Ziua Logo
  Nr. 4701 de vineri, 27 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Generalul Dan Voinea ramane la pensie
-- CSM a respins, ieri, cererea fostului procuror militar de a relua ca procuror civil dosarele Revolutiei si mineriadelor
Anterior deciziei CSM, cole�giul de conducere al Parchetului Inaltei Curti a dat un aviz negativ, consi�derand drept inoportuna revenirea acestuia in respectivele dosare. Corecta sau nu, decizia CSM nu vine cu nimic in avantajul aflarii adevarului, intrucat membrii Consiliului nu dau semne ca sunt ingrijorati de faptul ca dupa 20 de ani, niciun procuror nu misca dosarele celor peste 1000 de morti din decembrie 1989, majoritatea ucisi dupa fuga Ceausestilor. Voinea va ataca la Inalta Curte decizia CSM.
Desi CSM face mare caz, in materialele sale de inspectie, de existenta la unele parchete a unor dosare mai vechi de sase luni sau un an, in cazul crimelor de la Revolutie si mineriade, acelasi CSM se comporta ca si cand aceasta problema nu ar exista pentru Justitie. Generalul Voinea si-a sustinut cererea aratand ca este singurul procuror care a facut trimiteri in judecata in respectivele dosare, despre care a precizat ca nu le-a avut in lucru vreme de 18 ani cum spun unii, ci doar in perioada decembrie 2004 - 2007, cand a fost silit sa demisioneze. Voinea a precizat ca atunci cand a preluat dosarele, acestea erau alcatuite in majoritatea lor din plangerea partii vatamate si rezolutia de neincepere a urmaririi penale, sute de cazuri de omor fiind ingropate pe "infractiuni imaginare" , pe "purtari abuzive" sau "eroare de fapt". In cei doi ani cat a lucrat in dosare, Voinea a spus ca a audiat peste 4000 de parti vatamate si martori, si "am stabilit autorii fizici" ai asasinatelor.
Varianta complotului
Voinea si-a expus o mare nedumerire: "Nu-mi explic de unde a aparut atata adversitate la adresa mea din partea conducerii Parchetului General, care nu m-a ajutat niciodata sa termin dosarele". Generalul a conchis ca eliminarea sa din sistem s-a datorat faptului ca nu s-a subordonat pe linie militara "unor generali din Armata care au fost implicati in reprimarea Revolutiei" si a continuat anchetele penale indiferent unde au condus acestea. Voinea a mai afirmat ca exista in prezent, in functii cheie in Sectia Parchetelor Militare, procurori militari care in decembrie 1989 au actionat contra demonstrantilor de la Timisoara si din alte zone, dar care au fost adusi in mod expres in parchet, pentru a bloca anchetele. Voinea a nominalizat printre persoanele care au determinat plecarea sa din sistem pe procurorul general, Laura Kovesi, si pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, despre care a aratat ca i-au cerut in scris revocarea, fara ca apoi sa se abtina din calitatea lor de membrii de drept in CSM la solutionarea cereri de revocare: "Nu e posibila o asemenea abordare!" Singurul membru CSM care a intervenit in apararea lui Voinea a fost procurorul Liviu Dascalescu, care a confirmat ca "in prezenta mea s-a sugerat d-lui general sa se pensioneze". Dupa aflarea verdictului , generalul Voinea ne-a declarat ca va ataca cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie hotararea CSM despre care a spus ca "este nedreapta" si "il impiedica sa munceasca".
Pensia contra dosarelor
Un punct culminant al dezbaterilor a fost legat de pensia militara a generalului, despre care presedintele CSM, Virgil Andreies l-a avertizat pe Voinea ca o va pierde daca va fi reincadrat ca simplu procuror. Desi pensia lui Voinea este de peste 18.000 ron/lunar, iar reincadrarea sa ca procuror civil i-ar fi coborat venitul lunar la circa 7000 ron, acesta nu a ezitat: "Cred ca sunt mai importante aceste dosare decat pensia".
Razvan SAVALIUC - savaliuc@ziua.ro 
A r h i v a
  Legea cu catuse la mana    
  Chinezarii penale    
  Mazare: "Daca iese Basescu plec in Brazilia"    13 comentarii
  Cannabis in flagrant    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Conspiratie si contraconspiratie (3903 afisari)
 Criza, aisbergul lui Basescu (1888 afisari)
 Paradisul starurilor se naruie (1770 afisari)
 Cine nu-l voteaza pe Traian Basescu (1429 afisari)
 Readusa la viata dupa 15 secole (1189 afisari)
 A fost sau n-a fost trucat filmuletul cu Basescu lovind un copil  (4287 afisari)
 Copilul lovit de seful statului in 2004: "Basescu m-a impins pentru ca spusesem o prostie. Nu a fost ceva care m-a marcat"  (3897 afisari)
 C.V. Tudor: Basescu isi bate nevasta ca pe tambal. Odata a oprit masina SPP-ului si a aruncat-o in zapada (3264 afisari)
 Marturia profesoarei Ramona, cea din cauza careia s-a sinucis un tanar de 19 ani: "Alex m-a sanctionat asa cum mi-a promis" - VIDEO (2642 afisari)
 Frumusete de 2 metri: Instantanee de la o sedinta foto cu cel mai inalt model feminin din lume (FOTO) (1849 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.