Ziua Logo
  Nr. 4722 de miercuri, 30 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Jazz-rock
Magia lui Ponty
Legendarul violonist Jean Luc Ponty concerteaza in premiera in Romania pe 11 martie, la Sala Palatului din Bucuresti. Dupa ce-a adunat peste 40 de ani de cariera, despre maestrul Ponty s-a spus ca ar fi primul violonist de jazz care reuseste sa incante audienta la fel ca un saxofonist.
"La un moment dat a trebuit sa aleg drumul pe care sa-l urmez. Mi-am incercat norocul cu jazzul". Vorbele sunt ale lui Jean Luc Ponty, care, din acel moment, avea sa devina un reper incontestabil al jazzului contemporan. Francezul, nascut intr-o familie de muzicieni, face parte din acea categorie a vizionarilor, artisti fara de care muzica nu ar fi fost la fel de variata si, pe ici pe colo, nebuna, asa cum o stim.
Ponty nu si-a pus insa vioara numai in slujba jazzului. Colaborarile sale cu nume mari, printre care si cea cu Frank Zappa, l-au facut cunoscut si in lumea rockului progresiv. Nu este nicio exagerare daca numele lui este asezat langa cele ale monstrilor fusion-ului: Chick Corea, John McLaughlin, Jeff Beck sau Al Di Meola. Inca de la primul sau album solo, "Jazz Long Playing" (1964), francezul se anunta a fi o stea. O vreme, Ponty participa la concertele orchestrei simfonice din Paris, Concerts Lamoureux, pentru ca apoi sa fuga in cluburile de jazz si sa cante si acolo... pana in zori. Vine in 1966 "Violin Summit", album ce-l transforma din speranta in certitudine absoluta: din acel moment, este comparat cu cele mai mari talente ale corzilor: Stephane Grappelli si Svend Asmussen.
Despre perioada '62-'69 vorbeste chiar Ponty intr-un interviu de acum cativa ani: "Au fost anii mei de be-bop si free. Am improvizat cat am putut si mi-am facut mana concertand prin cluburile din Vestul Europei. Am mers la toate festivalurile la care am avut acces. In aceasta perioada am venit primele albume solo, primele colaborari cu nume mari din jazzul European si primele colaborari cu muzicieni americani: George Duke, Quincy Jones, Lalo Schifrin si Frank Zappa".
Ultimul album semnat Jean Luc Ponty este " The Atacama Experience", lansat in 2007.
La Sala Palatului, in 11 martie, alaturi de Jean Luc Ponty, vor urca pe scena William Lecomte (clape), Guy Akwa Nsangue (bass) si Damien Schmitt (tobe). Biletele au preturi de la 100, la 400 de lei, in functie de locul ocupat in sala. Concertul este organizat de Fundatia Phoenix.
Alex OLARU, alex.olaru@ziua.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
~~mai erau altii inainte !! ~~   de H2S04
A r h i v a
  Tyler la dezintoxicare    
  Ten Years After in Romania dupa 20 de ani    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ordin de lupta: Impuscati-va intre voi! (4686 afisari)
 Preda, armurierul de la Ciorogarla (1697 afisari)
 "Teroristul" din pom (1581 afisari)
 Europa 2010. Batalia pentru resurse (1535 afisari)
 Executie in China (1333 afisari)
 Un membru al echipei Carcotasilor, in coma din cauza gripei porcine  (3325 afisari)
 Tot personalul bugetar va fi reincadrat de la 1 ianuarie 2010 (2588 afisari)
 Doi banditi iranieni, eliberati din spanzuratoare de catre multimea furioasa, chiar in timpul executiei (VIDEO INTERZIS MINORILOR) (2533 afisari)
 Rusia vrea sa atace un asteroid care ameninta Pamantul (2508 afisari)
 Foto-soc: Cum va arata Madonna la 60 de ani (FOTO) (2260 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00852 sec.