Ziua Logo
  Nr. 4709 de miercuri, 9 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Adio salariu de pensionar
-- Astazi este ultima zi in care pensionarii care sunt angajati in institutiile publice si cei care lucreaza in societatile comerciale cu capital majoritar de stat, in cazul in care au pensie mai mare de 1693 de lei, trebuie sa aleaga intre salariu si pensie. Celor care sunt in aceasta situatie si nu si-au depus pana astazi optiunea le vor fi incheiate automat raporturile de munca. Ordinul nr. 1730 aprobat de Ministerul Muncii stabileste modul de aplicare a Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, act normativ care interzice cumulul pensiei cu salariu de bugetar.
Cel mai probabil toate optiunile au fost depuse la angajatori in aceste zile. Potrivit Legii 329 plata pensei/pensiilor se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a fost exprimata optiunea pentru continuarea activitatii. Totusi, dilema celor angajati la stat si care au pensii mai mari de 1693 de lei este destul de mare deoarece, daca vor alege statutul de salariat, de la 1 ianuarie intra in vigoare Legea salarizarii bugetarilor, act normativ care va aduce mari ajustari veniturilor bugetare. Astfel, din ianuarie acestia vor fi pusi in situatia de a avea un venit mai mic decat pensia la care au renuntat. Prin aplicarea Legii 329/2009 se asteapta la o plecare masiva a pensionarilor din institutiile de stat.
Fara scapare
Legiuitorul, prin stabilirea documentelor pe care persoanele in cauza au trebuit sa depuna cand si-au exprimat optiunea, nu le-a lasat acestora nicio portita de scapare. Pensionarii cu pensii mai mari de 1.693 de lei au trebuit sa depuna o serie de documente din care sa rezulte cate pensii incaseaza si de la care sistem de pensii.
Sanctiunile ce s-ar aplica in cazul in care se descopera persoane care vor sa scape de aceasta prevedere, sunt destul de aspre. Angajatorul care incalca prevederile legale poate primi o amenda cuprinsa intre 2500 si 5000 de lei. Pensionarii care vor primi pensie necuvenit vor fi obligati sa returneze banii primiti fara drept.
Pensia neta, ce se ia in con�sidere la aplicarea prevede�rilor Legii 329, este calculata dupa deducerea contributiei de asigurari sociale de sanatate si a impozitului pe venit.
Pensie la alegere
Nu se iau in considerare indemnizatiile cu caracter necontributiv acordate in baza legilor speciale, pensia I.O.V.R., indemnizatia de insotitor platita pensionarilor pentru limita de varsta care, conform legii, provin din pensionari incadrati in gradul I de invaliditate, indemnizatiile acordate nevazatorilor si persoanelor cu handicap si nici sumele acordate cu titlu de drepturi restante.
"Pentru pensionarii care incaseaza pensie atat din sistemul public de pensii, cat si din celelalte sisteme de pensii neintegrate acestuia sau, dupa caz, numai din sisteme neintegrate, la determinarea plafonului se are in vedere cuantumul rezultat din cumularea tuturor pensiilor. In situatia in care din cumularea pensiilor nete rezulta un cuantum mai mare decat nivelul salariului mediu brut, persoana poate cumula veniturile salariale realizate, numai cu una din pensii, al carei cuantum se situeaza sub nivelul salariului mediu brut, la alegere", se arata in ordinul citat.
Corina SCARLAT - corina.scarlat@ziua.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
pensia+salariu   de mihaela georgescu
A r h i v a
  Primarie cu panouri solare    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 A doua victorie a lui Geoana (7016 afisari)
 O criza si mai mare (5837 afisari)
 Ponta face o poanta buna: cere sefia PSD (3509 afisari)
 Mircea s-a mai jucat cu lopatica rosie (2930 afisari)
 Adio salariu de pensionar (2186 afisari)
 Ce face o bona la serviciu: se dezbraca si se mangaie in fata webcam-ului, chiar langa copilul pe care il avea in grija - IMAGINI INTERZISE MINORILOR! (4729 afisari)
 Se intampla la Iasi: sex pe tarabele de la piata (3724 afisari)
 Marturii despre primul O.Z.N. construit pe teritoriul tarii noastre! (VIDEO) (3257 afisari)
 Pedeapsa groaznica: doua fete puse in genunchi, batute si tunse de un grup de tinere - IMAGINI DEOSEBIT DE VIOLENTE (3211 afisari)
 O spirala de lumina albastra socheaza Norvegia! (FOTO) (3126 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.