Ziua Logo
  Nr. 4718 de marti, 22 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Nefertiti se intoarce acasa
Neobositul Zahi Hawass - directorul Consiliului Suprem al Antichitatilor Egiptene - revine din nou in centrul atentiei, cu o noua declaratie: va cere oficial retrocedarea bustului lui Nefertiti, expus in prezent intr-un muzeu din Berlin.
Hawass "va convoca o sedinta extraordinara pentru a analiza formalitatile necesare pentru a cere oficial retrocedarea bustului", apare intr-un comunicat publicat dupa discutiile purtate de responsabilii egipteni cu Friederike Seyfried, directoarea Muzeului Egiptean din cadrul Neues Museum din Berlin. Bustul lui Nefertiti, cu o vechime de aproximativ 3400 de ani, a fost descoperit in 1912 in sudul Egiptului de arheologul german Ludwig Borchardt. Egiptul a cerut retrocedarea lui, fara succes, inca din anii '30. Hawass a declarat ca, dupa ce a fost descoperita, statueta a fost acoperita cu argila pentru a trece neobservata si trimisa cu un vapor in Germania. In opinia lui Hawass, arheologul german a mintit cand a scris in documentele de transport ca bustul era din ghips si apartinea unei printese regale, "stiind foarte bine ca era vorba de o statueta din calcar a reginei Nefertiti". Strategia "dovedeste faptul ca Borchardt a facut aceasta descriere cu scopul ca Germania sa pastreze statuia", a declarat Zahi Hawass. "Aceasta confirma faptul ca statueta a parasit Egiptul intr-o maniera lipsita de etica - o dovada de frauda si inselatorie din partea Germaniei in acea perioada". Faptul ca Borchardt a ascuns statuia 10 ani inainte de a o expune in public e o alta dovada a scoaterii ilegale a bustului din Egipt. Berlin-ul sustine ca achizitia s-a facut pe cale legala, in 1913, insistand asupra pericolelor care implica deplasarea unei sculpturi "fragile". (D.M.)
A r h i v a
  Hollywood-ul poarta haine de doliu    
  Japonezul, americanul si rusul    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Republica lui Traian Basescu (3860 afisari)
 Basescu s-a intors cu pofta de schimbare (2870 afisari)
 Procurorii militari, salvatorii criminalilor din decembrie (2547 afisari)
 Alba-neagra cu F-16 second-hand (1726 afisari)
 Cu Baconschi inainte (1144 afisari)
 Mircea Badea, gol și cu pene in Piața Victoriei: Boc, trezește-te! Să faci o autostradă și mai mare (VIDEO) (8563 afisari)
 L'Express: Revolutia romana, o lovitura de stat data de armata (2860 afisari)
 Catherine Zeta-Jones, aproape goala pe Broadway (2687 afisari)
 Hrebenciuc catre Baconschi: Ce a vrut Papa Ioan Paul al II-lea sa spuna prin ''Romania este Gradina Maicii Domnului''? (2601 afisari)
 A murit handbalista Victorita Dumitrescu (2073 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00758 sec.