Ziua Logo
  Nr. 3272 de miercuri, 16 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »

Editorial

2005-03-16
Rocky (, IP: 82.224.94...)
2005-03-16 03:16
La o asemenea analiza..;;

îmi ia cu nespusa umilitate permisiunea de a mai contribui ! Caci jurnalistului si omul de exceptie care sunteti cu greu i se poate gasi replica pertinenta sau cusur de pozitionare !
Ca o bomboana pe tortul EU as mai completa ca unul din marii, daca nu cel mai valoros presedinte al Europei x 12 a fost tot un socialist în persoana lui Jacques Delors !!

Conceptul Jean Monnet tradus se dorea o Unione Economica si Monetara, fara granite vamale pronând libera circulatie a oamenilor, marfurilor si capitalurilor. Proiectul Europa era orice dar, culmea paradoxului (vazând orientarea presedintilor de pâna acum) numai acela al unei Europe sociale nu !! Curios sau explicabil !
As opta mai degraba pentru "explicabil" !

EUROPA cu exceptia ex-Germaniei occidentale, nu era competitiva nici cu economia americana si "glacisul ei de desfacere (America latina + Canada) si nici cu cea Japonezà ! Europa era prea scumpa, prea necompetitiva si prea putin dinamica !

Ideea era : "a te largi sau a muri" parafrazându-l pe tristul print Hamlet !

Cum "zidul" nu se putea sparge cu rachete si tancuri fara a provoca sfârsitul civilizatiei pe planeta, america a dat cheia demersului spargerii caci bine ca si altii stiau de ea, aceasta era totusi în buzunar american !

O faimoasà (pentru initiati) diagrama a principalilor indicatori economici ai URSS alcatuita si periata la zi de serviciul strategic al NATO arata în preajma anilor 1988 -1989 ca ineluctabil si invariabil curba parametrilor economiei sovietice si a satelitilor tintea catre 0 absolut cu tendinta de a o tangenta, si a se confunda cu aceasta (cazul trecerii sub aceasta axa, analitic vobind, fiind un non sens adica o imposibilitate tragica)

Gorbaciov si ai sai analisti vor fi ramas probabil meduzati la vederea acestui stralucit rezultat predictiv al spionajului economic american si nu cred ca a trebuit sa i se mai faca un alt desen ! In plus nimeni nu-i cerea sa-si vânda scumpa rodina ci doar sa se faca ca doarme putin pâna se darâma zidul si Cortina ! Ce era rau ca si amarâtii aia de dincolo sa aiba si ei acces la o Coca - Cola si un hamburgher - la început ieftine - atunci când în talgerul celalat, atârnau cumplitele amenintari ale falimentului total sau al unui razboi ...al stelelor dupa ce deja Cernobâlul (cine sa fi fost ordonatorul acestei tragedii scenarizate pe viu ?) stârnise nebunia nucleidelor si sfâsitul infailibilitatii stintei si tehnicei sovietice.

Piata Europeanà de 350 000 000 de consumatori devenise neîncapatoare pentru supraproductia de superproduse cu ciclu de uzura morala ce nu depasea anul !
In loc de investitii în bombe si tancuri s-a hotarât soarta Europei si pentru ca taraba trebuie oricum largita iata astazi ca ea se mondializeazà! Cine avea nevoie de un razboi de cucerire a pietelor când, la masa verde adversarul jurat, te lasa sa întelegi ca în fond e loc pentru toata lumea si ca si mujicii - tiganii aia de români au dreptul lor la hamburgher daca renunta sa mai faca concurenta otelului, aluminiului, sau papicii cu E-uri !
Vânzatorii ce ne cânta melodia Europei sunt ca primarul VANGHELIE CARE6SI FACE RECLAMA eCONOMATULUI DE LA cOSBUC !
Pe nesimtite, benzina si motorina "româneasca" (botezata pe deasupra) abia ca nu e la limita inferioara a carburantilor din Europa (în Luxemburg e cea mai ieftina si chiar mai ieftina ca în România). Carnea si produsele din carne sunt la potou cu produsele unor supermarcheturi franceze ! Un carut de copil mai bine echipat si mai solid îl cumperi mai ieftin în Ile de France decât la OBOR market !

