Ziua Logo
  Nr. 4705 de vineri, 4 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
De 35 de ori mai fierbinte ca Soarele
Astronomii de la Centrul Jodrell Bank de Astrofizica al Universitatii din Manchester, Marea Britanie, au facut o descoperire spectaculoasa - una dintre cele mai fierbinti stele din Galaxie (foto 1). Aceasta
se afla in inima Nebuloasei Fluture si are o temperatura de aproximativ 200.000 de grade, de 35 de ori mai fierbinte decat Soarele.
In ciuda nenumaratelor tentative ale astronomilor din intreaga lume, misterioasa stea muribunda din inima Nebuloasei Fluture - una dintre cele mai luminoase si frumoase nebuloase planetare - a fost imposibil de reperat. Pana in momentul de fata. "Aceasta stea a fost atat de dificil de gasit deoarece este ascunsa in spatele unui nor de praf si gheata", a explicat profesorul Albert Zijlstra (foto 3), de la Universitatea din Manchester. "Nebuloasele planetare asemenea Fluturelui se formeaza in clipa in care o stea care este pe moarte emite majoritatea gazului continut inapoi in spatiu. Sunt unele dintre cele mai spectaculoase si frumoase aparitii pe cerul noptii". "Soarele nostru va ajunge cam in aceeasi situatie in aproximativ cinci miliarde de ani. Nebuloasa Fluture, care se afla la 3500 de ani lumina departare in Constelatia Scorpionului, este una dintre cele mai magnifice din toate nebuloasele planetare despre a caror existenta se stie. Prin intermediul recent reconditio�natului telescop Hubble (foto 2), echipa de astronomi condusa de profesorul Zijlstra a oferit intregii lumi o noua introspectiva asupra acestei nebuloase, printr-un set de imagini nemaivazute pana acum. Capturile au fost realizate pentru a demonstra imbunatatirile efectuate asupra Hubble-ului, dupa ce acesta a fost dat din nou in functiune, in luna septembrie a acestui an, si vor fi publicate in editia de saptamana viitoare a Jurnalului Astrofizic.
Nu mica le-a fost uimirea savantilor cand au realizat ca, intamplator, au surprins si steaua centrala lipsa. Cezary Szyszka, coordonatorul articolului si student al Universitatii din Manchester, angajat in prezent la Observatorul European de Sud, a declarat, plin de entuziasm: "Suntem mai mult decat norocosi pentru ca am avut rara oportunitate sa imortalizam aceasta stea chiar in punctul cel mai fierbinte al sau - de acum inainte urmeaza o racire treptata, ea fiind pe moarte. Este exceptional".
Oportunitate rarisima
Profesorul Zijlstra a adaugat: "Sa intelegem nebuloasele planetare de acest tip este la fel de important precum intelegerea propriei noastre existente pe Pamant. Asta deoarece elementele necesare vietii - mai ales carbonul - se nasc in interiorul unei stele, pentru ca mai apoi sa fie ejectate in spatiu ca parte integranta a acestor nebuloase. Planetele asemanatoare Terrei se formeaza din particule minuscule de praf stelar, nascut, de asemenea, inauntrul unei nebuloase pla�netare. Norul de praf si gheata din Nebuloasa Fluturelui contine "samanta" din care va aparea o noua generatie de planete". Descoperirea stelei se datoreaza exclusiv instalarii unei noi camere performante in Hubble, cea cu ajutorul careia au fost capturate aceste imagini. "Se pare ca tot mai multe stele, inclusiv Soarele, vor emite circa 80% din masa lor cand vor ramane, pana la urma, fara combustibil nuclear, la finalul vietii lor.
Material care, ulterior, contribuie la formarea noii generatii de stele si planete", a explicat doctorul in astrofizica Tim O'Brien de la Universitatea din Manchester. "De asemenea, am aflat ca steaua din centrul Nebuloasei Fluturelui are doar doua treimi din greutatea Soarelui, dar a fost mult mai grea inainte sa "scape" de praful cosmic si gheata din care a luat nastere nebuloasa in spatele careia s-a ascuns atata vreme. "Capturile de acest tip sunt remarcabile nu doar datorita frumusetii coplesitoare ci, mai ales, pentru ceea ce ne spun despre propriile noastre origini", a conchis O'Brien.
Ana Munteanu, anamaria.munteanu@ziua.ro 
A r h i v a
  Duel la Grammy    
  Cei mai fascinanti oameni in 2009    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Razboi contra fantomei comunismului (5017 afisari)
 Ultima incaierare (3833 afisari)
 Reduceri salariale cu stimulente (2499 afisari)
 Piranha fara dinti (1654 afisari)
 Basescu vs Geoana, o batalie pentru trecut (1534 afisari)
 Bloomberg: Geoana ar putea sa il invinga pe Basescu in alegerile prezidentiale de duminica (3086 afisari)
 Secretul viorilor Stradivarius, dezvaluit (2787 afisari)
 Procurorul Ciprian Nastasiu demonstreaza implicarea apropiatilor lui Traian Basescu in dosarul spionajului economic ''Alro'' (VIDEO) (2417 afisari)
 Euronews: Romania - Dezbatere aprinsa Basescu-Geoana (2141 afisari)
 Die Welt: Ultima speranþã a romanilor sunt germanii din þarã (1670 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01045 sec.