Ziua Logo
  Nr. 4721 de marti, 29 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Europa 2010. Terorismul, inapoi la surse
Cristian UNTEANU - bs801401@skynet.be 
-- Incercarea de atentat esuata a nigerianului Abdul Faruk Abdulmutallab vine sa confirme teza privind asa-numita "intoarcere la surse" ce incepe sa fie practicata acum de liderii celulelor operative ale diferitelor miscari insurgente, in primul rand cele influentate si sustinute financiar si logistic de fundamentalismul islamic.
Este vorba despre reluarea unei practici de recrutare care a fost intens folosita in anii '60 si '70 si care a dus la formarea primelor nuclee dure a ceea ce aveau sa devina Brigazile Rosii in Italia sau Fractiunea Armata Rosie (cunoscuta si sub numele de Banda Baader-Meinhof) in Germania, pentru a da doar doua dintre multiplele exemple relevante. Atunci, agentii de recrutare au descoperit ca grupul-tinta cel mai interesant, sensibil si activ in diferitele tari occidentale il constituia tineretul universitar si, din randul sau, persoanele provenite din familiile bogate sau, cel putin, fara nici un fel de probleme materiale, copiii proveniti din familii ireprosabile si fara nici un fel de legaturi cu mediul interlop. Un model de extraordinar succes, aducand in randul miscarii islamiste personalitati stralucite, intelectuali de prestigiu si cu o pregatire asigurata de cele mai bune scoli din Europa si din SUA, un model foarte des citat fiind chiar Osama Bin Laden.
Acestei etape a terorismului mondial i-a urmat o alta. Posibil de definit ca "epoca OLP" unde actorii de teren erau, in majori�tate, selectionati din randul refugiatilor palestinieni sau simpatizantilor lor din lumea araba. Chiar daca, din punct de vedere organizational, solutia parea sa ofere mai multe garantii de soliditate si fidelitate fata de centrele de control, destul de rapid s-a vazut si dezavantajul sau major, anume definirea populatiei de origine araba drept tinta predilecta a tuturor controalelor posibile in centrele de tranzit. Strategia de recrutare a evoluat tinand seama de aceasta problema, realizand, la inceputul anilor 90, o evolutie semnificativa pe trei paliere.
Primul a fost marcat de un efort financiar enorm constand in ridicarea unui numar cat mai mare de moschei in Europa si SUA, pentru ca, mai apoi, unele dintre ele sa devina adevarate bastioane ale propagandei fundamentaliste. Al doilea palier consta in gasirea de noi actori potential utilizabili in actiunea directa, de preferinta populatie autohtona indoctrinata si convertita la islam. Al treilea palier este acum, in spiritul "intoarcerii la surse", mobilizarea unui numar redus, dar extrem de eficient, de personalitati speciale, tineri al caror profil nu are nimic in comun cu descrierea teroristului din manualele operativilor din serviciile de informatii.
Ce motiveaza aceasta revenire? Foarte simplu: dorinta de a exploata cat mai rapid si mai deplin complexul urias de culpabilitate al Occidentului pentru ceea ce a insemnat uriasa minciuna privind motivatia razboiului impotriva Irakului, atunci cand s-a spus ca Saddam Hussein era foarte aproape de momentul fabricarii armelor de distrugere in masa. Un complex de culpabilitate care s-a transformat intr-un fel de oferta extinsa, mai ales catre statele islamice, de a-si trimite elitele la scolile europene si americane, dublata de speranta "inversarii motoarelor" si crearii de nucleee viitoare de contra-propaganda islamica. Rationa�ment care s-a dovedit fals, iar acum nu se culeg decat roadele otravite ale unei politici prinsa mereu la mijloc intre principiile democratiei si respectarii drepturilor omului si reactiile la actiunile necesare contracararii violentei propagate de fundamentalistii islamici.
Ciudat, evident nedrept, cei care sufera prin ricoseu si sunt realmente victime colaterale ale acestui razboi mereu neterminat sunt emigrantii onesti, cei defavorizati de politicile de integrare unde oferta este prioritara pentru cei veniti din lumea islamica, cei de care este absolut incorect politic sa vorbesti cumva de rau. Islamizarea Europei continua in proportie exponentiala si este foarte posibil ca aceasta sa genereze unele dintre temele care vor domina discutia europeana in 2010.
 Afisari: 1383  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Vrajeli: CIA l-a lasat sa treaca si "niste cetatzeni in avion" l-au oprit la tzanc :-)   de NormanFinkel5
Incercare de atentat????   de Tzeapa
Cam pe linga   de emigrstul
Intr-una veti auzi si nu veti intelege...   de Cucul
Inca o pagina gloriasa din istoria singureii democratii din orientul mijlociu   de Giuseppe Cocos
Inapoi la surse ? Si ce are Brigatti Rossi cu moscheea ?   de Ghita Bizonu'
Impotriva unor tari ca Romania, Bulgaria, Ungaria ar trebui sa se ia masuri pentruca    de ionion
Vestul face niste greseli uriase... si culege roadele lor   de green day
   de Ghita Bizonu'
Terorizmul   de Cucul
Domnule Unteanu, chiar CREDETI, sau doar faceti gargara?   de borbandieru
A disparut poza lui Rosca Stanescu ..........   de sorge
davidescu vasile...   de rasputin
METODE COMUNISTE IN PNL   de Davidescu vasile
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul Ciorogarla pentru noii stapani (2410 afisari)
 70.000 de bugetari ajung pe drumuri (1468 afisari)
 Europa 2010. Terorismul, inapoi la surse (1383 afisari)
 Limbajul misterios din "Avatar" revelat (1316 afisari)
 Coalitia Stroe ataca Sectorul 1 (1280 afisari)
 Cum a reusit obezul proprietar de carciuma sa slabeasca aproape 300 de kilograme (FOTO) (2487 afisari)
 Vladimir Putin vrea sa aduca din nou relatiile cu SUA la nivelul Razboiului Rece (1762 afisari)
 Cui a dat si cui i-a luat - bugetul pe 2010 (1589 afisari)
 Striptease ratat: nu a reusit sa smulga fusta partenerei - VIDEO (1540 afisari)
 Eugen Ionesco: Orice om politic care incepe ca membru in consiliul municipal si termina ca sef de stat este un paranoic (1142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.90025 sec.