A mai ramas pâinea, (facuta în brutarii cu muncitori la negru) care urca trimestrial si în curând ....

Cumparam de afara si maioneza si iaurtul ! Prezervativele si reactivii de laborator. Antinevralgicul românesc deja scumpit de grecii de la Sicomed, este concurat cu ambalaj schimbat si cu niste adjuvante praf în ochi în plus de o firma engleza care-l fabrica ca Antinevrin dar la pret aproape dublu !!!
Nu stiu ce dracu mai fabricam sau mai vindem afara de lemn prelucrat, cherestea, capsunari, iar pantofi ieftini, papuci de casa luam de la arabii simpatici si ai naibii de negustori caci fac cum fac si au gasit sursa de cumparat ieftin tocmai din China !

Aceasta este România asta! O tara invadatà, o tara paralizatà, o tara în care cel mai pretios capital (Nu era chiar tâmpit Marx asta) îsi ia câmpii pe unde poate (vorbeam de oamenii tineri si mai putin tineri ai acestei tari invadate ca taraba goala de sobolani, psdisti fosti barbugii sau învâzrtitori de covrig, odrasle de milionari securisti) Nu mai avem nimic de vândut din ce facem sau am putea sa facem ! Intâi ne trimit la reciclare la capsuni si apoi, daca se poate si chiar nu va descurcati va primim maturatori la REBU sau la Rosal TV !

Acum simtim ca ce gândeau înteleptii Mesei Rotunde acum 15-20 de ani era cum sa puna mâna pe piata asta fara produse dar cu peste 500 000 000 de consumatori avizi de ceva "strain" fie si la mâna a doua ! (Doamne când mi-aduc aminte de biata mama care a plecat în croazierà cu Maxim Gorki (tot ala de la Malta) prin porturile rusesti din Crimea aprovizionata cu pungi de plastic occidentale folosite de prietenele ce-i trimiteau sau aduceau daruri de afara . Le-a vândut cu 1 rubla bucata iar aspiratorul Ceaika cu care s-a întors îl mai tin si azi prin debara, ba chiar il folosesc uneori ! dupa 35 de ani ! Biata mama, ce negustoreasà !)

Asa ca, neocomunisti sau nu, astia au avut antenele lor domnule Portocala, au vazut de afara cum bate vântul si si-au aranjat din timp ploile si spatele ! Credeti ca "Terra" de care nu vorbeste nimeni ca de Dunarea nu mai existà ! Eh eheeee ! Acolo sa vezi miliardari în dolari !
Pai daca ultimul atasat economic de la sa ...zicem Paris, unul Schiaucu e astazi si de atunci înca , reprezentantul President Directeur général de Peugeot Roumanie.

Peugeot ! am zis, Firma privata capitalistà ! Schiaucu un împusca franci si spagisoare pe la agentia economica impotenta a României falimentare din 1989, sigur agent DIE, Si ca el câti ? Astazi respectabili oameni de afaceri si prezidenti de patronate !

Pai daca si barbugii, valutistii, gen Becali tin afisul televiziunilor si candideazà la presedentie (a României devenita stat European sub Carol I si Ferdinand) au pretentii sa "bea si ei când vrea muschii lor o cafea cu presedintele Tarii ! Ca si când s-ar duce la ..doamne iarta-ma sa se usureze ?

Cand mai treceti prin Tara, mai dati pe la Sighet ! Pe cei omorâti primii i-au îngropat lânga calea ferata Va duce aleea cimitirului drept acolo ! Când trec aprind o lumânare pentru bunul meu si alte 10 pentru alti 10 barbati dintre aceia ce facura aceasta Tara Mare si pe care o micesc balacarind-o în nedemnitate acesti tântari ai neputintei topaind anevoie în sus !

