Ziua Logo
  Nr. 4702 de sambata, 28 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pumnul care aduce voturi
-- Gestul facut de Traian Basescu, la Ploiesti, in campania din 2004 este interpretat electoral de cele doua tabere care se vor confrunta pe 6 decembrie
La nici o zi dupa ce liberalul Dinu Patriciu a spus ca nu il poate ierta pe presedinte pentru ca acesta ar fi lovit un copil in timpul campaniei electorale din 2004, o inregistrare a declansat in ultimele zile un scandal pe ultima suta de metri a campaniei din 2009. Filmuletul de 18 secunde aparut initial pe site-ul Gardianul il prezinta pe seful statului pe scena, aplecandu-se pentru a discuta cu o femeie agitata, lovind in acelasi timp cu pumnul un copil aflat langa aceasta. Privind pentru prima oara filmul in timp ce se afla in direct la Realitatea tv, Traian Basescu a dat o explicatie evaziva, dar a revenit dupa trei ore negand vehement ca ar fi lovit vreodata un copil. Echipa de campanie a sefului statului a angajat un expert care a apreciat ca filmarea ar fi fost trucata. Cu toate acestea, parerile altor experti carora li s-a cerut parerea in ultimele zile au fost impartite. Presa locala a identificat presupusa victima ca fiind Bogdan Istratoiu, originar din Drajna. El a explicat insa ca ar fi fost doar impins. Mai tarziu, acesta a intervenit la OTV, recunoscand ca a fost lovit, dar ieri a revenit la Realitatea tv, afirmand ca vrea sa fie lasat in pace si ca retrage tot ce a declarat anterior.
Pus in fata imaginilor, Traian Basescu nu a dat un raspuns ferm pe loc. "Nu-mi dau seama. A spus copilul ceva, a vorbit urat? Ce-a facut?" a comentat presedintele in timp ce privea imaginile. "Haideti sa vedem despre ce e vorba. Lasati-ma sa ma consult cu cei care au fost acolo". Aproape de miezul noptii, Basescu a convocat presa la sediul de campanie, pentru a da un raspuns mult mai sigur. "Niciodata in viata mea nu am lovit un copil, nu mi-am lovit copiii, nu mi-am lovit sotia, nu am lovit copiii altora, nu i-am lovit, nu i-am batut", a spus el. "Va pot spune ce vad eu pe caseta pe care o difuzati si m-am uitat foarte atent dupa ce am venit de la emisiune, vad o femeie disperata cu care vorbeam, si eram aproape in genunchi, si vad un copil care rade dupa ce se da inapoi. Nu cred ca un copil lovit, asa cum spunea domnul Patriciu, intai in plex si pe urma peste fata rade si nu-si pune mainile la fata sau la plex", a mai explicat candidatul. Ieri, expertul angajat de stafful de campanie pentru a analiza imaginile a tras concluzia ca acestea sunt trucate. Expertul, Lucian Blaga, a confirmat insa pentru Realitatea TV ca a lucrat pentru PDL Sector 2 in trecut.
"Maltratatul" indecis
In prezent aflat in Italia, Bogdan Istratoiu a confirmat initial autenticitatea inregistrarii, pentru a o nega ieri seara. "Va confirm ca eu sunt cel din imagini. (...) Aveam zece ani. Initial domnul presedinte ma luase pe scena si am vrut sa spun ceva legat de Iliescu si Nastase. Probabil, de emotii, am spus ca Iliescu si Basescu nu sunt buni sau ceva de genul. Apoi domnul presedinte m-a dat jos de pe scena. S-a enervat ca spusesem o prostie si cand m-am dus langa dansul vroiam sa-mi cer scuze, dar m-a impins. Chiar am ras, nu a fost ceva care m-a marcat", a declarat copilul pentru Observatorul Prahovean. Istratoiu a avut o interventie telefonica si la televiziunea lui Dan Diaconescu, unde a confirmat ca el este cel din imagini si a spus ca nu l-a durut lovitura. Ieri insa, acesta a avut o alta interventie televizata mult mai vulcanica, la Realitatea TV, cerand sa fie lasat in pace. "Vreau sa ia sfarsit acest scandal si punct. E o prostie. Nu e nimic adevarat din ce se sustine la tv. Ma refer la imaginile de la televizor", a spus tanarul. El a adaugat: "Mama mea este bolnava, eu astazi am avut atac de panica, sunt traumatizat, ce mai doriti. Vreau sa retrag tot ce am declarat".
