Ziua Logo
  Nr. 4721 de marti, 29 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Mos Craciun - grea misie!
Ar merita facut un studiu sociologic asupra continutului scrisorilor pe care copiii din Romania le trimit lui Mos Craciun. Cum copiii, cel putin in privinta dorintei lor de cadouri, indeobste nu mint, ar rezulta, cred, niste concluzii foarte interesante vizavi de straturile sociale ale spatiului nostru carpato-danubiano-pontic. Si am in minte trei exemple pe care mi le-au furnizat niste cunostinte, educatoare si invatatoare in gradinitele si scolile patriei.
Primul exemplu provine din grupa mare a unei gradinite de lux, private, din Capitala, unde sunt educati copii de bani gata. In scrisorile lor (ale celor care deja stiau sa scrie) sau in desene, ei cereau ponei, laptopuri, trenulete electrice, jocuri sofisticate pe calculator etc. Adica pustii, stiind ce le pot oferi parintii, cereau cu exactitate chestii "de top". si probabil le si primeau.
Un al doilea exemplu vine dintr-o scoala din Maramures. Un elev de clasa I a vrut ca Mos Craciun sa-i aduca UN kiwi, O portocala, O banana, UN mar si - aici e aici!" - O lamaie. "La ce-i trebuie unui copil o lamaie, ca-i acra? si de ce toate fructele la singular?" - s-a intrebat, pe buna dreptate, invatatoarea. Misterul s-a lamurit curand: elevul, provenit dintr-o familie saraca, nu primea, in rastimpuri, decat UN sau O, niciodata DOUA fructe. Iar coaja UNEI, a UNEI SINGURE lamai, era folosita de mama lui la cozonac. Gustul miezului lamaii ii era necunoscut copilului.
Dar poate cea mai tulburatoare dorinta s-a inregistrat intr-o gradinita de copii asistati social dintr-o periferie a Bucurestiului. "Ce sunt astea?" - a intrebat nedumerita asistenta sociala, privind desenul pe care unul din copii i-l trimitea, plin de sperante, lui Mos Craciun. "Geamuri", a raspuns pustiul. "Cum, voi n-aveti geamuri acasa!?" N-aveau, in locul ferestrelor fiind puse cartoane sau folii de plastic. Spre cinstea lor, asistentele sociale din gradinita si cativa parinti mai instariti au facut o cheta si i-au pus familiei acestui "om nacajit" (dintr-un Sadoveanu contemporan) termopane.
Asa ca grea misie a avut Mos Craciun anul acesta. Dar sa vedeti ce va fi la anu'!
Ioan GROSAN - ioan.grosan@ziua.ro 
 Afisari: 207  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  2009 - cel mai lung an    5 comentarii
  Israel a spus "da", conditionat    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Cadoul Ciorogarla pentru noii stapani (2410 afisari)
 70.000 de bugetari ajung pe drumuri (1468 afisari)
 Europa 2010. Terorismul, inapoi la surse (1383 afisari)
 Limbajul misterios din "Avatar" revelat (1316 afisari)
 Coalitia Stroe ataca Sectorul 1 (1280 afisari)
 Cum a reusit obezul proprietar de carciuma sa slabeasca aproape 300 de kilograme (FOTO) (2487 afisari)
 Vladimir Putin vrea sa aduca din nou relatiile cu SUA la nivelul Razboiului Rece (1762 afisari)
 Cui a dat si cui i-a luat - bugetul pe 2010 (1589 afisari)
 Striptease ratat: nu a reusit sa smulga fusta partenerei - VIDEO (1540 afisari)
 Eugen Ionesco: Orice om politic care incepe ca membru in consiliul municipal si termina ca sef de stat este un paranoic (1142 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01668 sec.