Ziua Logo
  Nr. 4690 de vineri, 13 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Bucuria contaminarii
-- Unsprezece teatre din noua orase. Sase reprezentatii pe zi. Spectacole jucate cu casa inchisa. Evenimente conexe: lansari de carte, conferinte, proiectii de filme in nocturna. Sectiuni variate: eveniment Ionesco, montari de top, opera revival, voci internationale, debut. Amfitrioni: UNITER, Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Primaria Bucuresti. Director si selectioner unic: criticul de teatru Cristina Modreanu.
Valeria Seciu si Mariana Mihut in "Lear"
Festivalul National de Teatru, desi sarac din punct de vedere financiar (cu un buget mai mic cu 78% fata de anul trecut), a reusit sa-si pastreze statutul de cel mai important eveniment de gen din Romania. Din program n-au lipsit productiile anoste sau vetuste prin naturalism si retorica, mistificatorii din spirit de fronda si criza de inspiratie, care au iritat si chiar au alungat spectatorii si oamenii de teatru din sala. Revenind acum la sfarsitul maratonului teatral, consideram aceste optiuni niste accidente. In balanta au atarnat greu montarile autentice si durabile care contamineaza benefic miscarea teatrala si gustul publicului. Fantezia marilor clasici Shakespeare, Cehov, Bulgakov, Erdman, Ionesco s-a regasit in productii memorabile: "Regele Lear", regia Andrei Serban (Teatrul Bulandra), "Poveste de iarna", regia Alexandru Hausvater (Teatrul National Timisoara), "Trei surori", regia Tompa Gabor (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca), "Casa Zoikai", regia Alexandru Tocilescu (Teatrul de Comedie), "Sinucigasul", regia Felix Alexa (Teatrul National Bucuresti), "Cantareata cheala", regia Tompa Gabor (Teatrul National "Lucian Blaga" Cluj-Napoca) si Alexandru Dabija (Teatrul German de Stat Timisoara).
Marile incendii ale timpului nostru
Piesa contemporana a avut in Radu Afrim un promotor de exceptie. "Lucia patineaza" de Laura Cerniauskaite de la Teatrul "Andrei Muresanu" Sfantu Gheorghe si "Omul perna" de Martin McDonagh, Teatrul "Maria Filotti" Braila, au fost momente de relief ale manifestarii. Dramaturgia romaneasca a avut un statut revelabil, onorand emblema de festival National. "Ioana si Focul" de Matei Visniec, un mister postmodern, o bufonada tragica despre un personaj-legenda, Ioana d'Arc, sub bagheta de maestru a Catalinei Buzoianu s-a bucurat de o montare fermecatoare si fascinanta. Despre "marile incendii ale timpului nostru, ars de intrebari fara raspuns", ne-au vorbit seducator si tinerii. In ipostaza inedita de regizori-dramaturgi, Gianina Carbunariu, autoarea spectacolului "Poimaine alaltaieri" (Teatrul Mic) si Bogdan Georgescu in "Romania! Te Pup" (directia de scena David Schwartz - Teatrul National Iasi), aduc la rampa provocator spectacolul lumii de azi, folosind inventiv si poetic recuzita care anima teatrul, de la masinaria video la limbajul violent al cotidianului.
In Festival, autocratia regizorului a stralucit. In inspirata sectiune Opera Revival ea s-a afirmat creator, revitalizant. "Evgheni Oneghin" de Ceaikovski, regia Ion Caramitru, "Macbeth" de Verdi, regia Petrica Ionescu, "Simfonia fantastica", spectacol de Gigi Caciuleanu de la Opera Nationala Bucuresti si "Othello" de Verdi, regia Mihai Maniutiu, de la Opera Nationala Cluj-Napoca, au incantat spectatorii. Speram ca deviza editiei a XIX-a a Festivalului, lansata de criticul Cristina Modreanu, "Enjoy!", sa incite la noi replici, spre bucuria publicului.
Ludmila PATLANJOGLU - ludmila@ziua.ro 
A r h i v a
  De pe blog, pe scandura    
  "Caravana cinematografica" in Anglia    
  Asa tata, asa fiu    1 comentariu
  Poezie cu aroma    
  Ziua Mimului la Masca    
  BBC-ul si revolutia    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 In 20 de ani POSTA a prapadit Tezaurul filatelic romanesc (2595 afisari)
 Basescu a vandut gogosi electorale Armatei (2346 afisari)
 Invataturile lui Isarescu: jigniri gratuite catre romani (2023 afisari)
 Scandalul interceptarilor II (1865 afisari)
 Trei interceptari din sezonul de vanatoare (1716 afisari)
 Au fost descoperite cantitati importante de apa pe Luna  (36101 afisari)
 Dupa ce l-a facut sa planga in direct, Mihaela Radulescu i-a dezvaluit lui Dani cea mai mare fantezie sexuala a sa - VIDEO (6737 afisari)
 Cel mai batran "iepuras" Playboy, pictorial incendiar la 60 de ani (3950 afisari)
 Accident oribil in Bucuresti! Doua tinere au murit, dupa ce bolidul in care erau s-a frant literalmente in doua (FOTO/VIDEO) (3142 afisari)
 "Descoperiti masturbarea", campania pentru adolescenti care a provocat numeroase dispute in Spania (2022 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00907 sec.