Pledoaria apararii
Purtator de cuvant al candidatului Traian Basescu, Sever Voinescu, a apreciat: "Campania electorala a intrat in faza cea mai mizerabila (...) discutam despre o filmare dubioasa, neclara, lansata pe televiziunile mogulilor (...) imaginile sunt serios si deliberal alterate, iar acuzatia lui Dinu Patriciu nu a fost confirmata de niciun martor ocular (...) Facem apel catre aceia care detin imaginile brute sa le faca publice". El l-a prezentat pe Lucian Blaga, regizor, care a adus argumente in favoarea faptului ca inregistrarea video ar fi trucata. "Pozitia mainii domnului presedinte e putin fracturata, suprapunandu-se pe pliurile originale (...) Sub barbia femeii apar pixelii de decupaj, barbia se ingroasa la un moment dat (...) Sub mana presedintelui e o bucata de piele care dispare apoi", a explicat regizorul analizand filmul.
Martorii se contrazic
Marturiile celor care au fost de fata la manifestarea electorala de la Ploiesti sunt diferite: unii spun ca au vazut lovitura, altii neaga, apreciind ca este vorba despre un trucaj. * Roberta Anastase (PDL) - "Nu-mi amintesc exact aceasta scena (...) respectivul copil o fi continuat sa vorbeasca urat si atunci presedintele dorind sa-i acorde atentie femeii l-a dat la o parte, dorind sa acorde atentie femeii respective care chiar solicita cu disperare acest lucru". * Dinu Patriciu (PNL) - "L-am vazut (pe Basescu - n.red.) dand un pumn unui copil, care din greseala strigase: Traiasca Iliescu! L-am vazut cu ochii mei. Mai sunt si alti oameni care l-au vazut si ar putea depune marturie daca nu ar fi membri PDL" - (declaratia facuta cu o zi inainte de aparitia materialului video - n. red.) * Adrian Iurascu (Forta Civica) - "Eram la un metru de acel copil. (...) Nu s-a intamplat acest lucru, este o facatura a actualei coalitii, clar, care este impotriva presedintelui". * Teodor Melescanu (PNL) - "Am fost pe scena atunci, am vazut ca s-a intamplat un incident, dar nu am vazut cu ochii mei ce s-a intamplat pentru ca eram asezat in spatele celorlalte personalitati: domnul Tariceanu, Mona Musca, Roberta Anastase". * Felix Tataru, care conduce firma GMP, cu care PD si Traian Basescu au colaborat la campania electorala din 2004, a declarat, la Realitatea TV ca imaginile reprezinta un "trucaj de foarte, foarte joasa speta": "Daca va uitati, in planul doi, este un om in albastru cu o camera, eu sunt acela. Pot sa va spun ca din unghiul ala - noi acum cautam si caseta - din unghiul ala as fi putut vedea daca s-a intamplat ceva si daca a fost vreun incident". * Ana Ghita, femeia care apare in film vorbind cu Basescu - "In niciun caz nu am vazut ca da domnul Traian Basescu in el. In niciun caz! Deci asta e o minciuna. (...) Nu avea cum sa ajunga domnul Basescu la copil, abia a ajuns la mine, sa-i dau mana. E ceva strigator la cer" * Cecilia Gheorghe, matusa copilului - "Nu l-am crezut cand mi-a spus. Eu nu am fost langa scena, insa eram in apropiere. A venit sa-mi spuna si mie si mamei lui ca Traian Basescu l-a lovit. Erau de fata si Dinu Patriciu si Roberta Anastase". Ea a afirmat in interventii ulterioare ca nepotul sau a primit amenintari cu moartea.
Opozitia critica gestul presedintelui
Opiniile politicienilor, in legatura cu filmul dat publicitatii si care il are in prim-plan pe Traian Basescu, sunt impartite multi preferand sa nu faca aprecieri.
