Ziua Logo
  Nr. 4698 de marti, 24 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Justitia in somaj tehnic
-- Raiul infractorilor: toti judecatorii si procurorii sunt trimisi acasa, trei zile pe luna, pentru a li se reduce salariul cu 15,5%
Conducatorii de instante si parchete au fost pusi in mare incurcatura de noua Lege nr. 329/2009 privind rationalizarea cheltuielilor bugetare, care ameninta sa produca un adevarat haos intrucat legiuitorul a tratat puterea judecatoreasca drept o intreprindere energofaga, care trebuie sa-si reduca prin orice mijloace activitatea.
Conform articolului 10 al Legii 329/2009, toti ordonatorii de credite din instante si parchete au fost constransi, pe motiv de criza economica, sa diminueze cheltuielile de personal cu 15,5%, prin trimiterea in concediu fara plata, reducerea programului de lucru sau "alte masuri cu efect echivalent", dar cu obligativitatea "asigurarii continuitatii serviciilor de interes public".
Oficiali din marile parchete si instante din tara, contactati de ZIUA, ne-au declarat ca masura de "rationalizare" a fost deja pusa in practica, magistratii si personalul auxiliar fiind trimisi acasa, pe loturi si pe durate de cate trei zile fiecare. Din nefericire, daca trimiterea oamenilor acasa a fost usor de decis, conditia asigurarii continuitatii serviciilor de interes public nu poate fi acoperita decat partial, mai ales in unitatile in care deficitul de magistrati si personal auxiliar este simtitor. Practic, cum la procurori exista o lipsa de peste 500 de oameni la nivel national pe fondul unei aglomeratii uriase de dosare, activitatea unor importante parchete este inghetata. In unele dosare nu se mai lucreaza cu zilele, spre bucuria infractorilor.
Legea incurca
La instante, lipsa de forta de munca se vede mai greu, insa e resimtita ca o povara uriasa mai ales pentru grefierii putini la numar si obligati sa preia si sedintele de judecata ale colegilor trimisi acasa. Surse avizate ne-au informat ca la unele instante mici unde exista doar unul, doi sau trei judecatori (cazul multor judecatorii de provincie) sedintele de judecata sunt amanate pentru lipsa judecatorului, pentru ca nu se poate asigura continuitatea atunci cand cineva e trimis acasa. In sedinta de plen din 19 noiembrie 2009, CSM a dat o hotarare de interpretare a Legii nr. 329/2009, in care a incercat sa-i lamureasca pe sefii de instante si parchete cum sa puna in aplicare reducerea cheltuielilor de personal. Oficialii CSM ne-au declarat insa ca legea creeaza "haos" si "mai mult incurca", "va aglomera activitatea instantelor si parchetelor" si va duce la amanarea multor dosare.
Razvan SAVALIUC, savaliuc@ziua.ro; Robert Mircea, robert.mircea@ziua.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
raiul juzilor   de Iovescu
A r h i v a
  "Atentat la ordinea publica"    
  Jaf armat in 30 de secunde    
  Fara permis si impuscat de politie    
  Alba-neagra cu Gorbunov    1 comentariu
  Furt din biserici    2 comentarii
  Ucis de portiera    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu izolat (5196 afisari)
 Aritmetica si politica (4354 afisari)
 Asediu chinezesc la Dragonul Rosu (2282 afisari)
 Vanitatea l-a ucis politic pe Oprescu (1849 afisari)
 Strategia pedelista: "Om cu om" (1510 afisari)
 Petre Mihai Bacanu: Basescu era sa fie linsat de comandantii de nave in anii '90 (4073 afisari)
 Mai multe documente secrete dezvaluie farsa incalzirii globale (3086 afisari)
 Basescu, dialog cu Liviu Negoita: "Ce faci Livache? Eu zic ca e bine ca au facut astia alianta cu UDMR" (VIDEO) (2489 afisari)
 Presa britanica: Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu in perspectiva turului al doilea al alegerilor  (1880 afisari)
 Lady GaGa, cu sanii mai mult pe afara, dar cu umeri de urias (FOTO) (1723 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00960 sec.