Ziua Logo
  Nr. 4694 de joi, 19 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Sprijin european, bani israelieni, traiasca China
-- Pana acum un an, chiar fara a fi cat de cat avizati in materie de politica externa, stiam toti, cu certitudine: Statele Unite aveau grija sa se aiba bine cu toate marile puteri democratice europene si sa menajeze Israelul. Dupa ce, la sefia Casei Albe, s-a instalat castigatorul alegerilor din noiembrie 2008, Barack Obama, atitudinea Americii fata de restul planetei s-a modificat in asa masura, incat nimeni nu mai intelege aproape nimic.
Poate doar Barack Obama sau, macar cineva din multimea de oameni care compun Administratia prezidentiala sa aiba vreo idee despre scopul turnurii la 180 de grade pe care o practica, acum, zambaretul din Biroul Oval. Pana la adjudecarea scrutinului prezidential, Obama a mers pe mana Europei si pe banii Israelului. Jucat bine, castigat. Castigat, intors spatele si cultivat doar relatii de complezenta. Atentia, dispozitiile si demersurile noului presedinte american s-au canalizat, dupa investirea oficiala din luna ianuarie anul acesta, spre cucerirea (cucerirea simpatiei, evident) continentului african si a Asiei. In ce priveste Asia, exceptia care confirma regula o constituie Pakistanul. Si poate nici Pakistanul n-ar avea aceasta soarta, daca varfurile americane, odata ajunse varfuri, nu ar suferi de o afectiune incurabila, transmisa din presedinte in presedinte, de a-si implica tara si a-si sacrifica oamenii in razboaie care nu-i afecteaza si, de fapt, nu-i privesc.
Obama are stilul sau propriu de a pune ordine in dezordinea tot de el creata. A fost baiatul alintat al Europei, politicos, fermecator, jovial - pana cand s-a instalat in Biroul Oval. Pe urma, fara sa inchida cuiva telefonul in nas, a mai racit treptat si fara ostentatie prietenia cu liderii batranului continent. Mai rarut, ca-i mai dragut, spune o inteleapta vorba romaneasca, cu mare valoare de adevar. Se vede, insa, ca Obama o stie si o aplica. Cum orice campanie electorala implica nu numai simpatie, ci si fonduri, succesorul texanului republican George W. Bush s-a servit cu nadejde din banii evreilor, atat ai celor din Israel, cat si ai celor imigrati in America. Dar nici cu evreii n-a facut sat. Le-a explicat clar, prin intermediul emisarilor sai, ca nu vor primi niciun sprijin in directia reluarii negocierilor pentru pacea cu palestinienii, atat timp cat israelienii nu vor ingheta colonizarea Cisiordaniei, stabilindu-si mini-asezari pe teritoriul acordat palestinienilor in 1948, prin decizia Natiunilor Unite. Europa, fentata, Israelul, faultat. Obama trece la ale lui.
Presedintele american si-a trimis intr-un periplu african un om foarte priceput si experimentat in probleme externe si relatii umane: Hillary Clinton, fosta Prima Doamna a Americii, in zilele ei bune. Este vorba de zilele bune ale Americii, cand economia si prestigiul acestei tari au renascut, desi Bush Senior le abandonase intr-o conditie de neinvidiat, dupa dificilul razboi din Golf, cu tot ceea ce a implicat acesta, incepand de la recesiunea economica, pana la traume morale in masa care au marcat tinerii trimisi pe front. Hillary s-a descurcat mai mult decat foarte bine in Africa, luandu-i o piatra de pe inima sefului sau.
Obama a considerat ca nu este bine sa te opresti in timpul maratonului, intrucat, iesindu-ti din ritm, exista riscul sa nu mai poti continua. Asa ca, impartind misiunile cu Hillary Clinton, a decis sa lanseze ofensiva diplomatica in Asia.
Dupa Japonia, unde, conform protocolului, s-a inclinat in fata imparatului Hirohito, presa SUA a fost cam suparata, dar lucrurile s-au linistit.
Urmatoarea etapa a fost China. Ei bine, in fata presedintelui Hu Jintao, Barack Obama nu s-a inclinat, tot din consideratii de protocol. I-a transmis omologului sau chinez numai de bine si l-a sfatuit sa respecte drepturile omului. Presa chineza "libera" s-a bucurat foarte mult de vizita, dar n-a pomenit nimic despre drepturile omului.
Ileana CORNEA - ileana.cornea@ziua.ro 
 Afisari: 518  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 12 Afiseaza toate comentariile  
the ``great minds`` neoconi ... turbeaza de off-topica    de Seherezada
To ValVerde...   de alamar
To : ValVerde...   de alamar
Acum...   de alamar
avind in vedere ca autoarea insasi admite ca "... nu mai intelege nimica"   de Seherezada
"Dupa Japonia, unde, conform protocolului, s-a inclinat in fata imparatului Hirohito..."   de Scorilo
Memorie selectiva.   de rosenthal
Explicati va rog.   de rosenthal
Alamar   de ValVerde
To : Ileana Cornea...addendum...   de alamar
Coana Lenuta a descoperit un miracol   de contraevreu-rus
"'Fiecare al treilea roman crede in teoriile conspirationiste ""   de nellu
A r h i v a
  Cu ce au fost rascumparati ostaticii?    2 comentarii
  Domnii Basescu, Geoana, Patriciu si relatia cu Rusia    16 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Geoana e disperat ca poate rata turul doi (7546 afisari)
 Ungaria in prag de razboi civil (3581 afisari)
 Low-cost in bataie de joc (1767 afisari)
 Sassu rezolva impasu' (1613 afisari)
 Geoana muta "nebunul" Radoi si torpileaza hulitul acord cu FMI (1301 afisari)
 Sondaj Operations Research: Traian Basescu - 32,5%, Crin Antonescu - 24,5%, Mircea Geoana - 23,5% (3963 afisari)
 Basescu, varat electoral in patul unei tinere atragatoare, ii zambeste si o ingrozeste dis-de-dimineata (VIDEO) (3623 afisari)
 Cum arata Monica Columbeanu far' de silicoane  (3071 afisari)
 Sexy instructoarea de schi, goala in varf de munte (FOTO) (2670 afisari)
 "Minge de foc" pe cerul SUA (Video) (2220 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01012 sec.