Ziua Logo
  Nr. 4697 de luni, 23 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Palma alegatorilor pe obrazul tele-politicienilor
George SCARLAT, george.scarlat@ziua.ro 
Milioanele de romani care s-au inghesuit sa voteze au dat peste cap socotelile strategilor electorali. Romanii au ridiculizat liota tele-politicienilor care credea
ca tara este borcanul unde isi petrece timpul seara de seara.Prezenta la vot, la ora la care scriu, se anunta mai mare ca la alegerile precedente. Lumea a iesit la vot in orase.
Pana acum prezenta in mediul urban era de doua ori mai mica decat cea din mediul rural. Numai ca ieri orasenii votasera in aceeasi proportie cu alegatorii de la sate inca de la orele pranzului.
Rupta de realitate, lumea politicienilor si analistilor de tot felul mizase pe o prezenta redusa. Ni se tot povestea despre lehamitea electoratului fata de politica. Adica romanul ar fi un troglodit care este dependent de telenovela favorita si ignora problemele mari ale tarii, melitate de dimineata la pranz si seara pe la televiziunile de stiri. In plus, ni se mai spunea, romanul ar avea si grija crizei pe cap, romanul fiind mai interesat de ce pune pe masa copiilor decat de politica. In ochii lor paream niste creaturi la limita umanului, preocupate exclusiv de nevoile de baza, de ce baga in gura.
Tot asa si despre romanii din strainatate, considerati niste salahori abrutizati de munca, carora numai de vot nu le-ar arde duminica, in ziua lor libera. "Capsunarii", cum ii insulta cei ce pretind ca-i reprezinta, au dat insa nu o palma, ci chiar un cap in gura tele-politicienilor, prezentandu-se la vot cu zecile de mii.
Tele-politicienii au cazut in propria capcana. Ei au promovat deliberat pe micul ecran ideea de "lehamite", "vesti proaste", "haos" pentru a-i atribui vina celui aflat la putere. Astfel, s-au autosugestionat ca ceea ce spun ei la emisiuni cu rating de 1% e chiar pe bune si
si-au facut si strategiile in acelasi sens. Cand se estimeaza o prezenta redusa la vot, strategii electorali se adreseaza mai mult nucleelor dure ale partidelor. In aceste conditii dezbaterea de idei si programe nu mai conteaza. Alegerile se transforma in concursul "Cine scoate mai multi oameni din casa". Democratia isi pierde sensul iar respectul fata de alegatori este la pamant. Cine sa-si mai bata capul sa-i minta frumos pe romani, sa-i bage in seama macar la alegeri? Activistii au fost mai ocupati sa faca liste cu oameni, adrese, telefoane, pentru a-i aduce pe putinii electori cu arcanul in ziua votarii.
Principalii candidati au fost indemnati de strategii lor sa actioneze ca atare, pentru mobilizarea propriilor nuclee dure. Au evitat dezbaterile si s-au adresat la mitinguri propriilor partizani convinsi dinainte. La fel si discursurile. Mircea Geoana i-a dat inainte cu subventii, ajutoare etc. Pana si Traian Basescu, desi singurul care profetea prezenta masiva la vot, a preferat sa nu riste. Discursul sau, dominat de tema mogulilor sau denuntarea clasei politice, e destinat conservarii propriului electorat.
Liberalii au facut campanie puternica pe Internet, in nadejdea ca adolescentul intarziat Crin Antonescu i-ar putea atrage pe tinerii internauti.
Dar electoratul a recurs la cea mai puternica arma a sa, care este votul. Prin prezenta masiva a tras o palma de le-au sarit dintii celor care
l-au desconsiderat. Poate pe viitor cei vizati vor lua aminte, iar democratia romaneasca va progresa macar pana la nivelul din 1996.
Totodata, prezenta masiva la vot face sa scada ponderea din totalul alegatorilor a celor atrasi la urne de bani, cadouri, sau obligati de catre primar, patron etc. Sansa democratiei romanesti o reprezinta cetatenii,
nu tele-politicienii.
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
strategii lu peste   de avarfreson
Logic ca s-a mers la vot.   de Alecu2009
A r h i v a
  "Fie painea cat de rea, tot mai bine-i la Paris"    2 comentarii
  Axa Kremlin-Budapesta opereaza la Chisinau    2009-09-30
  Secui, vi se pregateste ceva!    2009-09-08
  Rusia ne scoate de pe lista neagra    2009-09-02
 Top afisari / comentarii 
 Si acum, ce ma fac? (2371 afisari)
 Basescu l-a devansat pe Geoana (1425 afisari)
 Duminica intoxicarilor (1180 afisari)
 Macelul jurnalistilor (1101 afisari)
 Videanu a prezentat strategia secreta a PSD (907 afisari)
 Orgii sexuale intr-un hotel pentru studenti din Iasi: placeri carnale duse la extrem (6554 afisari)
 Bataie intre fete! A lasat-o in sanii goi, de fata cu toti colegii - VIDEO (5488 afisari)
  Traian Basescu se pregateste sa lanseze bomba Klaus Johannis (5256 afisari)
 Strategia electorala a lui Basescu pentru turul II (4714 afisari)
 Bocitul mortului in casa, interzis prin lege (4347 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85850 sec.