Ziua Logo
  Nr. 4698 de marti, 24 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Nicolae Manolescu reales
-- Sutele de scriitori adunati sa-si voteze presedintele n-au rostit o vorba despre Herta M�ller, romanca de origine germana care a castigat Premiul Nobel pentru literatura
foto: Agerpres
Sala Amfiteatru a Teatrului National Bucuresti a frematat ieri, pentru cateva ore, de prezenta scriitorilor, intruniti pentru desemnarea noului presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR), mandatul actualului presedinte, criticul literar Nicolae Manolescu, incheindu-se. Prezenta la vot a insemnat aducerea in fata urnei a unui reprezentant din sase dintre cei 2.400 de membri titulari ai USR, din intreaga tara.
Conferinta a inceput cu un moment de reculegere in memoria scriitorilor disparuti in cei patru ani care-au trecut de la precedentele alegeri. Din pacate, lista citita de Horia Garbea, cel care a condus lucrarile, a fost dureros de lunga. Primul invitat care a luat cuvantul a fost, cum era firesc, Nicolae Manolescu. A facut o trecere in revista amanuntita, presarata cu exemple concrete a ceea ce a facut USR in cei patru ani de incredintare a mandatului. De la sumele cheltuite in campania electorala facuta in mai multe orase din tara, primirea de 400 membri noi in USR, s-a precizat ca atat presedintele, cat si vicepre�sedintele USR, Varujan Vosganian, au inteles ca totul sa functioneze in ideea unei transparente totale. A fost invocata respectarea statutului USR, tot ce s-a intreprins, dar au fost amintite si cele cateva interventii care au fost facute pentru indreptarea unor deficiente, lucru care i-a adus presedintelui critici, care i s-au parut si nedrepte, dar si patimase.
In patru ani, a mai spus Nicolae Manolescu, au luat fiinta in tara inca doua filiale scriitoricesti: la Galati si Braila si Alba Iulia.
S-a vorbit despre cele cateva sute de proiecte finantate, colocviile cu tinerii scriitori, infiintarea (in urma unui concurs) a revistei "Noua literatura", situri-le proprii in filiale, folosirea cotidianelor nationale pentru vizibilitatea prin rubrici "portrete de scriitori", lecturile publice platite, contactul cu Primaria Bucurestiului pentru lipirea de postere cu scriitori prin mijloacele de transport in comun, (din pacate cu greu acceptata de salariatii de la metrou si cei de la RATB); apoi a fost mentionata, legatura stabilita intre Romania si multe alte tari, prin schimbul de lecturi publice dintre tari, s-a vorbit despre Festivalul Zile si Nopti de Literatura de la Neptun, initiat sub presedintia lui Eugen Uricaru si continuat cu succes de actuala conducere, invitarea la fiecare editie a unor scriitori tradusi in toata lumea, unul detinator al Premiului Nobel pentru Literatura (scriitorul turc Orhan Pamuk), s-a amintit restaurarea vilei Scriitorilor de la Neptun si definitivarea restaurarii in viitorul apropiat, ca si despre proiectul de restaurare a Casei Monteoru, din Calea victoriei 115, actualul sediu al USR, constructie care face parte din patrimoniul national s.a.m.d.
Iolanda Malamen, iolanda.malamen@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Playboyul Nicolae Apolzan - Manolescu: FALSA istorie a literaturii romane   de Romeo2004
Tanti Iolanda.. Madam Mueller a luat premiul IN NUMELE GERMANIEI ca nemtoaica nascuta "in afara.."    de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Basescu izolat    103 comentarii
  Strategia pedelista: "Om cu om"    1 comentariu
  UDMR are pretentii clare    
  Candidatul PDL anunta ca merge doar pe mana romanilor    11 comentarii
  OSCE: S-a furat, dar putin    2 comentarii
  Rockerul Berlusconi    
  Referendumul a trecut la limita    5 comentarii
  Plebiscit contestat la Curte    2 comentarii
  Cu grabire la revizuire    1 comentariu
  Ce s-a facut cu banii Uniunii    1 comentariu
  Goma n-are loc in fotoliul de onoare    4 comentarii
  Programele celor cinci candidati    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu izolat (5196 afisari)
 Aritmetica si politica (4354 afisari)
 Asediu chinezesc la Dragonul Rosu (2282 afisari)
 Vanitatea l-a ucis politic pe Oprescu (1849 afisari)
 Strategia pedelista: "Om cu om" (1510 afisari)
 Petre Mihai Bacanu: Basescu era sa fie linsat de comandantii de nave in anii '90 (4073 afisari)
 Mai multe documente secrete dezvaluie farsa incalzirii globale (3086 afisari)
 Basescu, dialog cu Liviu Negoita: "Ce faci Livache? Eu zic ca e bine ca au facut astia alianta cu UDMR" (VIDEO) (2489 afisari)
 Presa britanica: Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu in perspectiva turului al doilea al alegerilor  (1880 afisari)
 Lady GaGa, cu sanii mai mult pe afara, dar cu umeri de urias (FOTO) (1723 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00922 sec.