Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Promisiuni electorale anticomuniste
-- Traian Basescu a castigat alegerile iar acum trebuie sa se tina de promisiunile electorale. Intre acestea, asumarea anticomunismului, platforma politica de pe care a lansat atacuri impotriva coalitiei din jurul lui Mircea Geoana. Acest discurs i-a adus voturi importante de la nucleul electoral al durilor anticomunisti, dintre care multi nu votasera la primul tur al alegerilor prezidentiale.
E drept ca a fost ajutat in acest sens si de gafele
staff-ului lui Mircea Geoana, care a avut ideea de-a dreptul "lobotomica" de a incerca sa adune voturi din Timisoara fluturand steaguri rosii in Piata Operei,
de 1 Decembrie. De fapt promisiunile in acest sens inseamna mentinerea pe linia discursului de condamnare a comunis�mului citit chiar de Basescu in fata Parlamentului Romaniei, pe 18 decembrie 2006. Candidatul portocaliu ne-a spus in campanie ca va continua linia decomunizarii, promisa inca de cand cu declaratia din 2006.
Dar decomunizarea ar trebui sa fie un proces institutional, derulat de institutii ale statului roman. Discursurile, oricat de frumoase si mobilizatoare nu sunt suficiente. Un model potrivit de institut ar fi cel din Polonia, care se numeste "Institutul National al Memoriei". Polonezii sunt mai avansati decat noi in ce priveste decomunizarea tarii lor si nu avem nevoie sa inventam apa calda. Institutia poloneza are anvergura stiintifica de recunoastere internationala, este depolitizata si are si un buget care acopera finantarea activitatilor.
Administratia romaneasca are insa naravul institutiilor care se dubleaza unele pe altele, intre 2000 si 2008 fiind infiintate zeci de autoritati, agentii, institutii, comisii si comitete aflate in subordinea Guvernului. Majoritatea acestora au disparut la inceputul acestui an, din cauza austeritatii aduse de criza economica. Intre acestea se afla si "Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania" (IICR), care ar putea foarte bine sa fie inclus intr-un viitor Institut National al Memoriei.
IICR are la activ unele actiuni demne de lauda, iar acolo lucreaza persoane competente. O desfiintare a acestuia ar tine de simplificarea administratiei si evitarea dublarii institutiilor. IICR nu ar putea avea anvergura unui Institut National al Memoriei si nici nu pot exista doua institutii cu preocupari asemanatoare.
Alta problema este suspiciunea de politizare a IICR, pentru ca in conducerea sa exista persoane care militeaza deschis pentru PNL, cum ar fi Stejarel Olaru sau Marius Oprea. Cele doua persoane mentionate au competente care le-ar putea califica eventual pentru activitatea la un Institut National al Memoriei, dar de aici pana la monopolul unui partid asupra unei institutii publice e cale lunga. Astfel, exista riscul ca un institut national sa se transforme intr-un institut de partid, de genul Institutului pentru
Studii Liberale, Institutului pentru Studii Populare al PDL sau Institutului "Ovidiu Sincai" al PSD.
Iar victimele gulagului comunist nu au fost doar liberalii, minoritari in lagare si puscarii, dar si taranisti, ofiteri ai Armatei Regale, legionari, tarani, intelectuali. PNL, partidul pentru care militeaza cercetatorii IICR, nu si-a clarificat inca relatiile cu PSD. Iar PSD a boicotat condamnarea comunismului.
Seful acestui partid, Mircea Geoana, nu-si aduce prea bine aminte de revolutia
din 1989, pentru ca era prea tanar, zice el. Asa e, avea doar 31 de anisori la revolutie. Depolitizarea institutiei de stat
care va cerceta crimele comunismului trebuie sa-i asigure credibilitate si prestigiu.
George SCARLAT - george.scarlat@ziua.ro 
 Afisari: 354  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Bun articol: IICCR este deja monopolul PNL; iar anticomunistii reali sunt DUSMANII POPORULUI    de Ion Ionescu de la Brad
polonezii au avut un papa si Solidarnosk, romanii au genetic o ura impotriva celor care   de marean din PeNaLia
CAMELEONISM NU ANTICOMUNISM,SCARLATULE!!!   de baba novac
A r h i v a
  E posibila fuziunea celor doua partide liberale?    17 comentarii
  editorialul cititorului    
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00997 sec.