Ziua Logo
  Nr. 4710 de joi, 10 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Diaspora a facut diferenta?
Valentin HOSSU-LONGIN, hossu@ziua.ro 
Mai corect spus, nu numai diaspora a cantarit, oficial, in balanta care l-a asezat in fruntea mesei prezidentiale, pe Traian Basescu! Inca de acum doua zile, cuvantul FRAUDA a facut inconjurul tarii, prin toate agentiile de presa si-n emisiunile radio si televiziune, preluate in strainatate. Se striga "hotii" in ambele tabere...
Pentru recentele alegeri, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 294 de sectii de votare, in intreaga lume, cu aproape o suta mai multe decat la parlamentare. S-a tinut seama ca, in afara celor 12 milioane de romani formand emigratia/exi�lul/diaspora, pana in 1990, dintre care marea majoritate nu-si avea cetatenie romana, in ultimele doua decenii si mai ales dupa 2000, s-au aflat in strainatate circa 4 milioane, sezonier sau definitiv. Pe acestia din urma ii avea in vedere MAE, precum si pe cei ce isi redobandisera cetatenia, in teritoriile din jurul tarii. In Italia s-au infiintat 55 de sectii de vot, in Spania, 38 si-n R. Moldova, 13, plus altele in Europa, Asia, America, Oceania. Conform BEC, din totalul celor peste 10 milioane de romani, care au fost la urne, doar 1,4% erau din strainatate (aproape tot atatea cate voturi fusesera anulate in tara).
Fata de primul tur de scrutin (22.Xl.09), in care presedintele Basescu obtinea mai multe voturi, decat contracandidatii, prin actiuni tipic dambovitene - cu turism electoral si chiolhanuri de toate culorile, acum, in al doilea, se infruntau un socialist, avandu-l aliat pe un liberal, pentru a-l impune prim-ministru pe un neamt. Seara si noaptea dinspre 6-7 decembrie au fost de pomina. Dupa estimari, Geoana era in frunte si se destupasera sticlele cu sampanie. Basescu anuntase, si el, ca a invins si se retrasese strategic. Au urmat ore albe, in care scorul initial se micsora, datorita cifrelor transmise de sectiile din strainatate. Dimineata avea sa consemneze circa 70.000 voturi pentru presedintele in exercitiu, din partea romanilor de pretutindeni! Exact cat ii trebuia acestuia sa-si depaseasca adversarul. Cat au furat unii, si ceilalti, nu mai conta.
Am luat legatura cu un ziarist roman din New York, cerandu-i sa-mi explice de ce votantii de acolo l-au preferat pe Basescu: "Batranii anticomunisti au fost impotriva nomenclaturistilor lui Geoana, iar tinerii ajunsi aici nu mai stiau ce se intampla in tara". In SUA, ca si in Canada, pe romani nu-i prea mai intereseaza ce au lasat in urma, preferand sa creada ca actualul presedinte e de partea lor. Si, de ieri, au aparut contestatiile. Mai vehemente ca oricand, cerandu-se chiar invalidarea alegerilor.
Iata ca, incet-incet, diaspora a putut decide soarta Romaniei. Cu cei peste 78% din votantii celor 150.000 romani din strainatate, actualul presedinte obtine al doilea mandat. "Este prima oara in istoria noastra, imi spunea aseara dramaturgul Radu Dumitru, traitor si-n Germania, roman de vita veche, cand candidatul este ales prin votul celor din afara tarii. Sunt in Occident, de-un sfert de veac, dar nu cunosc un caz similar, cand cei care nu stiu zi de zi ce face el si-l vad numai in vizitele oficiale, il voteaza, pentru a avea impresia, total ciudata si neobisnuita, ca poate conduce tara. Exista si o exceptie: militarii romani din teatrele de conflict - Irak, Afganistan si Kosovo - l-au preferat pe Mircea Geoana".
PS: Pentru statistica: primii alegatori romani au fost cei din Noua Zeelanda, membrii Asociatiei "Doina", din Auckland, care au votat sambata sera (ora 20:10, ora 07:10 a Romaniei), ultimii au votat luni dimineata, cei de pe coasta de vest a SUA, unde traiesc aproape o suta de mii de carpatini.
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
Votul romanilor nerezidenti in Romania este tot o trasatura a "democratiei originale"    de moroianu
geoana vs Basescu   de George-Felix
Mache, ce creier e in varza dumitale!   de Hantzy
Domnule Longin,   de tomis
Intrebare   de Ion Caramache
NU DIASPORA A FACUT DIFERENTA, FURTUL A FACUT DIFERENTA!!!!!!!!!   de Huhu Ciu
ASA E !!!   de Kermit
Ceva imi spune ca domnul Longin   de the
d-le Longhin ... va recomand editoriaulul lui Cristian Tudor Popescu "Transfugi in Ro."   de Arcturus
Diaspora ?   de Viorica Ianc
ridicol   de groaznix
In Comisiile din Portugalia au fost 2 membrii PDL si doar unul PSD!   de rocambole
A r h i v a
  O fatalitate?    3 comentarii
  O singura solutie: unificare si puritate morala    5 comentarii
  Hotii striga "Hotii!"    
  Drepturile omului si exilul romanesc    2009-11-06
  Plesita - urmasul lui Nicolski    2009-10-09
 Top afisari / comentarii 
 Verdictul (5312 afisari)
 Calin isi strange oastea (4064 afisari)
 Pedelistii demonteaza acuzatiile de hotie (2529 afisari)
 Antonescu si Orban in opozitie cu viitorul liberalilor (2223 afisari)
 Libanul a solicitat o donatie de armament (1967 afisari)
 UPDATE ORA 19:35 Sever Voinescu: Caseta detinuta de Basescu cu Geoana e reala, dar nu sunt imagini cu Geoana primind sex oral (7699 afisari)
 Atentie cand scoateti bani de la bancomat. Hotii fura cu ...revista!  (3278 afisari)
 Alin Cocos: Elena Udrea nu are cum sa-mi impuna cu cine sa-mi traiesc viata (3051 afisari)
 Domnule Mircea Badea, stiti de ce nu face domnul Berceanu autostrazile promise? Ca sa nu ne imbolnavim de cancer! (2408 afisari)
 Viata vesnica, la un pas sa devina realitate! VEZI CUM (2275 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84094 sec.