Ziua Logo
  Nr. 4711 de vineri, 11 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Nimic nu mai e ca altadata
Ioan Gyuri Pascu vorbeste cu dezinvoltura atat despre muzica si actorie, cat si despre politica, economie, problemele societatii si "perioada de tranzitie in care ne tot gasim de 20 de ani". Subiecte pe care le abordeaza si in cantecele si spectacolele sale. Il intalnim in aceasta stagiune in doua piese: "O noapte furtunoasa", unde ii da viata lui Rica Venturiano si "Azilul de Noapte" de la Teatrul Metropolis, in care isi face rolul de "Actor".
ll Rica Venturiano este diferit de cel de acum 130 de ani cand a avut loc premiera piesei....
De cand am citit prima data textul lui Caragiale eu asa l-am vazut: intalnirea lui cu Zita sa fie prima lui dragoste. Toata lumea a vrut sa-l faca un june prim, un fante, dar el nu era, se vedea din poezia scrisa de el pe biletelul de amor. Rica este un om timid, dar in calitate de "ziaristul care combate in presa" este ambitios, semidoct, semiprost, mai degraba arivist.
ll Acest jurnalist
se regaseste si in societatea actuala?
Foarte multi, care se duc dupa cum bate "vantul" in cazul in care lucreaza la Realitatea sau dupa cum bat altii daca lucreaza in alte parti. Sunt multi din pacate. Foarte putini sunt oamenii aceia din presa care fac aceasta meserie dintr-o pasiune extraordinara.
ll Mai este familia baza societatii, cum clama Rica?
Nu. Cred ca este o institutie cel putin demodata si timpul va accentua chestia asta. De fapt la noi nimic nu mai este baza societatii si stiti vorba aceea: unde nu-i baza, vai de suprastructura!
ll Constitutia nu permite sa fie unul mai sus decat altul, mai zice Rica...
Nu se mai aplica nici la noi in tara, nici in alte locuri pentru ca apar portite la alte legi. Eu sunt siderat de felul in care oamenii creeaza legi ca sa poata eluda alte legi. Singurele legi adevarate pentru noi sunt cele universale. De aceea nu mai sunt chiat atat de necajit ca unii oameni au scapat de justitie. Au scapat de legea facuta de oameni, dar de alte legi nu scapa!
ll De ce jucati pe ritm de hip-hop?
Rica explica in monologul dinaintea cantecului ca-i este frica sa intre pe strazi fara "lampe gazoase". Cum ar veni in ziua de azi in spatele blocuri�lor, unde se canta manele si hip-hop. Pe vremea lui Caragiale era o zona marginasa, fara lampi, cu negustori, care nu stiau sa citeasca. Acum sunt aceleasi locuri intunecate, cu altfel de oameni, care-si baga in vene.
ll Rolul Actorului din "Azilul de Noapte", fara comic si muzica...
Din pacate, lumea mi-a pus eticheta de actor de comedie, pe care a trebuit sa o port ani de zile. Mie-mi plac foarte mult rolurile contrapunctice. Noi ne-am invatat sa catalogam. "Daca Gyuri joaca, chiar si-n <<Azilul de Noapte>> trebuie sa radem vreo cinci minute." Insa un actor trebuie sa joace orice pentru ca, daca in viata de zi cu zi suntem capabili sa radem si sa plangem, atunci inseamna ca putem si pe scena.
ll Divertis este marea dvs. pasiune?
Divertis este cam aproape jumatate din viata mea: cam 20 de ani, dar nu este pasiunea vietii mele. Este un loc unde ma intalnesc cu prieteni cu care am facut lucruri memorabile, care si astazi sunt citate. Am revenit doar pentru anumite proiecte. Nu mai sunt membru al grupului, ci doar invitat special. Dar ca sa fie clar: n-am plecat niciodata pentru ca suntem prieteni in continuare si nici nu m-am intors pentru ca m-am retras din tot ceea ce inseamna SRL, Asociatie.
ll Ar mai putea fi Divertis ce era odata?
Oamenii sunt robii amintirilor, insa nimic nu poate fi ce a fost. Tocmai asta este fascinatia vietii: ca totul se schimba. Asa este omul. Noi traim din amintiri, nu ne place sa traim prezentul. Vai, cand o sa mai fie Divertis jucat? Niciodata, nu stiu cati am chelit, mie mi-a albit si barba. Cum sa mai fim ca atunci? Gagicile se mai uita la noi ca atunci? Nu! Nu o sa mai fie niciodata Divertisul ceea ce a fost. Este ceea ce este.
ll Pe plan muzical ce pregatiti?
Am concerte cu colegii mei de la Trupa Blue & Workers, chiar maine seara deschidem noua locatie a clubului Nautilus. Pe 21 decembrie, la Sala Palatului, o sa am onoarea sa cant o melodie cu membrii Harlem Gospel Choir.
Cristina SPIRIDON, cristina.spiridon@ziua.ro 
A r h i v a
  Slagare germane la Opera romana    
  Carnavalul lui Dabija    
  Simbolul pierdut    
  Festival Mozart    
  Fragmente de pictura    
  Colinde cu polonezi    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Patapievici despre caseta cu Geoana "primind un sex oral" (9684 afisari)
 Europenii il felicita, rusii il injura (6911 afisari)
 Balonul pensiilor de stat va exploda (4427 afisari)
 Vangheliade de strada (2236 afisari)
 Viata de dupa 6 decembrie (1879 afisari)
 De la "Dansez pentru tine", direct in pat. Afla numele concurentilor care s-au cuplat in concurs! (4452 afisari)
 UPDATE 14:50 Curtea Constitutionala a decis renumararea voturilor nule (2314 afisari)
 A lesinat... in direct! (VIDEO) (2260 afisari)
 Sex oral cu o fetita de patru ani! "Am cedat avansurilor ei", a declarat pedofilul! - VIDEO (2078 afisari)
 General FSB: Cadavrul lui Hitler a fost incinerat in 1970 la ordinul directorului KGB (1769 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01117 sec.