Ziua Logo
  Nr. 4696 de sambata, 21 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Europa anonimilor
-- Premierul belgian Herman Van Rompuy a devenit presedintele Consiliului European, iar britanica Catherine Ashton a fost desemnata sefa diplomatiei europene
Conform prevederilor Tratatului de la Lisabona, sefii celor 27 de state ale Uniunii Europene au decis sa numeasca in cea mai inalta functie a blocului comunitar o personalitate politica sustinuta de Paris si Berlin si agreata de Washington in persoana sefului Executivului belgian, crestin-democratului flamand Herman Van Rompuy. Conducerea diplomatiei europene a fost lasata pe mainile fostului comisar pentru comert, britanica Catherine Ashton, care va avea la dispozitie pentru urmatorii cinci ani un numar de 600 de diplomati si resurse financiare de aproximativ 50 de miliarde de euro.
Premierul belgian Herman Van Rompuy a fost ales joi seara, de catre omologii sai din toate statele Uniunii Europene, in functia de presedinte al Consiliului European, post ce echivaleaza cu cel de presedinte al UE, in timp ce functiile de Inalt reprezentant pentru Afaceri Externe (ministru de Externe - n.red.) si de vicepresedinte al Comisiei Europene au fost cumulate sub conducerea actualul comisar al Comertului, britanica Catherine Ashton, scrie Reuters. Cei doi demnitari isi vor putea exercita atributiile ce le revin in urma ocuparii acestor posturi incepand cu data de 1 decembrie, odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, noua constitutie a Uniunii Europene. Negocierile pentru aceaste functii au fost foarte intense si au durat cateva saptamani in ciuda faptului ca celor 27 de sefi de guverne le-au fost necesare doar cateva minute pentru punerea de acord asupra deciziei finale de numire a celor doi.
Un om hotarat
Presa internationala a scris, imediat dupa numirea lui Van Rompuy, ca acesta este "un om a carui forta a constat intotdeauna in a se face de neevitat, prin capacitatea sa de a nu supara pe nimeni, ce mascheaza o hotarare de neclintit". Reuters aminteste ca Van Rompuy este un crestin-democrat flamand in varsta de 62 de ani si este parlamentar din 1988. De 11 luni, el conduce Executivul belgian si este considerat un negociator priceput din prisma faptului ca a intermediat cu succes diferendele dintre flamanzi si valoni si a evitat astfel o grava criza de guvern. Catherine Ashton este categorisita drept novice in arta diplomatiei iar vestea ca va ocupa aceasta functie a produs uimire pana si la Londra. Ashton a lucrat dupa teminarea studiilor superioare pentru mai multe grupuri de lobby si organizatii caritabile patronate de printul Charles. La cererea Partidului Laburist, ea a fost innobilata, devenind baroneasa Ashton de Upholland dupa care a intrat in Camera Lorzilor. Presa europeana a condamnat la unison alegerea celor doi "necunoscuti", opinand ca decizia desemnarii celor doi demnitari fara experienta politica la cel mai inalt nivel nu va avea decat un impact negativ pentru UE in competitia mondiala cu SUA si China.
Castigul Parisului
Franta va detine de asemenea un post-cheie in viitoarea arhitectura a conducerii UE. Liderii europeni au decis, joi seara, sa il numeasca pe diplomatul Pierre de Boissieu in functia de secretar general al Consiliului European, o pozitie foarte im�portanta in functionarea UE. Printre atributiile acestui organism se numara organizarea, coor�donarea si aplicarea programului Consiliului Uniunii Europene, a anuntat presedintia rotativa a UE, detinuta in prezent de catre Suedia.
Madalin NECSUTU, madalin.necsutu@ziua.ro 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Eu nu-i recunosc   de Artistul2007
Cred   de Pribeagul
Mana in mana   de the
Anonimi au fost, anonimi sunt inca...   de Mache
Rom-puy   de DonS
A r h i v a
  Prerogative ambigue    
  Iranul nu cedeaza    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu va castiga primul tur cu un avans de 8% (5438 afisari)
 Spionul care mi-a tras-o (2766 afisari)
 Averile candidatilor si semnaturile "mortilor" (2515 afisari)
 Crima ecologica pedelista in Prahova (1597 afisari)
 In pat cu "Ochiul si Timpanul" (1455 afisari)
 Fac sex pe plaja de nudisti, dar raman imbracati in camasa! (VIDEO) (5690 afisari)
 Exit-poll-uri estimative ora 19.00 CSOP: Basescu - 34%, Geoana - 31%, Antonescu - 22% (4588 afisari)
 Bãsescu spune cã este ºi conºtient, ºi responsabil de zvonurile privind o relaþie a sa cu Elena Udrea (3406 afisari)
 Iarna vine pe 4 decembrie, cu zapada din belsug in toata tara! (3052 afisari)
 Tudor Chirila il contrazice pe Crin Antonescu: Nu as putea fi un reper moral (2843 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00959 sec.