Ziua Logo
  Nr. 4703 de miercuri, 2 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Auto
Octavia ieftina si fiabila
Sezonul reducerilor s-ar putea apropia de sfarsit, odata ce stocul de masini construite inainte de criza se va epuiza. Automobile care altadata erau inacce�sibile, pot fi achizitioate astazi la preturi si cu o treime mai mici. Exista insa si autovechicule care s-au pastrat bine peste timp datorita robustetii. Una dintre ele este Octavia Tour. Un model aparut in urma cu mai putin de cinci ani, dar care insa se poate lupta cu rivalii sai care au suferit mici liftinguri. Am testat pe traseul Bucuresti-Cheia si retur, Octavia Tour dotata cu clasicul motor TDI de 1,9 litri si 101 cai putere. Masina este inainte de toate economica si a dovedit ca rezista bine in timp.
Dintre toate fostele marci estice, Skoda a reinvinat poate cel mai bine dupa comunism. Intrate pe mainile germanilor, uzinele cehesti au scos de pe banda masini din ce in ce mai performante care iti dau senzatia ca au fost inzestrate cu materile putin mai ieftine pentru a se putea face diferenta fata de VW. Dupa ce au cumparat uzinele Skoda in 1991, germanii au testat piata cu Felicia, un model care a rezistat doar doi ani, din 1994 pana in 1996. Dupa care a venit epoca Octaviei, o reinviere a marcii fabricata de cehi, sub acest nume, in 1959. Octavia a reusit sa se impuna pe piata, astfel ca in 13 ani a ajuns la a treia generatie, daca socotim si faceliftul aparut anul acesta. Masinile fabricate de Skoda devin din ce in ce mai elegante si mai fiabile.
Octavia Tour este o specie a masinii scoasa pe piata in 2004. Este singura varianta, daca nu tinem cont si de Combi, in care mai poate fi achizitionat modelul 2004. Tour dispune, fata de Octavia clasica, de un spatiu mai mare, evidentiat la nivelul portbagajului. Masina pe care am testat-o era in varianta cea mai spartana, dar beneficia de puternicul si economicul diesel de 1.9 TDI. Cei 101 cai si-au facut simtita prezenta mai ales pe serpetinele din muntii Ciucas. Plaja mare de turatii la care se atinge cuplul maxim de 250 de Nm ajuta masina sa urce sau sa coboare in frana de motor indiferent de cat de acoperit cu polei este carosabilul intr-o dimineata de sfarsit de noiembrie si temperaturi sub zero grade. Foarte bun a fost consumul, acesta fiind de 4.6 litri/100 de km in regim extraurban si 5,8 in regim mixt, incluzand si zecile de kilometri parcursi pe serpentine. Fara prea mari pretentii de izolare fonica, Ocatavia Tour a dovedit ca in timp isi poate pastra calitatile materialelor de la interior. Sistemul audio se aude bine, iar spatiile interioare sunt destule ca numar si bine pozitionate. Pentru o masina ce costa 13.500 de euro cu TVA, Octavia Tour diesel este o alegere inteleapta pentru un familist.
Design exterior......................7
Design interior.......................7
Utilitate interior.....................8
Calitatea materialelor............7
Pozitie in scaun...................7
Vizibilitate fata...................7
Vizibilitate spate...................6
Sistemul de franare...................7
Capacitate portbagaj.............9
Directie.................................7
Suspensii............................8
Consum...............................9
Pret.....................................8
Catalin F. VARZARU, catalin.varzaru@ziua.ro 
A r h i v a
  Opel Ampera in varianta 4x4    
  Mazda CX-7 e SUV-ul anului 2010 in Romania    
 Top afisari / comentarii 
 Invingatorul (4517 afisari)
 A disparut Elena Udrea! (2995 afisari)
 Miting anti-PSD in Piata Operei (2296 afisari)
 Geoana - 54%, Basescu - 46% (1929 afisari)
 Partenerii de la Timisoara (1877 afisari)
 Toti barbatii se uita la filme XXX, potrivit unui studiu recent (6566 afisari)
 Basescu explica de ce nu a dat mana cu Iliescu si Constantinescu, de 1 Decembrie (3966 afisari)
 A ajuns cu sanii pe afara, la o emisiune pentru copii (VIDEO) (3783 afisari)
 LIVE Presedintele Basescu a ras, a citit avizul Institutului de Expertize Criminalistice, s-a emotionat si a plecat: Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu! (3351 afisari)
 Sotul unei israelience injunghiate de un palestinian a trecut de cateva ori cu masina peste agresor (ATENTIE IMAGINI SOCANTE!) (2533 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00872 sec.