Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Gazele si curentul mai scumpe in 2010
-- Grupul energetic E.ON Romania a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) scumpirea gazelor cu 15% si a electricitatii cu 12%, pentru populatie, incepand cu 1 ianuarie, pentru acoperirea pierderilor din anii precedenti, a declarat directorul grupului, Frank Hajdinjak.
"Pierderile totale reportate din anii precedenti sunt de peste 700 milioane lei pentru gaze si de 80 milioane lei pentru electricitate. Conform legislatiei si contractului de privatizare am solicitat ANRE majorarea pretului gazelor cu 15% si cu 12% a energiei elec�trice la consumatorii captivi pentru acoperirea, intr-un an, a acestor pierderi. Totusi, nu cred ca vom primi majorarile solicitate", a declarat Hajdinjak.
Grupul german E.ON detine in Romania participatia majoritara la companiile E.ON Gaz Romania (fosta Distrigaz Nord) si E.ON Moldova (fosta Electrica Moldova)
Reamintim, Parlamentul a votat Legea 332/noiembrie 2009 prin care oricine are un consum mai mare de 5000 metri cubi de gaz pe ora (practic, cateva sute de companii) se poate declara intreruptibil si, in consecinta, pana in octombrie 2010 poate primi doar gaze din productia interna, de la Romgaz.
Ne pasc alte majorari
Pana acum, intreruptibili se puteau declara doar aproximativ opt consumatori, cu un consum de peste 30 milioane mc de gaze lunar. Reamintim, toti consumatorii din Romania primeau gaze intr-un cos format circa 30% din gaze de import si 70% gaze din productia interna (care costa circa 160 dolari/1000 mc). Gazele din import costa acum aproximativ 280 dolari/1000 mc. "Avand in vedere ca pretul gazelor de import tine cont de cel international al titeiului si ca barilul de petrol s-a scumpit de la inceputul anului, ne asteptam ca anul viitor pretul gazelor de import sa se majoreze cu 14% - 25%", a mai spus Frank Hajdinjak.
Problema este ca daca atat de multe companii se declara intreruptibile si primesc gaze de la Romgaz, nu mai raman suficiente gaze pentru consumatorii casnici si, in consecinta, va creste ponderea importurilor in cosul de gaze pentru populatie, pana la 50% - 60%. Ceea ce inseamna fie ca pretul gazelor se va majora o data in plus, fie ca E.ON Gaz si Gaz de France Suez (cei doi mari furnizori si distribuitori din tara) vor avea si mai multe pierderi decat pana acum. "Am cerut ANRE o estimare privind cosul gazelor pentru populatie ce va fi luat in calcul anul viitor. Inca n-am primit un raspuns. Cert este ca, daca ponderea importurilor in cosul pentru populatie va creste, suntem indreptatiti sa solicitam majorarea preturilor", a mai spus directorul general E.ON Romania.
Gabi MOROIANU - gmoroianu@ziua.ro 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
O, cata marinimie   de Io BI
fara a fi ...   de raulbaal
ENERGIA ELECTRICA SI GAZELE NU SE VOR SCUMPI DE LA 1 IANUARIE-CITAT BASESCU-BOC IN CAMPANIA ELECTORA   de baba novac
A r h i v a
  Blocuri reabilitate    
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00886 sec.