Ziua Logo
  Nr. 4695 de vineri, 20 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Reminiscente poetice
-- In campania din 2004, hotararea public clamata a lui Traian Basescu de a nu negocia nimic cu nimeni intre turul I si II a deschis o era in care negocierea a fost demonizata constant de catre presedinte, cand ca imorala, cand ca ilegala (mai ramanea doar ca, dupa formula lui Oscar Wilde, sa ingrase). Dl Basescu a preferat explicit compromisul inteligent unui razboi continuu, un fel de "bellum omnium contra omnes" care ne-a obosit peste masura si a creat impresia unei Romanii imposibil de guvernat.
Or, biata Romanie s-a dovedit mult mai guvernabila decat inaltii sai reprezentanti, cata vreme continua sa functioneze cat de cat - lumina arde, apa curge, chiar si scolile isi vad de program cand nu sunt profesorii in concediu fara plata - desi, dupa ce a avut un presedinte suspendat, a ajuns sa aiba un guvern demn de Guinness Book: si interimar, si demis. Ma intreb de care dintre nuvelele lui Italo Calvino sa-mi amintesc mai intai, "Baronul cocotat", "Vicontele injumatatit" sau "Cavalerul inexistent"?
Omul obisnuit, educat intens vreme de 20 de ani sa considere ca toti politicienii in afara de dl Iliescu sunt o apa si-un pamant, a observat ca nici dl. Iliescu nu mai e ce-a fost, asa ca l-a podidit lehamitea si nu mai voteaza deloc, ceea ce lasa loc oricarei catastrofe, de la Vadim la Becali via Basescu - si oricarei manopere dolosive, cum e cea a comasarii dintre alegeri si referendumul de decapitare a Parlamentului. Ca intr-o noua editie a bancului cu rata, mormaie 'ra-t-ai dracu' de parlamentari! si voteaza devalmas, si cu "plebicistul", si cu inventatorul "plebicistului".
Ma tem insa ca, daca de Mos Nicolae li se va impune romanilor s-o ia de la capat cu Skanderbegurile dintre presedinte si Parlament, dna Udrea si procurori, "Doi si-un sfert" si "Trei si 14", ca sa zic asa, dupa Craciun, lucrurile risca s-o ia iute la vale. Chiar si cei care voteaza Basescu vor regreta ce-au votat. Pana si presa - care a castigat enorm din scandalurile la ordinea zilei: daca nu de-a dreptul bani, macar faptul ca nu mai avea de cautat, vorba lui Caracudi, "sujeturi" - pana si presa, zic, va osteni sa tot arbitreze razboaiele pe sticla dintre securisti si politruci.
De-alta parte, teama mi-e si ca, nici daca tartorul tuturor scandalurilor pierde meciul, tot nu vom avea liniste. Va amintiti, desigur, de tambalaul pe care l-a provocat distinsul poet Radu Mischiu (zis Radu Vasile) in 1999, cand a invocat un preinfarct care i-ar da dreptul fizic de a fi prim-ministru.
Dl Basescu a suferit nu un simplu preinfarct, ci doua operatii. Nu ma indoiesc de altfel ca va amintiti ce prietenie de nezdruncinat il lega pe dl Vasile de dl Basescu: dupa alegeri, vajnicul poet taranist a devenit senator PD. Poate insa nu va amintiti de diferitele alegatii din presa, care sustineau ba ca dl. Vasile ar fi incercat, fara succes, sa atraga de partea sa niscaiva generali de armata, dupa care ar fi propus domnilor Iliescu si Vadim (alt poet, alt prieten apropiat) o recompunere a majoritatii parlamentare cu PNT, PSDR si PRM la guvernare.
Sa dea Cel de sus sa ma tem prea din cale-afara de aceste "Legaturi primejdioase", si sa constat cu legitima satisfactie pe 6 decembrie ca dl Basescu stie sa piarda. Astfel, va avea ragazul sa termine de citit "Levantul", eventual sa inceapa "De ce iubim femeile?". (Nu, nu are legatura cu "Parfum de femeie"). Avantajul e ca e tot de Cartarescu, nu mai are ne�voie sa mai invete alt nume.
Zoe PETRE - zoe.petre@ziua.ro 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Corb la corb nu si scoate ochii, doamnelor !   de sorge
V-ati mai muiat, dna. profesor!   de Gargantua
jos base   de armid05
traiti bine ?   de adrian.radu
confuzia nu-si are locul aici   de ioana zvarlefus
In memoriam   de Ion Caramache
Din ce in ce mai confuza dna Petre .   de sorge
A r h i v a
  Ultima intalnire a INMER    
 Top afisari / comentarii 
 Gallup da verdictul: Basescu si Antonescu in turul doi (5881 afisari)
 Generalul Aberatie era sa-l omoare pe seful Armatei (4408 afisari)
 Rusia nu face cadouri. Noi da, fara numar! (2716 afisari)
 Misterul pietrelor calatoare din Valea Mortii (2259 afisari)
 Viata de rabin: bani, sex si droguri (1514 afisari)
 Sex oral in lift! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (6955 afisari)
 O profesoara de muzica organiza partide de sex in grup cu elevii (4181 afisari)
 Crin Antonescu se retrage! (3902 afisari)
 Geoana vrea cu PNL, Antonescu il sustine pe Johannis si Basescu - un om onest din PDL (3537 afisari)
 Monica Columbeanu, banuita ca ar fi facut sex pentru a castiga un concurs de miss la Bacau (3170 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01867 sec.