Si nici o nadejde ca presedintele actual sa fie mai breaz ca ce avuram pâna acum caci ziua buna de dimineata se cunoaste ! Mai ales daca o începi cu o tuiculitza buna sa te tina bine pâna seara cu unul si cu altul din cei te lasara sa ajungi presedinte !

Ceva îmi zice ca un cioban ca Becali ne-ar fi stat mai bine caci cum zicea Machiaveli, ....ce alegem aceea meritam ! Problema e ca nu mai ai de unde ales din echipa asta multidisciplinara de zgomote si zgomotosti !

Excusez du peu ma hargne ! Vous l'avez provoquée ! Mais je me soigne !

!!!! (, IP: 65.49.23...)
2005-03-16 04:33
flesh without substance

se vede treaba ca mata ai spirit de observatie destul de bun, problema e doar cu concluziile... La soarta carnatilor, preservativelor si aspiratoarelor romanesti recunosc ca nu m-am gandit. Dar inainte sa ne plangem ca preturile sant umflate, ar fi bine de stiut ca defapt ele reflecta costurile de productie din tarile occidentale, cu care vrem sa stam la masa, si de unde aceste produse provin defapt. Produsele fabricate in tara , cele ieftine, sant subventionate de stat, deci pretul lor nu e cel adevarat. De-aia sant ieftine.
Din punct de vedere economic nu vad cum am putea face parte din vreo comunitate internationala mai larga ori mai restransa fara tendinta asta de egalizare a preturilor. Sigur ca exista si posibilitatea sa construim un zid chinezesc in jurul nostru si sa ne mancam carnatii in liniste, netulburati de capitalistii verosi occidentali. Mda, nu stiu daca e cea mai buna solutie.
Si stai mata linistit ca daca voiau europenii piata de desfacere in Romania , o puteau face si fara sa ne includa in parlamentul lor. O faceau asa cum fac americanii cu America de Sud si Asia - cu manusi, de la departare, platind numai niste servitori sus-pusi, sau niste guerillas . Mult mai putin riscant . Numai cand situatia e putreda de tot trimit armata.
In ce priveste extinderea Europei, intr-adevar se face pentru a balansa puterea americana. Si poate imi explici si mie cum s-ar putea asta face fara sa se asigure o politica externa si interna comuna, fara o armata comuna, samd. SUA au 300 mil de locuitori, Franta numai vreo 50 mil. Texasul are suprafata mai mare decat Franta. Da , extinderea era o necesitate. Si nu, europa nu se extinde la nivel planetar, degeaba pune basescu o vorba buna pentru georgieni. Europa se bazeaza pe vocatia comuna a statelor care o formeaza. Dar se pare ca aceasta vocatie e inexistenta la unii romani.
Englezii au mare raca pe romani fiindca le iau joburile , capitalistii lor preferand forta de munca mai ieftina din Romania. Romanul la randul lui are problema cu carnatul scump de import... toate astea-s aiureli. Furtuni intr-un pahar cu apa. Nimeni nu le ia, si nu ar trebui sa le ia in considerare.

Cand spui "Vânzatorii ce ne cânta melodia Europei ", vrei sa spui cumva "vanzatorii de tara"? Penibil domnule.

!!!! (...@yahoo.com, IP: 65.49.23...)
2005-03-16 04:36
Re: La o asemenea analiza..;;

a, si apropos. Nu despre influenta binefacatoare sau nociva a Europei era vorba in articol. Si nici despre pretul aspiratoarelor.


     « Comentariu anterior     Comentariu urmator >     Ultimul comentariu »

     « Toate comentariile



Pentru a putea posta un comentariu trebuie sa va autentificati.


Cauta comentariul care contine:   in   
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Stiri pe scurt (203 afisari)
 Fratia lupilor (198 afisari)
 Primaria si Prefectura Bucuresti au fost depesedizate (120 afisari)
 Imperiul de carton al "Clanului Nicoara" (II) (109 afisari)
 Spalatoria "Europa" (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00529 sec.