Ziua Logo
  Nr. 4705 de vineri, 4 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Piranha fara dinti
-- Din cauza defectiunilor grave, TAB-urile au fost aduse pe furis in tara * Ele nu au putut fi folosite de militarii romani aflati in Afganistan
Ministerul Apararii Nationale a fost nevoit sa aduca in Romania trei din cele sase transportoare blindate PIRANHA pe care le trimisese anul trecut in teatrul de operatii din Afganistan. Ziarul Ziua a semnalat in premiera, in cursul anului 2008, faptul ca transportoarele livrate de elvetieni au probleme grave.
Pentru primul lot de blindate, livrat in Romania in perioada 23-25 aprilie 2008, specialistii armatei au constatat existenta a peste 20 de nereguli grave, care au facut imposibila continuarea sau indeplinirea misiunilor. Chiar si asa, conducerea SMG a hotarat sa trimita in Afganistan, in septembrie 2008, sase transportoare blindate 8x8 Piranha III C defecte. �Sistemele si subsistemele la care au aparut defectiuni de nivel I sunt: mitraliera calibrul 12.7 mm, ghidajul de alimentare cu munitie, software-ul sistemului de armament, monitorul de la mecanicul conductor, motoarele de actionare a sistemului de armament, releul regulator de tensiune din compunerea instalatiei electrice a trans�portorului, alternatorul din compunerea instalatiei electrice si mecanismul de actionare a franei", se preciza intr-un document elaborat de membrii echipei de receptie a TAB-urilor.
Le "testam" si asa
Generalul de brigada Dumitru Scarlat, loctiitorul sefului Directii Operatii, a declarat pentru NewsIn ca, "in Afganistan in acest moment sunt trei masini de lupta".
Reprezentantul SMG recunoaste ca, initial, MApN a trimis sase blindate si ca au existat probleme de exploatare. "Au fost initial sase transportoare in Afganistan, dar trei dintre ele au avut probleme. Firma contractoare le-a ridicat si acum sunt in reparatii. Acestea urmeaza sa intre din nou in teatrul de operatii in luna decembrie. Sunt planificate zboruri ca sa le introducem din nou in teatrele de operatii. Aceste masini de lupta vor fi testate in teatrul de operatii, pentru ca noi consideram ca nu este un loc mai propice decat teatrul de operatii. Le-am folosit si in tara pe timpul exercitiilor, dar acela va fi cel mai important test pentru aceste masini de lupta. Sunt ceva probleme la ele generate in mod deosebit de zona in care ne aflam, muntoasa si calda, dar acestea au fost remediate si militarii romani au desfasurat actiuni de lupta pe aceste masini de lupta", a precizat generalul Scarlat.
Reprezentantul Directiei Operatii a mai dezvaluit faptul ca Romania a trimis in Afganistan inclusiv tancuri pentru a face fata atacurilor talibanilor. "Noi avem in teatrul de operatii din Afganistan si tancuri romanesti, dar am primit de la partenerul american si un numar de 60 de Humvee-uri, sunt primite de anul trecut. Le-am primit esalonat. Le-am avut si in Irak si acum in Afganistan. Cele din Irak au fost predate, in timp ce cele din Afganistan sunt operationale. Nivelul de protectie al acestora este unul ridicat, avand nivelul patru, in timp ce la transportoarele noastre este de doi. De aceea folosim mai mult masinile Humvee", a spus Scarlat.
Doru DRAGOMIR, dorud@ziua.ro 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Humvee, nivel 4 de protectie????   de Gabi Vasile
hotzia PHIRANIA    de laur
In traducere romaneasca: o porcarie fenomenala! Miroase a afacerea "Skoda" !   de Osiris
Uuuufffff!   de marlen lili
Elvetienii si ... pistolu' !!!   de Liviu2002j
A r h i v a
  Bani de tocat se gasesc    
  Nicolae Popa, arestat in Indonezia    2 comentarii
  28 de kilometri pe contrasens    
  Registrul melcului    
  Judecatori lipsa    
  Proxeneti in Danemarca    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Razboi contra fantomei comunismului (5017 afisari)
 Ultima incaierare (3833 afisari)
 Reduceri salariale cu stimulente (2499 afisari)
 Piranha fara dinti (1654 afisari)
 Basescu vs Geoana, o batalie pentru trecut (1534 afisari)
 Bloomberg: Geoana ar putea sa il invinga pe Basescu in alegerile prezidentiale de duminica (3086 afisari)
 Secretul viorilor Stradivarius, dezvaluit (2787 afisari)
 Procurorul Ciprian Nastasiu demonstreaza implicarea apropiatilor lui Traian Basescu in dosarul spionajului economic ''Alro'' (VIDEO) (2417 afisari)
 Euronews: Romania - Dezbatere aprinsa Basescu-Geoana (2141 afisari)
 Die Welt: Ultima speranþã a romanilor sunt germanii din þarã (1670 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00979 sec.