Ziua Logo
  Nr. 4702 de sambata, 28 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Federatia Militarilor din Romania
-- Saptamana aceasta a avut loc ultima reuniune de perfectare a statutului dorit de o structura noua, coagulanta a mai multor asociatii de rezervisti militari. In decada urmatoare vor fi semnate documentele legale de constituire a Federatiei Militarilor din Romania/FMR, care va reprezenta, promova, sustine si apara interesele membrilor organizatiilor asociate in fata puterii legislative si executive.
Pentru prima oara, in istoria postdecembrista a Romaniei va aparea un forum al tuturor celor care au depus juramantul militar, au servit tara intr-o structura cu misiuni specifice in cadrul sistemului de securitate nationala, indiferent de ministerul din care au facut parte, sau de subordonari, de-a lungul timpului. Initiatorii acestei formule moderne - de conturare a unui partener de dialog extrem de puternic, serios, credibil si ferm, in dialogul cu guvernantii obisnuiti sa se joace cu drepturile, salariile si pensiile militarilor, de ieri si de azi - sunt concetateni care cred in virtutile democratiei. Dovada atmosfera relaxata, amicala, de derulare a discutiilor vizand ultimele modificari ale capitolelor menite a reglementa statutar, in baza legilor in vigoare, scopul si obiectivele acestei federatii. Erau de fata rezervisti de varste diferite, lideri ai unor structuri de nivel national si local, ai unor asociatii ale celor care au parcurs cariera militara intr-o arma specifica si ai unor organizatii ce au deja o vizibilitate publica.
Cu stupoare am aflat ca acum, o asociatie mostenitoare a unor mentalitati tipice altor vremuri, a transmis atentionari severe structurilor ombilical legate, inca, de urmasa uniunii cadrelor militare in rezerva si in retragere. Conducerea asociatiei fiind specializata in recompensarea cu gradul de general a celor care ii asigura spatii si alte facilitati, desi binefacatorii nu au nimic comun cu armata, decat gradele onorifice luate succesiv, de regula anual. Temerea celor care au uitat in ce timp traiesc este ca F.M.R. va deveni un magnet pentru toti cei care doresc sa fie respectati si ascultati, deoarece problemele urgente ale armatei si ale altor structuri militare raman printre ultimele preocupari ale guvernantilor.
Ca tacamul sa fie complet, un parlamentar, candva colonel, acum general in rezerva (suna mai bine, nu-i asa?) are un proiect prin care, in mod obligatoriu, toti cei ce trec in rezerva devin automat membri ai unei singure asociatii! Evident cea conservatoare. Iarta-l Doamne, ca nu stie ce face... In acest caz, ce ar mai trebui sa se intample? In viata activa, profesionistii in uniforma raportau propunerile lor privind perioada de plecare in concediu. Acum, ca pensionari asociati obligatoriu ar putea semnala cand ar prefera sa treaca Styxul, ca sa nu mai fie o povara "de lux", pentru guvernanti... Adevarul este ca, la ora actuala, majoritatea rezervistilor nu sunt inscrisi in reanimata uniune, azi condusa ca in vreme de campanie. Inamicul fiind cine? Libertatea de opinie si actiune ale celor care, decenii la rand, nu au murmurat in front. Dar macar la pensie au dreptul sa fie voci distincte, nu batalioane de aplaudaci.
Federatia Militarilor din Romania este un proiect viabil pentru mii de rezervisti lucizi. Ei spera ca aceasta poate deveni vocea de care puterea de maine, cea de la Cotroceni si aceea din Piata Victoriei vor fi nevoite sa tina cont. Doar este vorba de interlocutori care o viata intreaga au stiut cum sa isi apere demnitatea militara.
Ion PETRESCU - ion.petrescu@ziua.ro 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
fmr   de razasul
Daca militarii sunt prosti, isi merita soarta de carne de tun...   de Decebalus per Scorilo
Hai ca vad ca o puneti de o lovitura de stat militara numai ca   de ionion
rectific   de Brutus
lui Ion Petrescu ..di la zaua.....   de Brutus
"Asociatia" rezervistilor-veteranilor-Stagiul militar obligatoriu!   de bigshotnews
Buna idee   de don
FMR   de naem
6 Dec. O ZI BUNA   de Rodu Aurelian
A,m-am lamurit.   de vida clara
C.A.D:A (mi se pare ca pe asta am mai postat-o aseara)   de vida clara
Federatie? Mai bine Asociatie...A.M.R. :)   de bigshotnews
A r h i v a
  Un trucaj perfect: dna Roberta Anastase    13 comentarii
  Cinci recomandari    5 comentarii
  editorialul cititorului    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Dubai poate baga Europa in faliment (5645 afisari)
 Pumnul si palma (5412 afisari)
 Federatia Militarilor din Romania (4172 afisari)
 Armata dezonorata (4113 afisari)
 Basescu si-a facut-o cu mana lui (3142 afisari)
 Filmul cu baiatul lovit de Basescu a trecut prin mainile PDL (7266 afisari)
 Tanara sexy intr-un numar de magie XXX: isi scoate batista din... vagin - VEZI VIDEO! (5953 afisari)
 Cea mai "usuratica" mireasa face furori pe Internet (FOTO) (5946 afisari)
 Ce face alcoolul dintr-o pitipoanca: o dezbraca si o face de ras! - VIDEO (5821 afisari)
 Complicitatea lui Traian Basescu la extragerea lui Omar Hayssam din Romania, dovedita prin documente oficiale (5768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01030 sec.