Ziua Logo
  Nr. 4714 de miercuri, 16 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Mos Craciun? Nu, springarii
-- Pe fondul crizei si saraciei numarul furturilor din locuinte va creste
O mica parte din instrumentarul spargatorilor de locuinte
"Proprietarii trebuie sa-si puna o usa mai buna, sa-si asigure bunurile din casa, iar banii sa-i tina la banca. Romanul este laudaros. De aceea, e buna discretia si cat mai putine prietenii cu vecinii", sfatuieste un fost spargator de locuinte.
Numarul furturilor din locuinte, din autovehicule si de autoturisme a crescut, in primele noua luni ale anului in curs fata de aceeasi perioada a anului trecut, aproximativ 72% dintre aceste infractiuni inregistrandu-se in mediul urban, a informat ieri, comisarul sef Constantin Stroescu, seful Institutului de Prevenire si Psihosociologie (IPP) al Politiei Romane, la lansarea campaniei "Alianta pentru Siguranta".
Furturile din locuinte au crescut cu 7%, de la 11.127 la 11.915 (10,35% din totalul fur�turilor), iar cele din autovehicule au reprezentat 2,87% din totalul acestui tip de infractiuni, inregistrand o crestere de la 2.352 la 2.368 furturi. Cele mai multe furturi din locuinte s-au inregistrat in mediul urban (7016). Dintre acestea, 373 au fost furturi din case de vacanta, aproximativ doua treimi dintre ele fiind constatate in mediul rural.
Cele mai multe furturi din locuinte s-au inregistrat in municipiul Bucuresti (994) si judetele Cluj , Constanta si Prahova, iar cele mai putine astfel de infractiuni au fost constatate in judetele Ialomita (123), Bistrita-Nasaud (121), Neamt (106), Covasna (86) si Gorj (86). Politistii estimeaza ca numarul acestor infractiuni va creste din cauza saraciei. In ceea ce priveste furturile din auto, majoritatea acestora (91,6%) se produc in mediul urban. Referitor la distributia teritoriala a acestora, cele mai multe s-au comis in Bucuresti (1511) si in judetele Timis (1059) si Cluj (1002). Cel mai frecvent, din autovehicule s-au furat radiocasetofoane. Referitor la furturile de autovehicule, cele mai multe se inregistreaza in orase, indeosebi in Bucuresti si judetele Constanta, Prahova, Brasov, Cluj si Timis. Judetele in care s-au produs cele mai putine furturi au fost Salaj (17), Vaslui (17), Bistrita Nasaud (15), Vrancea (14), Gorj (13), Harghita (11), Covasna (10) si Mehedinti (6).
"Am luat pontul de la amant"
Ion Sarafoleanu de 53 de ani, un fost spargator de locuinte, a acceptat sa vina la aceasta manifestare si sa ofere cateva sfaturi: "Este pentru prima oara cand stau langa politisti fara catuse la maini. Pentru a nu fi o tinta pentru hoti, proprietarii trebuie sa-si puna o usa mai buna, sa-si asigure bunurile din casa, iar banii sa-i tina la banca. Romanul este laudaros si spune cand pleaca in vacanta, iar multe mame lasa un bilet in usa cand pleaca de acasa. De aceea, e buna discretia si cat mai putine prietenii cu vecinii", a recomandat Sarafoleanu. El a spus ca cea mai mare lovitura pe care a dat-o, prin 1988-1989, a fost in locuinta unei asistente medicale din Spitalul CFR, de unde a furat aproximativ 200.000 lei in obligatiuni CEC. "Am luat pontul de la un amant al respectivei, colonel de militie la o circa din Rahova, care s-a laudat ca iubita lui are obiecte de valoare si multi bani", a spus fostul spargator.
Potrivit Agerpres, printre judetele care si-au propus, pentru anul 2010, ca prioritati locale prevenirea si combaterea acestor furturi se numara Brasovul, Clujul, Dambovita, Hunedoara, Maramures, Mures, Satu Mare, Salaj, Sibiu Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Arges, Bacau, Calarasi, Cluj, Dolj, Ilfov, Prahova si Vrancea.
Robert MIRCEA, robert.mircea@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
CEA MAI BUNA PAZA ESTE EXTERMINAREA HOTZILOR RECIDIVISHTI ...   de BEOBACHTER
...si banii sa-i tina la banca...   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Delta, poligonul faradelegilor    
  Heroina, cocaina si marijuana, autorizate cehilor    
  Brazi confiscati de politie    
  Petarde penale    
  Rebegea nu iese    
  Dosarul Petrila plimbat    
  Urmariti, prinsi, arestati    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 De ce mi-e frica nu scap (4887 afisari)
 Invataturile americanilor catre prostanacii nostri (4719 afisari)
 Antonescu, Orban, Stroe si Varujan, falsa echipa de elita a PNL (3097 afisari)
 Jihad de Craciun in PSD (2715 afisari)
 Trupele sovietice - oprite la Prut (2683 afisari)
 Viorel Hrebenciuc: Basescu este puternic joia, cand e ziua Flacarii Violete (VIDEO) (2258 afisari)
 Mitrea catre Vanghelie: Mai baiatule, daca te mai legi de sotia mea o sa ai altfel de probleme cu mine, asa ca intre barbati! (VIDEO)  (2228 afisari)
 Pamela Anderson, mai batrana ca niciodata (FOTO) (2056 afisari)
  Fostul adjunct al Securitatii Timisoara, Radu Tinu, lucreaza la o multinationala. Si nu regreta nimic din ce-a facut inainte de 1989 (2054 afisari)
 Sase drumuri nationale si Autostrada Soarelui raman inchise, din cauza zapezii (1994 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01078 sec.