Ziua Logo
  Nr. 4704 de joi, 3 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Victoria concetateanului Iohannis
Ion PETRESCU, ion.petrescu@ziua.ro 
Indiferent de rezultatul scrutinului electoral de duminica, o mutatie de fond s-a produs in mentalitatea colectiva. Un premier potential si-a impus punctul de vedere, obtinand asigurari publice, de la cei mai importanti lideri politici ai opozitiei - dezirabili sef al statului, respectiv presedinte al Senatului Romaniei -, asupra dreptului sau de veto in raport cu nominalizarea candidatilor la portofoliile ministeriale.
Aceasta este mutarea penultima, posibil decisiva, pe tabla de sah a scenei politice romanesti.
Poate ca astfel se va pune capat, in sfarsit, afluentei de persoane incompetente pe posturi de prima marime, in statul roman. Fiinte arogante, a caror experienta anterioara, studii de specialitate si abilitati nu au nimic in comun cu domeniul in varful caruia au fost protapite doar in virtutea interesului... partinic. A se citi: a obligatiilor, dintre cele mai diverse, ale unor decidenti dintr-un partid sau altul. Randurile de fata nu vizeaza insa calitatile dezirabile ale viitorilor ministri. Desi, la Ministerul Apararii Nationale, profesionistii militari au un ochi bine format si il citesc, din prima clipa, pe cel desemnat sa le fie sef politic.
Astfel, opt protagonisti ai vietii politice interne au fost pana acum ministrii civili pusi sa reformeze, sa restructureze si sa integreze treptat organismul militar autohton in structurile euroatlantice de profil. Gheorghe Tinca, Victor Babiuc, Constantin Dudu Ionescu, Sorin Frunzaverde (de doua ori), Ioan Mircea Pascu, Teodor Atanasiu, Teodor Melescanu si Mihai Stanisoara au dat zilnic examen in fata fortei care conteaza in Armata Romaniei. Cea nevazuta. Fara de care niciun ordin scris, sau verbal, dat telefonic, chiar si pe un ton imperativ, nu ar fi fost executat. Este multimea celor care exercita actul de comanda. Incepand cu cel numit in fruntea unei simple grupe si continuand pana la acela care conduce Statul Major General. Intr-un cuvant: comandantii. Acestia au imortalizat pe fiecare dintre cei mentionati mai sus, cu luminile si umbrele sale, in memoria vie a comunitatii militarilor activi sau rezervisti: Tinca - diplomatul abil; Babiuc - tacutul eficient; Dudu Ionescu - junele dinamic; Frunzaverde - dominatorul fara complexe; Pascu - vioi in relatiile externe; Atanasiu - bine intentionat, insa fara echipa; Melescanu - prudent si discret; Stanisoara - no comment.
Fiecare dintre ei a fost secondat de secretari de stat. Aici fiind si ... cuiul lui Pepelea. Pentru ca ar trebui ca viitorul premier sa aiba ultimul cuvant si cu privire la selectarea celor meniti sa il sprijine pe ministru in materializarea obiectelor propuse intr-un domeniu, in cazul de fata fiind cel al apararii. Altfel? O sa se repete situatia in care una scrie in fisa postului unui secretar de stat si altceva pe diplomele din dosarul candidatului, indiferent de sex si varsta. Iar asteptarile profesionistilor - in speta, cei in uniforma militara -, converg spre decizii bazate pe expertize calificate, care sa nu poata fi stopate de bunul plac al unor neica nimeni.
Iar daca va deveni Germania modelul benefic pentru administratia din Romania, sugeram viitorului ministru al Apararii sa solicite, pentru informarea sa si a premierului, criteriile dupa care sunt selectati si numiti secretarii de stat la Berlin. Acolo, cand un oficial isi atinge gradul de incompetenta, isi asuma responsabilitatea si isi prezinta imediat demisia.
La noi? Nu inca...
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Germania modelul benefic   de Viorica Ianc
cuiul lui Pepelea?:-) Eheheeei, il uitasem! Cum sa-l uitam pe Pepelea?   de Atamild
visezi cu ochii deschis, bade   de buratino
Victorie pe naiba ... Johanis e mai degraba un moft si o solutie ptr a nu gandi   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  Ca si cum....    11 comentarii
  Unde va sunt principiile, domnule Ciuhandu?    23 comentarii
  Iluzoriul Quebec romanesc    2009-11-25
  Manipularea prin televiziune    2009-11-21
 Top afisari / comentarii 
 Tun la malul apei (3699 afisari)
 Vanzarea intre rude se poate face la orice pret (2362 afisari)
 Inapoi la lectiile lui Lenin, Stalin si Trotki (2211 afisari)
 Teroare chinezeasca in Colentina (1776 afisari)
 Doi boschetari vor mosteni patru miliarde de euro (1700 afisari)
 LIVE: Dezbaterea Basescu - Geoana, minut cu minut (4540 afisari)
 CCSB: Geoana - 54%, Basescu - 46% in turul doi al prezidentialelor (2713 afisari)
 Picioarele unei femei iti spun daca te place sau nu (2416 afisari)
 S-a zbantuit pana s-a dezbracat: Cu sanul pe afara, in direct, in timpul unui dans latino! (VEZI VIDEO) (2388 afisari)
 Abuzat de profesoara de religie, un elev de 15 ani isi povesteste drama (2090 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87451 sec.