Ziua Logo
  Nr. 4694 de joi, 19 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Domnii Basescu, Geoana, Patriciu si relatia cu Rusia
-- Pe marginea vizitei discrete a domnului Geoana la Moscova si a relatiilor dintre unii magnati liberali (Dinu Patriciu) si marea finanta rusa, ne intrebam daca nu cumva e cazul sa fie luata in calcul si posibila influenta rusa asupra politicienilor si partidelor din Romania... A tuturor, dar mai ales a PSD.Este ceea ce imi propun in putine cuvinte acum.
Presedintele Traian Basescu releva deunazi ca domnul Geoana, candidat la presedintie, a fost in aprilie in capitala Federatiei Ruse foarte probabil pentru a capata sustinerea candidaturii sale la presedintia Romaniei. "Rusia nu face cadouri!", a fost replica sefului statului roman, altfel spus: Rusia nu sprijina pe nimeni gratis... Domnul Mircea Geoana pretinde ca s-a dus in vizita privata la Moscova ca sa imbunatateasca relatia cu Romania(?). Aceasta este, insa, de competenta ministrului de Externe. E vorba de manevre in spatele presedintiei statului. O ilegalitate, deci. "Costurile - a replicat ironic domnul Basescu - ni le va spune candva Mircea Geoana, sper sa nu iasa presedinte!". Insinuand ca rusii au obiceiul sa-si faca platite avantajele economice, consimtite unor tari slabe economiceste, prin avantaje politice. Domnul Geoana este nu numai candidat la presedintie, nu numai presedinte al Senatului, deci al doilea personaj in stat. Fara incunostintarea presedintelui statului, vizita domnului Geoana la Moscova este "absolut inacceptabila", a declarat domnul Basescu, creand "o suspiciune uriasa"; era nu numai o gafa din partea domnului Geoana, ci si dovada unor relatii speciale intre domnia sa si partea rusa. Nici liberalii nu sunt, insa, "lacrima Cristi"...
Candidatul PNL la presedintie este domnul Crin Antonescu. "Pericolul pentru tara asta, declara dansul recent, nu vine de la Nastase, Voiculescu, Iliescu, Geoana, vine de la Traian Basescu". Pregateau liberalii domnului Antonescu pe atunci o coalitie cu social-democratii domnului Geoana? Puternice interese comune leaga si in prezent, pare-se, pe domnul Dinu Patriciu - eminenta cenusie a liberalilor - de PSD. Domnul Patriciu are, de pilda, o atitudine rezervata fata de proiectul Nabucco de alimentare a Europei (inclusiv Romania) cu gaze, proiect sprijinit de Statele Unite, care reduce dependenta tarii noastre de gazele rusesti. Domnul Patriciu prefera proiectul South Stream, sustinut de Moscova. South Stream este sustinut insa si de magnatul Adriean Videanu din partidul domnului Basescu; acordul Nabucco a fost semnat la Ankara la 13 iulie de Romania, Turcia, Ungaria si Austria, presedintele Basescu avand un rol important.
Pe scurt spus, figuri emblematice pentru cele trei partide PSD, PNL si PDL, precum domnii Geoana, Patriciu si Videanu, au in parte, in importanta problema a dependentei energetice a Romaniei, pozitii greu compatibile cu interesul national.
Concluzia: intreprinzatorii privati pot avea interese diferite, chiar opuse statului, dar nu intelegem ca ei sa impuna statului o politica energetica contrarie interesului national.
Si pentru a ne referi si la alegeri, se constata ca domnul Basescu este printre putinii oameni politici care, pana la proba contrarie, se gandesc, in primul rand, la interesul national... De unde a doua concluzie: eventuala fuziune a celor doua partide liberale sa aiba pe domnul Basescu far calauzitor.
Serban ORESCU - serban.orescu@ziua.ro 
 Comentarii: 16 Afiseaza toate comentariile  
Relatia cu Rusia ca baubau .. insa nu merse si baslu pronto la rusi ? Imdeiat dupa alegeri    de Ghita Bizonu'
Care doua partide liberale ? PDL este cica crestin democrat si ca atare sprijina valorile crestine   de Ghita Bizonu'
alegerea presedintelui   de nf
Tocmai de aceea il sustin pe Antonescu   de ioana zvarlefus
Bravo dle Oraescu! Vizita a fost "privata", dar invitatia a fost "OFICIALA"-dixit Geoana   de Ion Ionescu de la Brad
jos baselu   de armid05
jos baselu   de armid05
jos baselu   de armid05
ORESCULE - SPER CA ESTI ZDRAVAN LA CAP   de Pufosul Perfect
Hai Geoana!   de armido2
sa fim seriosi   de is28b2
Dle Oprescu Garbage In Garbage out   de Shadow
rusia   de raulbaal
Si ce e rau in asta, d-le Oprescu ?   de CALUGARU
Jalnic, dle Orescu!   de pahontu tiberiu
Dle Orescu de ce nu s a batut mai multa moneda ,   de sorge
A r h i v a
  Cu ce au fost rascumparati ostaticii?    2 comentarii
  Sprijin european, bani israelieni, traiasca China    12 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Geoana e disperat ca poate rata turul doi (7546 afisari)
 Ungaria in prag de razboi civil (3581 afisari)
 Low-cost in bataie de joc (1767 afisari)
 Sassu rezolva impasu' (1613 afisari)
 Geoana muta "nebunul" Radoi si torpileaza hulitul acord cu FMI (1301 afisari)
 Sondaj Operations Research: Traian Basescu - 32,5%, Crin Antonescu - 24,5%, Mircea Geoana - 23,5% (3963 afisari)
 Basescu, varat electoral in patul unei tinere atragatoare, ii zambeste si o ingrozeste dis-de-dimineata (VIDEO) (3623 afisari)
 Cum arata Monica Columbeanu far' de silicoane  (3071 afisari)
 Sexy instructoarea de schi, goala in varf de munte (FOTO) (2670 afisari)
 "Minge de foc" pe cerul SUA (Video) (2220 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01065 sec.