Ziua Logo
  Nr. 3290 de miercuri, 6 aprilie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-04-06
Mucenic (, IP: 69.119.160...)
2005-04-06 05:33
Smerenia vs. Prostia

Dl. Badalita si-a articulat ideia foarte convingator. Magistral. Traind in afara tarii am putut si pot compara slujitorii diverselor culte. Preotii catolici nu-si gasesc comparatie. Asta nu inseamna ca in poporul nostru nu sant oameni cu aceleasi calitati, poate si mai bune. Ma gandesc, de ex. , la tatal autorului Virgi Gheorghiu, preot in Moldova, descris de fiul lui in "Les immortels d'Agapia". Preotii de calibrul acestuia au fost exterminati de comunisti. In lipsa unei disciplini de fier, precum in biserica catolica, comunistii au reusit sa distruga biserica romaneasca. Nu pot vorbi pentru cea din tara, insa impresia generala este ca preotii din diaspora sant securisti facuti preoti. (Va spune ceva numele de Aurel Radulescu, candidat la Presidentia Romaniei, preot la NYC, care si-a lasat nevasta si copilul de isbeliste ca sa faca politica?). Tot ce am invatat in scoala despre biserica catolica este total neadevarat. Istoria Evului mediu, prezentat ca perioada neagra a istoriei, a fost de fapt perioada de lupta a catolicismului pentru salvgardarea crestinatatii si civilizatiei. Din pacate au fost si episoade negative, greseli. Acestea au fost insa prezentate drept adevarata fata a catolicismului in scop de denigrare. Cultura in Romania a venit dinspre Est? Nu! Dela Romanii uniti din West. Eliberarea de sub comunisti a adus-o cine? Papa Ioan Paul II a cautat sa reuneasca cele doua biserici surori pentru intarirea crestinismului. Amandoua bisericile beneficiaza de aceasta unire, unire necesara tot asa de mult ca si unirea politica, militara si economica care sant pe cale de realizare. Numai cand aceasta unire se va indeplni poate Romania sa fie cu adevarat ceeace merita.

VERITAS (, IP: 205.188.116...)
2005-04-06 09:09
Re: Smerenia vs. Prostia care nu are limite

La 2005-04-06 05:33:44, Mucenic a scris:
Ma voi referi doar la afirmatiile din postarea dumitale pe care le consider nefondate.

Tot  ce am invatat in scoala despre biserica catolica este total
> neadevarat. Istoria Evului mediu, prezentat ca perioada neagra a
> istoriei, a fost de fapt perioada de lupta a catolicismului pentru
> salvgardarea crestinatatii si civilizatiei. Din pacate au fost si
> episoade negative, greseli.

Nu stiu de unde a aparut revelatia, dar, ce pacat ca nu elaborezi putin pe tema acelor "episoade negative, greseli". Vorbesti de moartea a sute de mii, a milioane de oameni de-a lungul timpului? Acesta e un "episod negativ" in opinia ta? Uitat-te putin la istoria lumii, la perioada elenistica, la avantul pe care l-au luat in acea perioada artele, stiinta, arhitectura, societatea umana in general, dupa care a venit crestinismul si oamenii au trait timp de sute de ani in case din lut, s-au luptat cu mizeria, cu molimele, cu Inchizitia, au fost persecutati, arsi pe rug, cartile lor au fost arse, oamenii de stiinta au fost pusi pe rug sau aruncati in inchisori pentru ca biserica detinea monopolul asupra adevarului. Omenirea a inceput sa-si revina din acest cosmar pana la Renastere, in care valorile spirituale si culturale helenistice au fost redescoperite, cand biserica a inceput sa-si piarda atat autoritatea cat si credibilitatea. Adevarata fata a catolicismului e propria lui istorie, si ea nu poate fi negata.


> Cultura in Romania a venit dinspre Est? Nu! Dela Romanii uniti din West.

Candva se va demonstra odata pentru totdeauna ca istoria civilizatie europene incepe de fapt cu noi si nu cu ei. Exista deja dovezi cat se poate de clare in aceasta privinta. Ramane sa iesim doar din conul de umbra in care ne-am complacut sa existam ca natiune.

> Eliberarea de sub comunisti a adus-o cine?

