impunandu-se in Germania. Un alt exemplu este US unde electoratul crestin a avut un success deosebit in ultimele alegeri. Sa ne amintim doar de Tom Dashle detronat ca senator tocmi pentru ca era pro-avort. Sa ne amintim de asemenea de faptul ca in 9 state care au votat in respect cu casatoria homosexuala, toate statele au respins asa ceva cu o majoritate covarsitoare. Extraordinar. Iata ca populatia Vestului incepe incetul cu incetul sa se ridice pentru apararea familie si asta e bine.
La musulmani avem o relatie foarte stransa intre stat si religie iar acolo familia o duce foarte bine, familiile avand in medie cate 5 copii. Sunt alte lucruri care nu merg bine acolo dar asta e o alta poveste. A spune ca nimic nu merge bine acolo e neadevarat, iar a spune ca totul e bine in Vest e de asemenea neadevarat.Cei destepti aleg ce e bun in Vest cu ce e bun in alta parte ca sa construiasca ceva.

Sa ne intrebam putin , are mesajul crestin o audienta buna, este bine primit?
Am o veste foarte buna. Este foarte bine primit. Sa va dau un exemplu. Intre toate posturile de radio din US , toate, si repet toate, au un mesaj conservator de tenta crestina (religioasa). Pe de alta parte toate radiourile cu un mesaj necrestin (nereligios mai bine zis) au dat faliment. Ce inseamna asta? Inseamna ca atunci cand se intalneste cu oamenii, cand oamenii pot sa-si spuna parerea, cand exista o debatere intre mesajul crestin si cel necrestin, intotdeauna mesajul crestin invinge. Casatoria invinge intotdeauna inaintea concubinajului.

Ce mai inseamna asta? Asta inseamna ca pentru a exista si a influenta lumea , mesajul necrestin nu trebuie sa fie combatut si nu trebuia sa coexiste cu un alt mesaj crestin mult mai puternic.

De exemplu in filme , un canal de comunicare foarte important, mesajul necrestin domina pentru ca nu exista mesaj crestin si pentru ca lumea nu poate comenta mesajul trimis de film. Ar fi foarte necesare filme cu tematica crestina acum pentru a oferi o alternativa mesajului necrestin.
De exemplu in TV. Unele canale de televiziune au tot timpul un mesaj necrestin si nu lasa oamenii sa-si spuna parerea. Televiziunea lor e ceva in genul.
Persoana 1: E bine sa fii in concubinaj.
Persoana 2: Concubinajul e foarte modern.
.... Si tot asa, dar daca ar fi si cineva care sa spuna, stop, sa analizam de ce concubinajul e bun...si ar urma o dezbatere adevarata, atunci in mod sigur mesajul crestin ar iesi in fata.
Poate ca in Vest si la noi crestinii trebuie sa aduca in fata o dezbatere adevarata a problemelor casatoriei in film si in TV.
Ma gandesc ce succes ar avea povestile parintelui Cleopa prezentate intr-o serie de filme.
Sau ce succes ar avea un program de publicitate la MTV care sa spuna: Concubinajul inseamna asta si asta si asta. Sau avortul inseamna asta, si asta si asta.
DE asemenea publicarea de carti crestine, etc ar fi de mare importanta.
Crestinii trebuie sa faca asta sau ne asteptam la probleme ca in Vest.

Ce inseamna partid crestin? Insemna ca familia e protejata si aparata. Asta inseamna foarte mult in sustinerea alegatorilor dar nu e totul. Insa in aparare, economie, etc... trebuie obtinute raspunsuri bune. P{artid crestin nu inseamna insa ca e singurul partid sustinut de biserica. Nu insemna ca e partid al preotilor. NU insemana ca biserica il sustine.

Pentru a avea influenta partidul crestin trebuie sa dea un raspuns satisfacator si la celelate probleme pe langa sustinerea familiei.

