Ziua Logo
  Nr. 4718 de marti, 22 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Traditii
Taiatul porcului la bloc
-- Cum sa transformi porcul de supermarket in racitura, toba si carnati si cum sa te bucuri de traditii cu ce gasesti prin jungla de beton
A venit iar Craciunul, de asta data inzapezit, ca pe timpuri. Pe 25 decembrie sarbatorim Nasterea Mantuitorului Nostru Iisus Hristos si multi dintre romani se pregatesc pentru aceasta sarbatoare prin post si rugaciuni, asa cum sade bine crestinului. Majoritatea romanilor sunt insa hipnotizati de mirajul noii religii comerciale a "promotiilor", "Craciunitelor", "ofertelor speciale".
Locuitorii de la sate deja isi ascut cutitele pentru Sf. Ignat, cand va avea loc masacrul eurosceptic, musai fara asomare, a circa un milion de porci pe intreg cuprinsul tarii. Bogatii se pregatesc sa plece prin insule exotice, iar saracii isi numara banutii pentru a putea pune ceva pe masa de Craciun sau o jucarie la piciorul pomului. Dar Iisus s-a nascut pentru toti oamenii si nimeni nu e fara de pacat.
Craciunul inseamna Sf. Liturghie de la capatul Postului. Dar mai inseamna si obiceiurile romanesti, unele mai vechi decat crestinismul. Acestea tin in principal de colinde si de sacrificiul porcului, urmat de prepararea bucatelor.
Incercati sa pregatiti cateva mancaruri traditionale, nu e asa greu cum credeti. Si apoi ce farmec mai are Craciunul daca veti cumpara totul de la supermarket? Invatati copiii colindele noastre stramosesti si eventual colindati cu ei, macar pe la rude si prieteni. Copiii vor tine minte si ii vor invata si pe copiii lor atunci cand le va veni randul.
Racitura de Craciun
Piftia este un aperitiv foarte potrivit. Pentru cei care nu se tem de excesul de colesterol, piftia se pregateste din picioarele si urechile porcului. Acestea se fierb pana cand carnea se desprinde de pe os. Cand vi se pare ca e destul de concentrata, puneti o lingurita de zeama pe o farfurioara pe care o scoateti la frig. Daca se coaguleaza repede, atunci zeama e suficient de concentrata. Bunicii si parintii nostri faceau piftia si fara gelatina la plic. Asadar, si piftia voastra se va lega daca o veti scadea cat trebuie. Fugiti de chimicale macar de Craciun.
Dregeti de sare, puneti mujdei de usturoi. Puneti bucatile de carne in vase potrivite si turnati zeama peste ele dupa ce o strecurati, sa iasa piftia limpede. Adunati cu o lingura grasimea de deasupra zemei. Scoateti vasele la rece si piftia se va coagula. Dar aveti grija ca daca va degera se distruge. Pentru decor unii pun in zeama rondele de morcov fiert, oua fierte sau frunze de patrunjel. Piftia merge servita cu boia presarata deasupra si musai cu zeama de lamaie. Pentru cei care mananca dietetic, merge si piftia din aripi de curcan, care se gateste practic la fel.
Toba, chisca, caltabos...
Caltabosul merge si ca aperitiv, si ca fel principal. Se ia un intestin gros de porc de la macelarie si se spala bine. Se umple cu carne tocata amestecata cu orez, dreasa cu sare si piper. Se leaga la ambele capete cu ata si se pune la fiert. Mare grija sa intepati caltabosul, din loc in loc, cu un ac de cusut. Altfel plesneste la fiert. In sudul tarii caltabosul se serveste fierbinte, cu putin sos din cratita in care a fiert si musai cu mamaliga. Caltabosul moldovenesc, numit si chisca, servit fie rece, fie prajit in tigaie este cu totul altceva. Este o toba care in loc sa fie umpluta in burta porcului, este presata in matul gros.
Toba de cumparat nu prea are legatura cu cea romaneasca, de Craciun. Puteti sa faceti una traditionala destul de lesne. Luati o burta de porc de la macelarie si o curatati bine. Cand o intoarceti, o dati prin malai, ca sa nu va alunece mana cand o grijiti. Puneti la fiert maruntaiele porcului (ficat, splina, etc). Eu zic ca merg si rinichii, curatati de grasimea alba si tinuti oleaca in apa si otet, chiar daca unii stramba din nas. Puneti sare, oleaca de piper, cimbru dupa gust. Dupa ce fierb maruntaiele, le taiati in bucati potrivite. Separat fierbeti o supa de oase foarte scazuta. Bagati bucatile de maruntaie in burta. Turnati supa, care se va coagula ca piftia si va lega toba. Coaseti burta la gura si toba e gata. Puneti peste ea un fund sau un tocator cu greutati deasupra pentru a se presa. Dupa aceasta operatiune, o tineti la rece ca sa nu se desfaca.
George Scarlat, george.scarlat@ziua.ro 
Alte articole
  Ignatul, intre traditie si respectarea normelor europene    (2007-12-20 18:42)
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Taiatul porcului la bloc   de georgems
Am pus in congelator astazi carne de vitel pentru friptura de Craciun si mi-e rusine..   de Atamild
Craciun Fericit si La Multi Ani !!!   de Mache
Tocmai am terminat de vizionat niste youtube despre bucataria    de briel
A r h i v a
  Carnatii: floare la ureche    
  Colindati cu copiii!    
  Desert obligatoriu    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Republica lui Traian Basescu (3860 afisari)
 Basescu s-a intors cu pofta de schimbare (2870 afisari)
 Procurorii militari, salvatorii criminalilor din decembrie (2547 afisari)
 Alba-neagra cu F-16 second-hand (1726 afisari)
 Cu Baconschi inainte (1144 afisari)
 Mircea Badea, gol și cu pene in Piața Victoriei: Boc, trezește-te! Să faci o autostradă și mai mare (VIDEO) (8563 afisari)
 L'Express: Revolutia romana, o lovitura de stat data de armata (2860 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, aproape goala pe Broadway (2687 afisari)
 Hrebenciuc catre Baconschi: Ce a vrut Papa Ioan Paul al II-lea sa spuna prin ''Romania este Gradina Maicii Domnului''? (2601 afisari)
 A murit handbalista Victorita Dumitrescu (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02056 sec.