Ziua Logo
  Nr. 4725 de miercuri, 6 ianuarie 2010 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
An nou - sperante noi in Tara Sfanta
Tesu SOLOMOVICI, tesu@ziua.ro 
2009 nu a fost un an fast nici pentru evrei si nici pentru palestinieni, in genere nu a fost un an productiv de pace in Orientul Mijlociu. Care nu a reusit sa se smulga din mocirla neintelegerilor, urii si atentatelor sangeroase. Israelienii si palestinienii nu si-au vorbit in niciun fel intre ei, iar irakienii si-au vorbit intre ei cu explozibile.
La sfarsitul lui 2009, un an dupa sangeroasa operatiune israeliana de represalii "Plumb topit" din Gaza, din nou a curs sange in Tara Sfanta. De sarbatorile Craciunului rabinul Meir Avshalom Hai (45 ani), tatal a sapte copii, a fost ucis cu o rafala de gloante in timp ce se reintorcea acasa, cu masina. 48 de ore mai tarziu, unitati de infanterie si motorizate au inconjurat orasul palestinian Hebron si un comando "Duvdevan" (Ciresele) a luat cu asalt casa in care se ascundeau teroristii Nadar Surkegi (40 ani), Rasan Abu-Sharah (39 ani) si Anan Soboh (40 ani). Refuzand sa se predea, acestia au fost lichidati in urma unui schimb de focuri.
Forurile palestiniene au o alta versiune, cei trei palestinieni nu au fost implicati in moartea rabinului, fiind pur si simplu "executati cu sange rece". Mahmoud Abbas (Abu Mazen) a caracterizat uciderea celor trei fruntasi palestinieni "o crima a ocupatiei". Este primul incident major in relatiile israeliano-palestiniene dupa venirea la putere a presedintelui Barack Obama si a premierului Benjamin Netanyahu.
Ramallah a cerut interventia Statelor Unite, iar Casa Alba
s-a adresat Israelului solicitand "explicatii". Pana ce vor fi redactate aceste "explicatii", o racheta "Grad" a fost lansata asupra localitatii Netivot. Israelienii au replicat imediat cu un raid aviatic. O dovada in plus ca vacuumul creat de lipsa tratativelor de pace poate fi umplut de exploziile rachetelor si de huruitul infernal al senilelor tancurilor si al avioanelor de atac. Un film pe care l-am mai vazut. De prea multe ori.
Pragmatismul politic i-a dictat premierului israelian Benjamin Netanyahu decizia de a "ingheta" constructiile, pe o perioada de 10 luni, in coloniile evreiesti din Cisiordania. "Constructiile trebuie sa inceteze definitiv", pretinde liderul palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen), refuzand invitatiile repetate ale Ierusalimului de a se aseza la masa tratativelor. Ca intotdeauna in momentele de stagnare, au intrat in joc Hosni Mubarak si Barack Obama. Presedintele egiptean i-a invitat, zilele trecute, la Cairo pe Netanyahu si Abbas, si ar putea deveni astfel nasul noii runde de tratative israeliano-palestiniene. Presedintele american pune si el umarul la urnirea masinariei tratativelor de pace si va trimite "scrisori de garantie" partilor aflate in conflict. Americanii vor continua sa garanteze, in orice conditii, securitatea Israelului, iar palestinienilor Obama le promite ca in finalul tratativelor, care nu vor dura mai mult de doi ani, vor sarbatori crearea noului stat Palestina.
De necrezut, iata cum renaste ca pasarea Phoenix din cenusa feluritele planuri internationale de lichidare a conflictului israeliano-palestinian prin infiintarea Palestinei suverane, schimburi de teritorii (aglomeratele de colonii israeliene contra unor teritorii din Galil si Valea Iordanului), aprobari insignifiante de revenire in Israel a unor refugiati, concomitent cu despagubirea generoasa a masei de refugiati palestinieni si instalarea in cartierele arabe din Ierusalimul de Est a capitalei viitorului stat palestinian.
Un final prea frumos ca sa fie si adevarat.
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
D-le Tesu, tot simpatic atzi ramas.Daca-l luatzi pe HUHU de frate, va putetzi numi Fratzii Grimmovic   de NormanFinkel5
shokatule   de niciodata
Sunt shokat   de cumanus
AHMED VIAR IESTI DE SERVICIU LA CENZURA   de contraevreu-rus
De ce...   de alamar
De ce...   de Zold Janos
Pace in Palestina,in trei conditii.   de cata2
Numai securistii cei mai comunisti erau de partea plo si impotriva Israel   de Orlando
Convoiul VIVA PALESTINA blocat in Egypt   de contraevreu-rus
manse   de klila
despagubirea generoasa   de Viorica Ianc
De ce palestinienii resping pacea iar in anul asta nu se vor calma deloc spiritele in regiune?   de Evreu-rus
Sunt curios de unde vor mai avea unii "peste oceanic"    de Ghita Bizonu'
Aiurea.......tara sfanta. Cu atata sange ?   de Aladin
A r h i v a
  Formula de putere in Romania    5 comentarii
  Ce-ar fi spus Smochina despre aceste alegeri    2009-12-04
  Poate Romania sa gestioneze o conflictualitate?    2009-11-25
  "Fie painea cat de rea, tot mai bine-i la Paris"    2009-11-23
  Faimosii "batrani" ai lumii in Tara Sfanta    2009-11-18
  Dimensiunea romaneasca a lui Celan    2009-11-10
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre cititorii ZIUA (6791 afisari)
 Iliescu s-a dezis de Geoana (4068 afisari)
 Prigoana jr pune PDL pe jar (3364 afisari)
 Impozit pe nunti, botezuri si xerox (2808 afisari)
 Cazanesti, un oras doar pentru parlamentari (2280 afisari)
 Stiristul Lucian Mandruta si-a cerut scuze in direct familiei, pentru ca a fost prins cu amanta! (VEZI VIDEO) (7721 afisari)
 Sufletul unui copil, ridicat la ceruri de doi ingeri? - VIDEO (5026 afisari)
 Un PSD pentru Basescu (3579 afisari)
 Ramas bun - la ultimul ziar din Sarindar (3261 afisari)
 Jurnalul pe luni al unei femei de 30 de ani, care timp de un an si-a cautat dragostea pe Internet (2683 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2010 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02142 sec.