Ziua Logo
  Nr. 4709 de miercuri, 9 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Lista lucrurilor care obsedeaza
-- "Lista lucrurilor care obsedeaza", romanul Alexandrei Tarziu, aparut de curand la editura Semne, este una din acele carti care se citesc cu sufletul la gura, in fascinatia amestecului de realitate-fictiune, rostit cu verva scriitoriceasca si cu cea mai fina observatie.
Experienta de prozator indelung exersata in cele cateva decenii de literatura, cat si experienta americana survenita ulterior, (care-a facut-o sa cunoasca in amanunt si beneficiile si avatarurile emigratiei), au dus la intregirea unei creatii, singulare in proza noastra feminina, si anume, satira cu puternice accente onirice. Odata intrat in atmosfera cartilor Alexandrei Tarziu, intri intr-un labirint terifiant al tuturor cliseelor, ticurilor verbale, grotescului, cinismului imbecil, mentalitatilor perdante, vociferarilor, nesimtirii scapate de sub control, imoralitatii desantate, inconstientei si vituperarilor prostesti, o lume in care relatiile interumane sunt viciate, lume a unei patologii sociale in care oroarea coexista sprintar cu puritatea. Personajele Alexandrei Tarziu sunt, in mare masura, ca de altfel si in acest ultim roman, ticalosi malformati de comunism sau ticalosi adaptati noilor reguli capitaliste de supravietuire, cinici si disimulati, pacientii unei abulii endemice, comunicand intre ei in sintagme sterpe si stereotipe, exilati dintr-un sistem politic in altul, sau eterni cameleonici, avand constiinta ratarii de care pana si propriile nume le sunt legate.
Cu "Lista obiectelor care obsedeaza", ea continua cu maiestrie aceasta fresca a unei dezolante umanitati, la care, din anii '70 a revenit ciclic. Cu rafinament de regizor si cu armele unui comic lucid, o preocupa mai mult punerea in valoare a contextului. Trecutul si prezentul a doua lumi, opuse: Romania si America sunt surprinse cu o bucurie secreta a detaliului. Si, pentru ca am vorbit despre regie, "Lista..." ar putea fi transpusa in scena sunt sigura, cu un imens succes de public, garantat, nu atat de subiectul extrem de sensibil, cat mai ales de dialogurile savuroase si echilibrul compozitional. Rolul meu a fost acela de-a semnala ca, "Lista..." este, ca sa repet unul din cuvintele care se regasesc in titlu, o carte obsedanta, despre care, sunt sigura, ca se va vorbi mult timp.
Iolanda Malamen - iolanda.malamen@ziua.ro 
A r h i v a
  Marii Inchizitori Rebengiuc - Penciulescu    
  Jazz - recolta autumnala    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 A doua victorie a lui Geoana (7016 afisari)
 O criza si mai mare (5837 afisari)
 Ponta face o poanta buna: cere sefia PSD (3509 afisari)
 Mircea s-a mai jucat cu lopatica rosie (2930 afisari)
 Adio salariu de pensionar (2186 afisari)
 Ce face o bona la serviciu: se dezbraca si se mangaie in fata webcam-ului, chiar langa copilul pe care il avea in grija - IMAGINI INTERZISE MINORILOR! (4729 afisari)
 Se intampla la Iasi: sex pe tarabele de la piata (3724 afisari)
 Marturii despre primul O.Z.N. construit pe teritoriul tarii noastre! (VIDEO) (3257 afisari)
 Pedeapsa groaznica: doua fete puse in genunchi, batute si tunse de un grup de tinere - IMAGINI DEOSEBIT DE VIOLENTE (3211 afisari)
 O spirala de lumina albastra socheaza Norvegia! (FOTO) (3126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00764 sec.