Ziua Logo
  Nr. 4706 de sambata, 5 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Decadenta la patrat
-- In aceste zile, Ioan Gyuri Pascu este cand cuceritorul si inamoratul Rica Venturiano din "O noapte furtunoasa" de I.L. Caragiale, cand Actorul care, din cauza alcoolului, a uitat demult replicile, din "Azilul de noapte" de Maxim Gorki. Doua roluri diferite, doua personaje ale decadentei si demagogiei umane.
O noapte furtunoasa
Piesa "Azilul de Noapte", care se joaca maine (ora 19.00) la Teatrul Metropolis, va propune o reflectie asupra conditiei noastre, transpusa cu umor, cu luciditate si cu emotie, intr-un spectacol ce dezvaluie natura profunda a umanitatii. Intr-o lume a depravarii, in care hoti, curve, cersetori, betivi isi duc traiul mizer intr-o pivnita, dupa o zi pe alta fara sa munceasca, cuvantul Om are alte intelesuri. Desi constienti de conditia lor, de incapacitatea si imposibilitatea redresarii, odata cu venirea lui Luca (interpretat exceptional de Stefan Radof), care le prezinta si alte alernative, incep sa viseze la posibilitatea unei lumi mai bune pentru fiecare dintre ei. Dar elogiul Omului din final nu e decat o cruda ironie, "Tara Dreptatii" e utopica, iar normalitatea ramane fie viata de azil, ce poate fi indulcita cu putin mai mult alcool, fie sinuciderea. In general succesul unei astfel de piese se datoreaza actorilor. De data aceasta regizorul Mircea Marin a castigat, pariind pe Stefan Radof, Mircea Rusu, Igor Caras, Ioana Anastasia Anton, Alexandru Bindea, care interpreteaza niste roluri curate.
Rica la 130 de ani
Dupa 130 de ani de la pre�miera, reprezentatia spectacolului "O noapte furtunoasa", regizor Gelu Colceag, de luni (ora 19.30) de la Palatul National al Copiilor reuneste o distributie de exceptie: Maia Morgenstern (Veta), Raluca Petra (Zita), Mircea Rusu, Doru Ana, Tudor Aron Istodor (Chiriac), Ioan Gyuri Pascu (Rica Venturiano) si Ioana Calota, care-l interpreteaza in travestit pe Spiridon. Piesa este montata dupa o viziune noua asupra textului clasic al lui I.L.Caragiale, actiunea fiind plasata in primii ani ai instaurarii comunismului in Romania. Maia Morgenstern este entu�ziasmata de distribuirea in Veta, rol pe care nu l-a mai jucat niciodata pana acum: "este o mare bucurie si o mare emotie sa te apropii de acest rol, care-ti ofera atat de multe posibilitati. Din pacate, este un rol atat de actual!".
Actrita Raluca Petra crede ca "Zita este in fiecare femeie de pe acest Pamant. Este un spectacol care pune foarte mult accent pe arta actorului". "E foarte frumos ca Maia Morgenstern este Veta; iubirea este la fel de pasionala, pentru ca amandoi suntem nervosi si dinamici, ceea ce produce un efect comic garantat", precizeaza Tudor Aaron Istodor, partenerul Maiei din piesa. Ioan Gyuri Pascu a ales o abordare inedita: "pentru mine el era un timid care intra pentru prima oara in casa unei femei. L-am facut un tip sensibil si sperios. Cred ca era lipsit de experienta amoroasa: arhivar, colaborator la ziar, nu era nimic practic, un poet aspirant". Doru Ana si Mircea Rusu creeaza cuplul de "incuiati", care-si apara cu orice pret "onoarea de familist".
Cristian SPIRIDON - cristina.spiridon@ziua.ro 
A r h i v a
  Am schimbat multe femei, dar le-am stimat pe toate    
  Doua recomandari pentru Mos Nicolae    
  Creanga si Ciufulici in Japonia    
  Albume de patrimoniu    
  Stiri pe scurt    
  Mici si destepte    
  Vis aducator de bani    
  Meloman online    
  Piersic medaliat    
  Strauss biseaza    
  A murit Marin Mincu    
 Top afisari / comentarii 
 Vantu si juramantu' (5626 afisari)
 Daca iese presedinte, Basescu va schimba radical Constitutia (4116 afisari)
 Iubita regelui Mihai (3990 afisari)
 Secretele intunecate ale lui Chaplin (2341 afisari)
 UE gaurita prin Vama Otopeni (2268 afisari)
 Exit-poll-uri estimative ora 17.00: INSOMAR - Geoana: 52,48%, Basescu: 47,52%. CCSB - Geoana: 52%, Basescu: 48% (8210 afisari)
 Rezultate exit-poll-uri CURS: Geoana - 50,8%, Basescu - 49,2%; INSOMAR: Geoana - 51,6%, Basescu - 48,4%; CSOP: Geoana - 50%, Basescu - 50%; CCSB: Geoana - 51.2%, Basescu - 48,8% (2315 afisari)
 Brad Pitt si Angelina Jolie, imortalizati in marmura in timp ce fac sex (FOTO) (2213 afisari)
 Associated Press: Alegerile din Romania degenereaza in farsa (1920 afisari)
 Traian Basescu contesta rezultatele exit-poll-urilor: Am invins, la fel ca si in 2004 (1913 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01000 sec.