Ziua Logo
  Nr. 4716 de vineri, 18 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Gravurile lumii trecatoare
-- Daca vreti sa cunoasteti mai multe despre arta si viata cotidiana a vechilor locuitori ai orasului Tokyo, o puteti face admirand unele dintre cele mai frumoase creatii de gravura japoneza din secolul al XIX-lea. Expozitia "Imagini ale lumii trecatoare", care cuprinde 63 de lucrari ale artistului Utagawa Kunisada (1786-1865) va fi vernisata astazi (ora 12.00) la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR).
Tanabata din seria Petreceri cu prilejul celor cinci mari sarbatori
Ceea ce caracterizeaza opera artistului nipon este extraordinara varietate a subiectelor si energia creatoare aproape nelimitata, intemeiata pe respectul traditiei. Lucrarile lui au fost colectionate de catre occidentalii amatori de arta, care au descoperit prin in�termediul acestora lumea exotica a Japoniei.
Admirat pentru forta desenului si culorile vibrante, a inspirat pictori impresionisti si postimpresionisti, care i-au copiat gravurile in realizarile lor. Discipol al lui Utagawa Toyokuni (1769-1825), cel mai influent membru al scolii Utagawa, Kunisada isi consolideaza inca din tinerete o pozitie privilegiata printre gravorii de notorietate ai epocii, abordand o varietate de teme, dar in special se va ocupa de reprezentarea frumusetii feminine si a unor actori de teatru. Acesta a avut parte de o posteritate artistica sinuoasa, determinata si de variatia calitatii gravurilor de-a lungul carierei sale, gravuri adeseori finalizate in colaborare cu numerosi discipoli.
Expozitia, organizata de Sectia de Arta a MNAR, cuprinde lucrari din colectiile de patrimoniu ale muzeului, fiind selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistica si calitate a imprimarii. Ele ilustreaza cateva dintre temele predilecte la Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrari inspirate din literatura, istoria si legendele Japoniei. O sectiune speciala este dedicata lucrarilor care il prezinta pe Genji/Mitsuuji, personaj literar ilustru in epoca. De asemenea, este prezentat un set de gravuri create in colaborare cu marele peisagist Utagawa Hiroshige (1797-1858). Curatorul expozitiei (deschisa pana pe 28 martie 2010) este Carmen Brad, specialist in arta extrem orientala.
Impresionistii se trag din niponi
Odata cu aparitia gravurii japoneze, artistii vor intelege ca se poate lucra si altfel decat in tehnicile traditionale, problemele de perspectiva, de volumetrie, de culoare fiind total diferite. Culorile in stare pura, contrastrele puternice sunt caracteristici ale artei nipone. Impresionismul nu ar fi putut aparea fara cunoasterea gravurii japoneze. Opera lui Kunisada reprezinta un gen artistic care a aparut si s-a dezvoltat in Japonia epocii Edo (sec. XVII-XIX). Gravurile in tehnica "imagini ale lumii trecatoare" ilustreaza in general scene inspirate de viata cotidiana a locuitorilor vechii capitale Edo (Tokyo de astazi). Gravura japoneza va servi drept model creatiilor lui Toulouse-Lautrec, Edgar Degas, Mary Cassatt, Vincent van Gogh, James Whistler si in activitatea grafica a nabistilor (pictori francezi de la sfarsitul sec XIX, ale caror opere au caracter decorativ). Braquemond va utiliza hartia japoneza, experimentata de Rembrandt in secolul XVII. Baudelaire scria la un moment dat ca "exista un paralelism intre estetica moderna si o oarecare conceptie despre arta, profund japoneza".
Cristina SPIRIDON - cristina.spiridon@ziua.ro 
A r h i v a
  Creatii populare contemporane    
  Regasirea in interviuri    
  Suceava iese-n lume    
  Hrusca la Cotroceni    
  Cautam piesa anului    
  Carturesti si in Brasov    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Asasinii lui Ion Iliescu (3960 afisari)
 KGB si GRU in spatele Revolutiei Romane (3839 afisari)
 Mortul viu (3706 afisari)
 Sarbu-PSD vrea la Munca cu Boc (2345 afisari)
 Smardoii Sibiului dupa gratii (1511 afisari)
 Bomba sexy Iulia, prietena stelistului Cristi Tanase, isi expune tatuajul de pe posterior, in prima sa sedinta foto (4094 afisari)
 Sarah Jessica Parker surprinsa cu partile intime la vedere (FOTO) (2598 afisari)
  Serviciul Roman de Informatii recruteaza "in teritoriu"  (2175 afisari)
 Troc intre PD-L si Palatul Cotroceni: intrarea lui Berceanu in Guvern conditionata de acceptarea Elenei Udrea (1960 afisari)
 Un grup de cercetatori sustine ca a descoperit Atlantida (1760 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01041 sec.