Daca presedintele de onoare al pesedistilor Ion Iliescu a fost categoric spunand ca filmul demonstreaza ca Basescu este un om coleric, impulsiv si are iesiri necontrolate actualul presedinte al PSD Mircea Geoana a precizat ca nu face comentarii lasandu-i pe romani sa decida pe 6 decembrie. Iliescu a spus ca filmul respectiv vorbeste de la sine, el subliniind ca nu vrea sa faca nicio interpretare personala. Pe de alta parte si Adrian Nastase il critica pe Basescu pe blogul sau. "Am vazut, adevaratul caracter al lui Basescu. Multi au banuit de ce e in stare, dar nu aveau o reprezentare vizuala. Nu mi-a venit sa cred. Auzisem despre episodul asta, din alegerile prezidentiale si parlamentare din 2004, dar atunci cand vezi e groaznic. Lovirea, pe sest, a unui copil, in campania electorala, ni-l arata, in adevarata lumina, pe Basescu atunci cand se pregatea sa devina presedinte al Romaniei", scrie Nastase pe blogul sau. El mai spune ca aceste imagini il scot pe Basescu din campania pentru prezidentialele din 2009.
Liderul liberal Crin Antonescu a spus ieri ca nu se pronunta asupra filmului. "Mie imi ajunge reactia absolut rusinoasa a lui Traian Basescu in fata acestui caz. E un om care e presedintele tarii, e un om care ne spune ca s-ar fi putut sa loveasca copilul. Nu mai comentez. Mie nu imi pare ca filmul este o trucare. Nu ne indica niciun element de trucaj", a explicat Crin Antonescu. Pedelistii au iesit rand pe rand ieri sarind in apararea lui Traian Basescu si parerea unanima a acestora a fost ca filmul este trucat. "Marii curajosi oripilati care apar dupa cinci ani ar fi trebuit sa spuna atunci. Domnul Basescu era un cetatean al Romaniei atunci, nu presedinte. Eu, sa am un metru nouazeci si 150 kg, ca Patriciu, as fi intervenit imediat, daca l-as fi vazut lovind un copil", se precizeaza intr-un comunicat PDL. (Cornelia G. POPESCU
cornelia.popescu@ziua.ro)
Dan CARP - dan.carp@ziua.ro 
 Afisari: 1566  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
"De onoare" ??   de Remi
AMBASADA JAPONEZA REACTIONEAZA OFICIAL. SCANDAL INTERNATIONAL   de Deva
Filmul este o facatura ordinara a lui Patriciu   de passadena_ro
Este evident ca acest film este un film politic. Adica folosit politic.   de Atamild
pt cretinul Aladin   de coscaru
Ereticule nu ai de raspuns nimic descreieratului care bombardeaza cu majuscule forumul si semneaza   de Aladin
SCRISOARE DESCHISA CATRE UN MARDEIAS DE PORT !   de Deva
NU VOTATI BASESCU   de Elly999
palma si pumnul   de nf
@Stefan Caligula   de marin marin
Dinu Patriciu   de naem
Ba voi ati vazut filmul ?    de FB
CE NERUSINARE !!! Daca mai vreti dovezi cat de ahtiati sunt pentru putere.   de Aladin
Specialist in istorie sau in filmologie?   de Stefan Caliga
A r h i v a
  Ciolos, comisarul de 50 de miliarde de euro    11 comentarii
  Anand la Bucuresti    2 comentarii
  Armata dezonorata    14 comentarii
  Nicio Zi Nationala fara fasole    6 comentarii
  Parada la Arcul de Triumf    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dubai poate baga Europa in faliment (5645 afisari)
 Pumnul si palma (5412 afisari)
 Federatia Militarilor din Romania (4172 afisari)
 Armata dezonorata (4113 afisari)
 Basescu si-a facut-o cu mana lui (3142 afisari)
 Filmul cu baiatul lovit de Basescu a trecut prin mainile PDL (7266 afisari)
 Tanara sexy intr-un numar de magie XXX: isi scoate batista din... vagin - VEZI VIDEO! (5953 afisari)
 Cea mai "usuratica" mireasa face furori pe Internet (FOTO) (5946 afisari)
 Ce face alcoolul dintr-o pitipoanca: o dezbraca si o face de ras! - VIDEO (5821 afisari)
 Complicitatea lui Traian Basescu la extragerea lui Omar Hayssam din Romania, dovedita prin documente oficiale (5768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01800 sec.