Ziua Logo
  Nr. 4703 de miercuri, 2 decembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
"Prostanacul" vs. "Sceleratul"- antologia campaniei negative
Dan PAVEL, dan.pavel@ziua.ro 
In viitorii cinci ani, Romania va fi condusa de un "prostanac" sau de un "scelerat". Oricare dintre ei va fi ales nu pentru ceea ce este, pentru calitati, ci datorita demolarii adversarului prin campanie negativa, pentru defectele sale (reale, exagerate sau inventate). Este una dintre concluziile campaniei. Ramane, daca va continua campania negativa.
Si asa a fost acum cinci ani, cand multi l-au ales pe Basescu datorita campaniei negative impotriva lui Adrian Nastase. Daca ar fi inceput acum cateva luni, campania negativa era suportabila. Insa ea a inceput imediat dupa terminarea campaniei negative din alegerile prezidentiale trecute. In ianuarie 2005. Traian Basescu a condus Romania printr-o neintrerupta campanie negativa. Soarta se razbuna. Cine ridica sabia, de sabie va pieri. Basescu a ridicat tot timpul sabia, s-a folosit de campanie negativa in toate, iar acum va pieri de campanie negativa.
Caracteristicile actualei campanii electorale sunt urmatoarele: populismul; minciuna; manipularea; dezinformarea; devalorizarea adversarului, pana la dezumanizarea sa; calomnia; sondajele otravite; cheltuieli exorbitante, mai ales de catre cei aflati la putere; implicarea unor posturi de televiziune, canale de radio sau publicatii in sustinerea fatisa, chiar neprincipiala, a unuia sau a altuia dintre competitori. Si inca n-am vazut totul.
Atacul lui Basescu impotriva lui Geoana & Antonescu s-a bazat pe folosirea exagerata a argumentului "mogulilor". Partea adversa a inceput sa foloseasca acelasi argument, avand chiar mai multa dreptate. Pedelistii pregateau un "filmulet" cu Geoana, dar adversarii "marinarului" le-au luat-o inainte, si asa a aparut o caseta de acum cinci ani cu "pumnul lui Basescu" proiectat in barbia unui copil de 10 ani. Aflasem de acest incident de la niste politicieni liberali, insa dupa ce certurile dintre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria au dus pana la urma la destramarea Aliantei DA. Aveam indoieli serioase, pentru ca desi se spunea ca incidentul ar fi fost filmat, nimeni nu scosese caseta la iveala. Am aflat insa din relatarile martorului Radoaca, regizorul acelui spectacol, ca tot ceea ce s-a filmat atunci a fost confiscat de SPP. Daca serviciile secrete au scos la iveala caseta, dupa cinci ani, jocul ia o cu totul alta intorsatura.
Chiar daca am avut pana acum o campanie negativa, va castiga cel care va reusi sa vina in ultima saptamana de campanie cu elemente solide de campanie pozitiva. Or, marele avantaj al campaniei Geoana & Antonescu este Klaus Iohannis, primarul Sibiului, care a fost propus drept premier dupa succesul motiunii de cenzura impotriva Cabinetului Boc. Dupa ani de scandal si campanie negativa, mai multe partide, PNL, PSD, UDMR, dar si reprezentantii minoritatilor s-au adunat in jurul unui proiect politic reformist, bazat pe consens larg. Basescu a mizat mereu pe scandal, pe subminarea partenerilor, iar acum nimeni nu mai vrea sa auda de o coalitie cu un tip considerat scandalagiu.
Cat timp a fost scandal, Iohannis era plecat din tara. Acum, s-a intors exact cand candidatii trebuie sa arate si ceva pozitiv, un proiect politic si economic, fete noi. In tabara cealalta, sunt numai premieri demisi, respinsi ori neluati in seama de parlament (Boc, Negoita si celalalt tip, uite ca nici nu-mi mai amintesc numele). Oare cine va castiga? Aflam peste cateva zile. Succesuri!
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
paravanul Johannis ascunde aceeasi murdarie in spate, care a operat aceasta   de marean din PeNaLia
Buba da sa plesneasca   de laur
A r h i v a
  A disparut Elena Udrea!    17 comentarii
  Nu-l subestimati pe Iohannis!    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Invingatorul (4517 afisari)
 A disparut Elena Udrea! (2995 afisari)
 Miting anti-PSD in Piata Operei (2296 afisari)
 Geoana - 54%, Basescu - 46% (1929 afisari)
 Partenerii de la Timisoara (1877 afisari)
 Toti barbatii se uita la filme XXX, potrivit unui studiu recent (6566 afisari)
 Basescu explica de ce nu a dat mana cu Iliescu si Constantinescu, de 1 Decembrie (3966 afisari)
 A ajuns cu sanii pe afara, la o emisiune pentru copii (VIDEO) (3783 afisari)
 LIVE Presedintele Basescu a ras, a citit avizul Institutului de Expertize Criminalistice, s-a emotionat si a plecat: Sa-ti fie rusine, Dinu Patriciu! (3351 afisari)
 Sotul unei israelience injunghiate de un palestinian a trecut de cateva ori cu masina peste agresor (ATENTIE IMAGINI SOCANTE!) (2533 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88026 sec.