Ziua Logo
  Nr. 4702 de sambata, 28 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Uneori viata chiar e frumoasa
-- Spectacole, concerte, gale, expozitii, ateliere, lansari de carte, proiectii de filme, dezbateri au transformat Teatrul National de Opereta "Ion Dacian" (TNO) intr-o citadela a teatrului muzical european. Pe afis: 60 de evenimente, companii celebre si 800 de artisti din Rusia, Ungaria, Germania, Slovacia, Cehia, Franta, Italia, Republica Moldova, Ucraina, Statele Unite, Romania. Organizatori: TNO si Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Amfitrioni: regizorul Razvan Ioan Dinca - director, teatrologul Alina Moldovan - director artistic.
Intre 12-22 noiembrie, Festivalul International al Artelor Spectacolului Muzical "Viata e frumoasa" a oferit manifestari pentru toate gusturile si toate varstele. Un program divers si bogat care a vizat actualitatea teatrului muzical in contemporaneitate, perpetuarea unor traditii glorioase, in forme moderne. Opereta clasica s-a prezentat in haine noi, cu cele mai populare lucrari de gen: "Liliacul" (Teatrul de Opereta si Musical, Budapesta), "Vaduva vesela" (Opera de Stat din Banska Bystrica, Slovacia), "Barba Albastra" (Teatrul de Stat de Comedie Muzicala, Sankt Petersburg). Explozie de sampanie, aventuri de iubire, povesti comice, dar tulburate de spiritul epocii noastre, dominat de aspre pasiuni si nelinisti. Multa seductie auditiva si vizuala prin evolutia interpretilor in ipostaza lor tripla de cantareti - dansatori - actori. O revelatie la nivelul performantelor in teatrul muzical azi, au fost si cele doua gale internationale de balet si de opereta. Doua seri magnifice cu aplauze si ovatii la scena deschisa. Pentru o noua viziune a teatrului muzical au pledat si rascolitorul requiem "Odiseea Vasotki", in regia lui Alexander Hausvater (TNO), superbul poem biblic "Cantarea Cantarilor" (Asociatia Mnemosyne, Marsilia) in regia Catalinei Buzoianu si inovativul teatru-dans "Bolero" (Teatrul National Bratislava, Slovacia).
Jazz si folclor ancestral
Natura extravaganta, boema genului, a captivat in concertul trioului Tiger Lillies imbinand opera brehtiana, cabaretul cu musicalul. Audienta a fost electrizata si de renumita trupa Pink Martini (foto sus) intr-un regal cu elemente de jazz, muzica latino si clasica. O inspirata calatorie pe teritoriul geografiei muzicale, au fost serile consacrate Rusiei, Ungariei, Slovaciei, Romaniei, unde mesterii populari au incantat cu instrumentele lor ancestrale si ritmurile folclorice traditionale. Magia scenica a grupului maramuresan Iza, care s-a remarcat si prin colaborarile sale exceptionale cu teatrul, a entuziasmat publicul pana tarziu in noapte.
In acest context, TNO a aratat o fata reinoita si revitalizata. Musicalul - de acum celebru - "Romeo si Julieta" si noua reusita, premiera cu "Silvia" (foto), ambele in regia maestrului Kero, s-au impus ca repere artistice pentru participanti. Un aspect important al Festivalu�lui a fost grija pentru latura manageriala si de marketing a teatrului muzical. Strategi inspirati, Razvan Ioan Dinca si Alina Moldovan, au incheiat parteneriate benefice cu Acade-
mia Scala din Milano (pentru formarea personalului artistic) cu Uniunea Europeana a Teatrelor Muzicale (coproductii, spectacole si festivaluri itinerante) cu UNATC "I.L. Caragiale" si rectorul sau Gelu Colceag (lansarea musicalului "Opera de trei parale" dupa Brecht, in regia profesorului George Ivascu). Asocierea cu brandul de succes "Premiile Gala VIP" au dat un plus de stralucire evenimentului.
Teatrul muzical a castigat un capital de interes si simpatie important. Un maraton de frumusete si forta, de bucurie, care a ilustrat deviza festivalului: "Viata e frumoasa!".
Ludmila PATLNJOGLU - ludmila@ziua.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Paradis sau Infern   de Olga Khan
A r h i v a
  Goethe la metru    1 comentariu
  Bucuriile lui Tandarica    
  Papusari pentru oameni mari    
  Inceput de stagiune    
  Nunta cu dar in Estonia    
  Printre ultimii straini    
  Stiri pe scurt    
  Swing reloaded    
  Masti ca pe la Neamt    
  Primul teatru idis din lume    2 comentarii
  Juke Box, un nou inceput !    
  Tehnologie de Emmy    
 Top afisari / comentarii 
 Dubai poate baga Europa in faliment (5645 afisari)
 Pumnul si palma (5412 afisari)
 Federatia Militarilor din Romania (4172 afisari)
 Armata dezonorata (4113 afisari)
 Basescu si-a facut-o cu mana lui (3142 afisari)
 Filmul cu baiatul lovit de Basescu a trecut prin mainile PDL (7266 afisari)
 Tanara sexy intr-un numar de magie XXX: isi scoate batista din... vagin - VEZI VIDEO! (5953 afisari)
 Cea mai "usuratica" mireasa face furori pe Internet (FOTO) (5946 afisari)
 Ce face alcoolul dintr-o pitipoanca: o dezbraca si o face de ras! - VIDEO (5821 afisari)
 Complicitatea lui Traian Basescu la extragerea lui Omar Hayssam din Romania, dovedita prin documente oficiale (5768 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01254 sec.