Producatorii de carne anunta scumpiri apocaliptice pentru anul viitor, din cauza ca statul nu le mai da subventii. Cele mai grave probleme vor fi la carnea de oaie si vaca, dupa care urmeaza carnea de pasare. Cresterile anuntate sunt de pana la 50% din pretul actual, ceea ce presupune ca ori animalele sunt foarte ieftine, ori subventiile date pana acum au fost substantiale, acoperind costuri de productie exagerate. Pe de alta parte, procesatorii cred ca acest lucru nu se va intampla, pentru ca actuala criza, saracia romanilor si piata unica europeana nu vor permite scumpirea carnii.
Romania a primit dreptul, in urma negocierilor de aderare la Uniunea Europeana (UE), de a da subventii, din propriul buget, pentru anumite sectoare, care, pe piata comuna, sunt cotate ajutoare de stat. Din 2010, acest tip de subventii nu mai este valabil, cei mai loviti fiind crescatorii de animale. Ajutoarele de stat date pana acum au avut ca scop acordarea unui ragaz crescatorilor de animale de a se alinia la exigentele pietei comune. Acestia au reclamat mereu diferentele de sustinere din Romania in comparatie cu celelalte state comunitare, in detrimentul productiei autohtone. Toate cele patru mari categorii de carne - de porc, de pasare, de vita si de oaie - sunt afectate de aceasta masura. Pana acum, carnea de pasare beneficia de un sprijin de 1,6 lei/carcasa, carnea de porc avea parte de o subventie incrucisata, subventia la oi si capre a ajuns la peste 50 de lei/animal, iar pentru vaci statul a socotit o subventie de 571 de lei/animal.
Pentru a suplini aceste pierderi pentru producatori, fostul Guvern a demarat negocieri pentru inlocuirea subventiilor directe pentru carne cu alte forme care sa vina in sprijinul crescatorilor, dupa cum au declarat respon�sabili ministeriali la acea vreme. Ministerul Agriculturii sustine ca are pregatite acte normative pentru acordarea unor ajutoare de stat in acest sector.
O scumpete de porc
Toti crescatorii anunta majorari de pret de 25-50% dupa eliminarea subventiilor. Pretul carnii de porc va creste cu pana la 25%, inca din primele luni din anul 2010, daca Romania nu va obtine din partea Comisiei Europene o prelungire a perioadei in care se pot acorda ajutoarele de stat, au declarat pentru NewsIn reprezentantii marilor producatori din domeniu. "Subventia pe cap de animal reprezinta aproximativ 20% din costul de productie al carnii de porc, iar, in lipsa acesteia, producatorii nu vor avea cum sa sustina costurile. Astfel, ne putem astepta ca din primele luni ale lui 2010 pretul carnii de porc sa creasca cu peste un leu pe kilogram", a declarat presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
Eliminarea subventiei la carnea de pasare, de 1,6 lei pe cap, la care se adauga eliminarea subventiei la valoarea creditului pe ciclu de productie, de 30%, genereaza ca efect o crestere cu aproximativ 25% a pretului de productie, in conditiile scaderii marjelor de profit (profitului net) al producatorilor, informeaza Agerpres. "Industria avicola din Romania este foarte performanta. Prin urmare, nu exista solutii de reducere a costurilor si, in consecinta, singura solutie de compensare a influentei financiare provocate de retragerea subventiilor o reprezinta cresterea pretului la raft cu aproximativ 25%", a declarat presedintele Agricola Bacau, Grigore Horoi.
Record la vita
Cele mai mari cresteri de pret sunt anuntate la carnea de vita. "Subventia reprezinta cam jumatate din costul de productie. Daca nu vom mai primi ajutoarele de stat va trebuie sa adaugam cam cinci lei/kg. Ori trebuie sa inchidem portile, ori sa ridicam preturile. Trebuie sa gasim o solutie de compromis", a declarat pre�sedintele Sindicatului Cres�catorilor de Bovine din Romania, Toader Neata.
Pentru carnea de oaie se anunta scumpiri de 30-50%. "In mod normal, aceste ajutoare ar trebui acordate pana in 2013, dar noi, neavand nici Guvern, nici buget, nu putem face nimic", a spus presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, Marcel Andrei. El a explicat ca, cel mai probabil, piata nu va suporta o astfel de scumpire, crescatorilor ramanandu-le doar varianta sacrificarii efectivelor de animale.
Pretul mezelului ramane pe loc
Vestea buna vine de la procesatori, care sustin ca nu vor scumpi mezelurile in luna decembrie. Asociatia Romana a Carnii (ARC) sustine ca "pe fondul crizei, se asteapta, totusi, o revigorare a vanzarilor inaintea Sarbatorilor". Procesatorii nu intrevad cresteri de pret "dat fiind ca suntem intr-o piata europeana unica, importurile depasesc oricum productia industriala interna de carne de porc, iar mentinerea crizei face riscanta orice scumpire", precizeaza comunicatul ARC.