Ziua Logo
  Nr. 4700 de joi, 26 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Start la vaccinarea anti-porcina
Campania de vaccinare impotriva gripei noi, cu doze de vaccin produse in Romania, la Institutul Cantacuzino, incepe astazi. Primul lot de vaccin pandemic, de 1.340.000 de doze, urmeaza sa fie administrat pentru imunizarea personalului medico-sanitar (140.000 de doze), liceenilor si studentilor (cate 500.000 de doze), lucratorilor serviciilor speciale - armata, graniceri, Ministerul de Interne (circa 200.000 de doze). In contextul demararii vaccinarii pandemice, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) a cerut autoritatilor vaccinarea de urgenta a tuturor angajatilor din invatamant.
Astazi incepe vaccinarea impotriva gripei noi, deocamdata pentru persoanele de peste 15 ani, cu vaccin romanesc. In ceea ce priveste vaccinarea copiilor de la sase luni la sase ani, deoarece in acest moment vaccinul produs la Institutul Cantacuzino nu a fost testat suficient pentru aceasta categorie de varsta, Guvernul Romaniei a intentionat achizitionarea a 500.000 de doze de la producatorul international GlaxoSmithKline (GSK). Autoritatile romane nu au ajuns insa la un acord cu GSK, deoarece producatorul refuza, prin contract, responsabilitatea pentru efectele adverse ale vaccinului, pasand-o in sarcina Executivului din Romania. Decizia a venit dupa ce si Polonia a refuzat, din aceleasi motive, vaccinul pentru copii, pe care urma sa-l procure tot de la GSK.
Vaccinarea scolarilor din clasele I-VIII va incepe dupa data de 4 ianuarie 2010, cand elevii revin din vacanta de iarna, pana la acel moment urmand sa fie definitivate toate testele.
Reamintim, in cursul aceastei ultime saptamani s-au confirmat doua decese - la un barbat si o femeie - ambii din Botosani. Amandoi bolnavii au avut si alte afectiuni asociate infectiei cu virsului A/H1N1 - precum diabet, obezitate sau hipertensiune arteriala. Legat de decese, marti, Comitetul de Coordonare pentru Gripa de la nivelul Ministerului Sanatatii a decis ca, in raportarile zilnice, sa nu se mai regaseasca date personale ale celor care au decedat - de genul varsta, sexul, localitatea unde s-a produs decesul etc. Decizia a fost motivata prin faptul ca, in urma celor doua decese, s-au difuzat reportaje "care au indus, nejustificat, un sentiment de nesiguranta in randul populatiei, dar si presiune asupra personalului medical". De asemenea, ministerul a subliniat faptul ca se impune protejarea drepturilor pacientilor si a familiilor lor, multe dintre acestea sesizand autoritatile in acest sens.
Aproape 2500 de bolnavi
Potrivit raportarii zilnice a Ministerului Sanatatii, pana ieri fusesera confirmate 2455 de cazuri de gripa noua. Tot de ieri, in urma verificarilor epidemiologice, mai multe unitati scolare din Capitala si din tara au fost inchise pentru o saptamana. Este vorba de Liceul de Arta "Nagy Istvan" din Miercurea Ciuc, Liceul "A.I.Cuza" din Slobozia, Scoala generala 10 "Mihai Viteazul" Calarasi, Scoala generala 39 Craiova, "British Scool", Liceul Gheorghe Lazar, Scoala generala 174 si Scoala generala 49 - din Bucuresti, Gradinita cu program prelungit "Albinuta" Mures si Liceul Pedagogic si Liceul Spiru Haret din Focsani.
Carmen POPESCU - carmen@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Acum pot sa afirm fara teama de a gresi ca aceasta vaccinare este    de briel
Vaccinul e mai periculos decit virusul   de haiduc
A r h i v a
  Diploma inutila    1 comentariu
  Se deschide pasajul Baneasa    
 Top afisari / comentarii 
 Castigatorul nu alearga niciodata singur (2399 afisari)
 Falimentul Romaniei profunde (2299 afisari)
 Surprizele Giulgiului din Torino (1661 afisari)
 Deranj in teritoriu (1644 afisari)
 Un Jeep pentru Ciocan (1635 afisari)
 Vedeti cum presedintele Basescu loveste cu pumnul un copil, in timpul unui miting electoral din 2004 (11516 afisari)
 Extraterestrii sunt deja pe Pamant, sustin oamenii de stiinta bulgari (4211 afisari)
 Caracas: Hugo Chavez a ordonat interventia in forta impotriva manifestantilor anti-Basescu (3109 afisari)
 Replica lui Basescu: "Nu mi-am lovit copiii, nu mi-am lovit sotia, nu am lovit copiii altora" (2846 afisari)
 Traian Basescu, in Scanteia, ianuarie 1986: "Navigatori de pe aceasta plutitoare cetate de otel (..) isi indreapta gandurile spre tara, spre conducatorul partidului nostru, tovarasul Nicolae Ceusescu" (2818 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00968 sec.