Ziua Logo
  Nr. 4715 de joi, 17 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Reincarnarea lui James Cameron
Dupa lovitura de acum 12 ani cu "Titanicul", cand se autoproclamase "regele lumii", parea tot mai evident ca regizorul canadian James Cameron abdicase iar cariera sa cinematografica se scufundase iremediabil. Profetii de la Hollywood ii preziceau ca o revenire la nivelul de odinioara, dupa o absenta atat de indelungata, este aproape imposibila. Si totusi imposibilul s-a produs. Dupa doi ani de munca si costuri greu de egalat chiar si in extravaganta industrie hollywoodiana - 500 de milioane de dolari - "Avatar" a acaparat presa, Internetul, televiziunile. Iar Steven Spielberg este doar unul dintre cei care sustin ca "Avatar", filmul-eveniment al anului in curs, dar si al celui care va urma, va revolutiona industria cine�matografica.
James Cameron, 55 de ani, va fi cu siguranta iarasi ce a fost si chiar mai mult decat atat pentru ca nu sunt putini cei care chiar cuteza sa-l urce direct pe piedestal si sa-l nu�measca salvatorul industriei filmului, inovatorul, deschizatorul de drumuri catre cinematografia viitorului. Parerea unanima care se contureaza din ce in ce mai clar e ca "Avatar" reprezinta viitorul in materie de filme.
Fantezia spatiala 3-D (tridimensionala), generata de computer, ne transporta cu 135 de ani in viitor, cand Jake Sully, un veteran de razboi paralizat, este adus impreuna cu alti pamanteni pe Pandora, luna indepartatului sistem solar Centauri, pentru a localiza noi rezerve de "unobtainium", un mineral extrem de valoros. Pandora este insa popupata de Na'vi, fiinte cu pielea albastra si ochi alungiti, care masoara peste trei metri inaltime, inocente si ostile in egala masura. Ideea acestui proiect a incoltit in mintea lui Cameron in urma cu 14 ani, dar in scrut timp a realizat ca tehnologia de care avea nevoie practic nu exista. Noul sistem digital 3-D a rezolvat problema iar astazi voci importante de la Hollywood, printre care si cea a celebrului Steven Spielberg (deschizator de drumuri, la randul sau), au curajul sa anunte ca rezultatele, obtinute la capatul a doi ani de munca asidua, sunt atat de "imersive" incat filmul si tehnologia inovativa care l-a generat reprezinta "viitorul in cinematografie".
Cu un pas inaintea tuturor
Pasionat de tehnologie si de filmarile subacvatice, James Cameron marturiseste ca, dupa Titanic, a decis ca indiferent ce film va mai face "acesta va fi categoric 3-D". Acest gen de viziuni futuriste sunt destul de rare chiar si printre cei mai importanti realizatori de filme, sustine bunul sau prieten si Peter Jackson, regizorul celebrei trilogii "Stapanul inelelor", un alt mare maestru al efectelor speciale. "Este cu un pas inaintea tuturor", spune Jackson al carui studio "Weta Digital" din Noua Zeelanda a realizat multe din cele 2500 de efecte speciale ale peliculei. De altfel, doua treimi din "Avatar" contin scene realizate cu ajutorul computerului.
Cameron si directorul de imagine Vince Pace au conceput si patentat un sistem revolutionar de filmare special pentru captarea imaginilor 3-D - "fusion digital 3D camera system". Actorii au jucat live, dar cu senzori conectati la computere care sa le preia mimica si gesturile, astfel incat personajele albastre sa para suta la suta reale. Fiecare cadru din film slefuit pe computer a necesitat, se pare, intre 50 si 100 de ore de munca.
Dar James Cameron este dependent de munca sa si tine la tavalala. El insusi marturiseste ca a lucrat ca un nebun pentru "Avatar" - 18 ore pe zi, sapte zile din sapte, vreme de doi ani de zile. Poate tocmai de acea este foarte sensibili la comentarii si nu o data i-a catalogat drept frustati, acri si orgoliosi pe criticii de film care au indraznit sa-i conteste productiile.
"Avatar" beneficieaza insa de cronici excelente. "Lunga epopee a lui James Cameron (durata filmului este de doua ore si 36 de minute) ne livreaza un spectacol unic, privelisti care iti taie respiratia, etc. (Variety). "<<Avatar>> a depasit orice asteptari" (Guardian). "In calitate de sef suprem al armatei de specialisti in efecte vizuale, desenatori, tehnicieni, cascadori, dansatori, actori, sunetisti si magicieni ai muzicii, Cameron aduce filmul stiintifico-fantastic in secolul XXI cu aceasta minune care este Avatar si care te lasa cu gura cascata", aclama si Hollywood Reporter. Filmul va avea maine premiera si in Romania la Cinema City Bucuresti, pe ecranul IMAX.
PS. Originar din sanscrita si folosit pentru a descrie reincarnarile succesive ale zeului hindus Visnu, astazi "avatar" este un termen comun pentru amatorii de jocuri pe Internet, indicand reprezentarile pixelate ale acestora in lumea virtuala.
Camelia CIOBANU - camelia. ciobanu@ziua.ro 
 Afisari: 785  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Giulgiul contestat cu ajutorul altui giulgiu    
  Fabuloasa nastere a unei stele    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Obraznic si duplicitar (8089 afisari)
 Basarabia pamant tiganesc (3152 afisari)
 Dispar 150.000 de bugetari (2220 afisari)
 Romania sub teroare (1771 afisari)
 Pesedistul Marian Sarbu invitat la guvernare (1477 afisari)
 Puci in PDL: Se doreste blocarea prin vot secret a accesului Elenei Udrea in viitorul Guvern  (5030 afisari)
 Ce spun ezoteristii si preotii despre Flacara Violeta a lui Basescu (4764 afisari)
 Visul lui Iliescu implinit de Traian Basescu? (4421 afisari)
 Un fotomodel din Rusia a fost snopit in bataie la o receptie - VIDEO (3287 afisari)
 Ramas fara bani, si-a jucat sotia la poker, fara sa stie ce poate pati! (3011 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01023 sec.