Gorbaciov si Reagan si toti acei care au avut curajul sa iasa pe strada si sa strige "Jos Comunismul", toti acei care au avut curajul sa spuna Nu unei aberatii in ciuda gloantelor si a bastoanelor de cauciu si a amenitarii cu eliminarea fizica. In nici un caz Papa asa cum pretindet catolicii care scriu istoria dupa cum le dicteaza instinctul lor propagandistic.

> Papa Ioan Paul II a cautat sa reuneasca cele doua biserici surori pentru intarirea crestinismului. Amandoua bisericile beneficiaza de aceasta unire, >

Poate ca nu ai primit inca vestea, intr-adevar, Papa a "cautat" sa reuneasca cele doua biserici dar ... nu a reusit. Marea schisma continua, astfel ca urmatoarea ta afirmatie, "Amandoua bisericile beneficiaza de aceasta unire" reprezinta o distorsiune evidenta a adevarului. Iar schisma va continua sa existe pana la apropiatul sfarsit al crestinismului pentru ca nici unii si nici altii nu vor renunta la beneficiile puterii.

 

Katty (, IP: 213.64.59...)
2005-04-06 10:55
Prostia care nu are limite . Asa este !

Uitat-te putin
> la istoria lumii, la perioada elenistica, la avantul pe care l-au
> luat in acea perioada artele, stiinta, arhitectura, societatea umana
> in general,

Confuzie domnule Veritas , dv. aveti impresia ca toti grecii antici au fost creatori de cultura ? Nu credeti ca in realitate cultura si stiinta au fost si atunci creatia unei elite ?

dupa care a venit crestinismul si oamenii au trait timp
> de sute de ani in case din lut, s-au luptat cu mizeria, cu molimele,

Dv. sugerati ideea periculoasa de altfel ca la baza mizeriei si a molimelor ar fi stat crestinismul. Aveti impresia ca populatiile antice traiau in case luxoase si ca nu au avut de a face cu bolile pe cind odata cu aparitia crestinismului , au inceput sa apara si bolile si mizeria. Nu vreti sa admiteti ca de fapt mizeria si saracia s-ar fi datorat unor cauze ce tin absolut de nivelul de dezvoltare a societatilor in ansamblu si , care pentru oamenii de rind nu au diferit cu mult in cele doua sisteme politice sclavagist si feudal.

> cu Inchizitia, au fost persecutati, arsi pe rug, cartile lor au fost
> arse, oamenii de stiinta au fost pusi pe rug sau aruncati in
> inchisori pentru ca biserica detinea monopolul asupra adevarului.

Domnule Veritas Inchizitia a fost constituita de Papa Grigore al IX la 1231 deci cam la sfirsitul perioadei feudale.

> Omenirea a inceput sa-si revina din acest cosmar pana la Renastere,
> in care valorile spirituale si culturale helenistice au fost
> redescoperite, cand biserica a inceput sa-si piarda atat autoritatea
> cat si credibilitatea. Adevarata fata a catolicismului e propria lui
> istorie, si ea nu poate fi negata.

Perioada de glorie a Inchizitiei a fost de fapt perioada renascentista , sa nu uitam ca Galileo Galilei a fost silit sa abjure la sfirsitul sec XVII -lea cind in Europa se manifestau deja in unele tari primele relatii capitaliste in Anglia si tarile de Jos. Biserica a fost in conflict cu stiinta insa multi reprezentanti ai bisericii au sprijinit si sponsorizat cultura ca dovada ca primele lacasuri de cultura si scoli au fost in incinta manastirilor. Tot biserica a sprijinit si tiparirea de carti. Biserica a inceput sa isi piarda din influienta nu in perioada renascentista , ci mai tirziu in perioada iluminista - sec XVIII lea. Biserica nu trebuie judecata dupa standardele secolului XX sau XXI caci este o mare greseala.


Vad in dv. un adversar al crestinismului si un adept al New Age. S-ar putea sa nu am dreptate, insa la concluzia asta am ajuns dupa citirea mai multor postari ale dv.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 S. Damian: Aripile lui Icar (96 afisari)
 Ce fel de crestini suntem? (64 afisari)
 Romanii il plang pe Papa in Piata Sfantul Petru (59 afisari)
 Noi reglementari pentru asociatii si fundatii (44 afisari)
 Stiri pe scurt (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00518 sec.