Ziua Logo
  Nr. 4722 de miercuri, 30 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Unirea vine de peste Prut...
Ion PETRESCU, ion.petrescu@ziua.ro 
La primul Pod de Flori peste Prut, au trecut pe malul stang peste un milion de cetateni romani. Cu tot liberalismul afisat de Mihail Gorbaciov, in padurile din apropierea granitei erau concentrate camioane pline cu soldati sovietici, inarmati cu mitraliere si tinand de lesa caini lup, antrenati pentru a dobori... raufacatorii.
Am vazut atunci, pe 6 mai 1990, chipurile livide ale granicerilor cu stelute rosii la caschete, ce pazeau podul de cale ferata de la Ungheni. Aveau motive! Pe malul drept sosisera mii de romani. Iar pe partea opusa, gardul de sarma instalat pentru a impiedica trecerile ilegale peste frontiera era presat de tot mai multi basarabeni.
Sovieticii au tinut mortis sa fie respectata ora stabilita pentru permiterea accesului... vizitatorilor din Romania. Dar cine mai putea opri multimea care scanda: "Ba-sa-ra-bia, pa-mant ro-ma-nesc!"?... In acea zi memorabila, acolo, la Ungheni, pentru prima oara, dupa Al Doilea Razboi Mondial, basarabenii au rupt gardul de sarma si sub privirile stupefiate ale militarilor sovietici au ajuns cu un steag Tricolor la malul Prutului strigand: "Vrem U-ni-re! Vrem U-ni-re!"
In acel moment, in stanga podului de cale ferata s-au auzit exclamatii de uimire. Apoi intreaga asistenta a urmarit incantata zburdalnicia unei caprioare, care a trecut inotand Prutul, din Basarabia in tara Mama! Imediat, miile de romani au pasit pe pod, fara sa se mai opreasca, spre taramul furat Romaniei, in mod samavolnic, in 1940. Era momentul cand Moscova suna disperata la Paris, iar de acolo, presedintele Francois Mitterand il consilia pe omologul de la Bucuresti sa nu comita imprudente...
Temeritatea caprioarei este simbolul demnitatii noilor lideri de la Chisinau. Candva era lichidat, cu surle si trambite, gardul de sarma ghimpata dintre Ungaria comunista si Austria, act care a facilitat accesul est-germanilor in Germania occidentala. A urmat, dupa un timp, unificarea celor doua state germane. Acum, premierul Vlad Filat are curajul sa lichideze gardul de sarma ghimpata, dintre cele doua state romanesti. O decizie care va fi aplicata pana la 1 martie 2010. Prin urmare, anul viitor, la 27 martie, aniversarea Unirii Basarabiei cu Romania se va face pe un teritoriu eliberat de amintirea lugubra a sarmei ghimpate, tipica lagarului sovietic.
Alarma data de presa rusa cu privire la decizia confidentiala a presedintilor Ghimpu si Iuscenco de a fi instalat, la final de decembrie a.c., primul stalp de demarcare a frontierei moldo-ucrainene poate semnala inceputul agoniei caricaturii de republica din Transnistria.
Oficial, diplomatii occidentali acreditati la Bucuresti evita sa se pronunte asupra chestiunii unificarii celor doua state romanesti. Cert este ca nimeni, nici macar Moscova nu va putea stopa procesul ireversibil declansat la Chisinau, cu luciditate si curaj, de doi barbati de stat, precum Mihai Ghimpu si Vlad Filat, pentru revenirea Basarabiei acolo unde
ii este locul.
Unirea vine, din nou, de peste Prut!
P.S.: Am citit uimit minciunile unui ex-sef al intelligence-ului militar, publicate intr-un cotidian versatil. El nega prezenta trupelor sovietice si maghiare la granitele estice si vestice ale Romaniei, in 22.12.1989! Pai atunci, miile de graniceri romani desfasurati la cele doua frontiere au avut vedenii? Nu. Dar tac si azi. Pentru ca nu au imunitatea garantata anterior sangerosului Decembrie, 1989, principalilor capi ai serviciilor secrete! si azi in viata. Dar nu in inchisoare...
 Afisari: 886  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
UNIRE ! UNIRE ! UNIRE ! UNIRE !   de Aladin
Matricea sociala   de Rodu Aurelian
Podul de flori s-a darmat, avenit apa.....   de Dosoftei
Unire!   de Tzarul Putin
Doamne ajuta-ne!   de Johny Richards
A r h i v a
  Paranoia antiromaneasca in Ucraina    5 comentarii
  Mai avem structura anti-KGB/FSB, domnule Traian Basescu?    2009-12-19
  Trupele sovietice - oprite la Prut    2009-12-16
  Victoria concetateanului Iohannis    2009-12-03
  Iluzoriul Quebec romanesc    2009-11-25
  Manipularea prin televiziune    2009-11-21
 Top afisari / comentarii 
 Ordin de lupta: Impuscati-va intre voi! (4686 afisari)
 Preda, armurierul de la Ciorogarla (1697 afisari)
 "Teroristul" din pom (1581 afisari)
 Europa 2010. Batalia pentru resurse (1535 afisari)
 Executie in China (1333 afisari)
 Un membru al echipei Carcotasilor, in coma din cauza gripei porcine  (3325 afisari)
 Tot personalul bugetar va fi reincadrat de la 1 ianuarie 2010 (2588 afisari)
 Doi banditi iranieni, eliberati din spanzuratoare de catre multimea furioasa, chiar in timpul executiei (VIDEO INTERZIS MINORILOR) (2533 afisari)
 Rusia vrea sa atace un asteroid care ameninta Pamantul (2508 afisari)
 Foto-soc: Cum va arata Madonna la 60 de ani (FOTO) (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01873 sec.