Ziua Logo
  Nr. 4721 de marti, 29 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Israel a spus "da", conditionat
-- Dupa 1280 de zile si nopti de prizonierat, s-a mai facut un pas in directia eliberarii soldatului israelian Ghilad Shalit, rapit de fundamentalistii islamici din Gaza. Forumul politic si de securitate al Guvernului israelian, (alcatuit din sapte ministri, in frunte cu premierul Benjamin Netanyahu), a spus "da" ultimei propuneri Hamas.
Un "Da" conditionat! Operatiunea se va derula in doua etape: o data cu punerea in libertate a lui Shalit, Israel va elibera 450 de detinuti palestinieni, urmand ca ulterior sa mai elibereze inca 550. Netanyahu nu a ajuns usor la aceasta decizie. El s-a impotrivit dintotdeauna tranzactiilor cu teroristii, a publicat si carti in care teoretizeaza refuzul statelor de a negocia cu organizatiile teroriste, dar acum, supus unor mari presiuni publice si politice, a fost nevoit sa se replieze.
Majoritatea populatiei tarii (74%) se pronunta pentru incheierea calvarului familiei Shalit si readucerea soldatului rapit acasa. In cursul dezbaterilor in "Forumul celor 7", in fata resedintei Guvernului se aflau zeci de manifestanti care scandau eliberarea prizonierului. Un numar de 100 de Ghilad Shalit, din carton, in marime naturala, strajuiau intrarea in cladirea guvernamentala. Zeci de ziaristi si echipe de televiziune au asteptat in frigul ierusalimitean rezultatul dezbaterilor. Cenzura israeliana, care filtreaza cu severitate de peste trei ani si jumatate tratativele privind eliberarea lui Shalit, nici de aceasta data nu a fost mai transparenta. Doar Agentia americana "Fox News" a avut privilegiul, nu se stie de ce si in ce imprejurari, sa obtina niste amanunte si sa le dea publicitatii.
Israel a fost de acord cu schimbul de prizonieri, dar conditioneaza ca 120 dintre palestinienii eliberati sa nu aiba dreptul sa se reintoarca la casele lor din Cisiordania.
Ei vor trebui sa aleaga intre Gaza sau tari europene dispuse sa le ofere azil. Masura ceruta de responsabilii cu securitatea care se tem ca unii dintre prizonierii eliberati ar putea sa-si reia activitatea terorista. In plus, Israelul refuza in mod categoric sa elibereze sapte palestinieni ale caror nume se afla in fruntea listei celor 1000 de prizonieri ceruti de Hamas. Toti cei sapte detinuti au "sange pe maini", ispasind cate patru-cinci condamnari pe viata. Printre acestia se numara si Marwan Bargouti, in persoana caruia tot mai multi palestinieni vad pe presedintele viitorului stat Palestina.
Discutiile din cadrul "Forumului celor 7" au fost uneori incordate; ministrul Apararii Ehud Barak a refuzat, de pilda, sa mai participe la dezbatere daca nu va fi invitat si generalul Gaby Ashkenazi, seful Marelui Stat Major al Armatei israeliene. Acesta s-a pronuntat categoric pentru eliberarea imediata a soldatului rapit. N-au lipsit criticile din directia ministrilor care se impotrivesc tranzactiei: generalul ar fi trebuit sa dea socoteala pentru esecul armatei de a-l elibera pe Shalit pe cale militara, nu sa sustina cu atata energie un schimb de prizonieri, care ofera atu-uri fundamentalismului islamic gazatean.
In timp ce ministrii ii decideau viata sau moartea lui Shalit, afara, in strada, manifestau doua tabere adverse ale aceluiasi neam: tabara celor care cereau imediata sa eliberare si tabara potrivnica tranzactiei, a parintilor si rudelor celor ucisi de teroristi. Mediatorul german Gerhard Konrad a transmis Hamasului acest "da" conditionat al Israelului. Un "da" care nu pune capat, deocamdata, tragediei lui Ghilad Shalit.
Tesu SOLOMOVICI - tesu@ziua.ro 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Roy.   de cata2
Rosenthal si arwil: Traiasca Tesu!   de cata2
lui sobru labagiul   de arwil
Bravo Tesule nici critica nu mai e valabila   de contraevreu-rus
Obiectivism detasat cu perfidie.   de rosenthal
Bravo Tesu,un evreu roman de nota 11!Insa Barak nu este pedepsit inca ..   de cata2
A r h i v a
  Mos Craciun - grea misie!    
  2009 - cel mai lung an    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul Ciorogarla pentru noii stapani (2410 afisari)
 70.000 de bugetari ajung pe drumuri (1468 afisari)
 Europa 2010. Terorismul, inapoi la surse (1383 afisari)
 Limbajul misterios din "Avatar" revelat (1316 afisari)
 Coalitia Stroe ataca Sectorul 1 (1280 afisari)
 Cum a reusit obezul proprietar de carciuma sa slabeasca aproape 300 de kilograme (FOTO) (2487 afisari)
 Vladimir Putin vrea sa aduca din nou relatiile cu SUA la nivelul Razboiului Rece (1762 afisari)
 Cui a dat si cui i-a luat - bugetul pe 2010 (1589 afisari)
 Striptease ratat: nu a reusit sa smulga fusta partenerei - VIDEO (1540 afisari)
 Eugen Ionesco: Orice om politic care incepe ca membru in consiliul municipal si termina ca sef de stat este un paranoic (1142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01767 sec.