Se pune ca in Romania unele partide crestine au cazut si ni se da exemplu PNTCD. Ei bine, PNTCD a cazut pentru greselile facute nu pentru ca a fost un partid crestin asa cum lasa sa se inteleaga articolul.
Crestin in titulatura partidului inseamna mult (multe voturi in plus), insa nu inseamna totul.
Principiile crestine au dus la castigarea alegerilor in US si in alte tari cand au fost secundate de politici economice adecvate.
Ni se mai spune ca alte partide crestine sunt mici. Problema acestor partide e ca nu reusesc sa trasmita mesajul direct catre alegator. Mesajul la alegator vine prin presa concurentei care pune acest mesaj intr-o lumina negativa, ca de aia e concurenta nu?
Daca aceste partide crestine ar reusi sa aiva canale de comunicare directe cu electoratul (TV, ziare, radio, etc...) atunci lucrurile s-ar schimba fundamental.

romking din usa (...@rcn.com, IP: 209.6.150...)
2005-06-07 19:49
Re: Biserica si statul

La 2005-06-07 07:32:36, OpenMind2003 a scris:

Foarte bine zis, OpenMind2003. De ce o astfel de parere nu apare in ziar si trebuie sa se strecoare pe la comentarii? Este o dovada ca persecutia crestinilor inca exista.
Problemele politice sunt de fapt problemele comunitatii si acestea nu se rezolva decat tinand cont de invataturile crestine; Declaratia Drepturilor Omului dupa astea a fost facuta. Oamenii insa accepta religia doar cu lingurita pentru ca tot mai incearca politicienii sa-si mai traga spuza pe turta lor.
> Eu zic a analizam toate posibilitatile de relatie intre stat si
> biserica si sa vedem ce e bun si ce e rau intr-o parte si in alta. Nu
> o sa fac pe plac unora care vor sa se uite doar in Vest si o sa
> consider mai multe societati. Sa fim OpenMind nu?
> Un exemplu extrem de relatie a fost in societatile nazista si
> comunista unde biserica a fost fortata sa taca.
> "Cand regimurile comuniste si totalitare in Rusia au venit sa
> distruga Biserica Ortodoxa Rusa si alte credinte, nu a vrut doar sa o
> discrediteze. ...Guvernul a incercat sa formeze o noua persoana , un
> om nou fara Dumnezeu....Inainte de revolutie au fost aproape 100 000
> biserici Ruse ortodoxe in Rusia, dupa Razboiul al II-lea mondial au
> fost mai putine de
> 1000."(http://www.adherents.com/adhloc/Wh_288.html)
> Deci daca venim cu ideea ca biserica trebuie sa taca prin forta aducem
> omagiu acestor societati naziste si comuniste care au facut acelasi
> lucru si o societate similara celor 2 societati se va dezvolta.
> Un alt exemplu extrem este cand clerul devine liderul statului cum s-a
> intamplat in Iran.
> Acuma sa ne uitam la mijloc. Aici este o conlucrare intre biserica si
> stat, aceasta conlucrare fiind foarte mica ca in Vestul Europei si
> majora in cazul tarilor islamice, care au adoptat cuvantul islamic in
> titulatura tarii lor. Cand vorbim de stat avem urmatoarele categorii:
> economia, apararea, protectia familiei, educatia, comertul, sanatatea
> , etc... Cand vorbim de conlucrare intre biserica si stat vorbim doar
> de protectia familiei si educatie.
> 
> Sa luam cazul Vestului. Biserica a fost in Vest peste 2000 de ani o
> protectoare a familiei si a vietii. A fost daca vreti un cioban care
> a aparat cu abnegatie turma sa de oi. Ei, la un moment au venit niste
> lupi care au zis cam asa. S-a schimbat totul peste noapte. Oile nu mai
> au nevoie de paznic iar paznicul sa faca bine sa stea la el acasa. Sa
> lasam sa fie oile democrate. Zis si facut dar a urmat un dezastru in
> planul familie ramasa fara aparator.
> 
>> Principiile crestine au dus la castigarea alegerilor in US si in alte
> tari cand au fost secundate de politici economice adecvate.
> Ni se mai spune ca alte partide crestine sunt mici. Problema acestor
> partide e ca nu reusesc sa trasmita mesajul direct catre alegator.
> Mesajul la alegator vine prin presa concurentei care pune acest mesaj
> intr-o lumina negativa, ca de aia e concurenta nu?
> Daca aceste partide crestine ar reusi sa aiva canale de comunicare
> directe cu electoratul (TV, ziare, radio, etc...) atunci lucrurile
> s-ar schimba fundamental.
> 


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 I.C. Dragan refuza testul ADN in procesul de paternitate (343 afisari)
 Mana criminala la Activele Statului (102 afisari)
 Stiri pe scurt (100 afisari)
 Partidul crestinului e Biserica (89 afisari)
 Stiri pe scurt (45 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00813 sec.