Ziua Logo
  Nr. 4690 de vineri, 13 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Prajitura casei
-- Prajitura casei reprezinta un concept universal valabil, ce poate fi intruchipat de orice desert sau preparat gastronomic dulce. Pana si o felie de paine cu zahar poate fi numita "prajitura casei". Important este sa fie delicioasa! Reteta prezentata astazi, "Prajitura casei", vine de la "casa" restaurantului Pleiade (str. Arcului nr. 8, in spatele Bisericii Armenesti). Este un desert destul de simplu de obtinut, placut si delicios.
Pentru o portie este nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua oua
- 10g de cacao
- 100g de ciocolata
de menaj
- un mar
- 20g de ulei
- 50g de miez de nuca
- 20g de margarina
- 50g de zahar
- 100g de lapte
- 5ml de esenta rom
- 2g de bicarbonat
de sodiu
- 50g de frisca
- 50g de crema
de vanilie
- sare
Se sparg ouale si se separa albusul de galbenus, asa cum toti am vazut pe la mamele noastre pe acasa. Apoi, albusurile se bat cu un tel sau cu un mixer de bucatarie si se incorporeaza jumatate din zahar. Imediat dupa, vine randul galbenusului la batut, timp in care ii articulam restul de zahar si un varf de cutit de sare. Cand incepe sa capete textura unei creme, se arunca peste compozitie faina, praful de cacao, miezul de nuca si bicarbonatul de sodiu. Urmeaza inca o sedinta terapeutica de framantare a compozitiei cu telul, pana cand se obtine o compozitie legata.
Pregatirea cremei de vanilie este destul de simpla: se amesteca cu laptele pana capata consistenta. Marul se decojeste si se da prin razatoare mare. Sfat: pentru a obtine prajitura cu mai multe tipuri de texturi, taiati marul in cubulete mici. Cantitatea de razuiala de mar (sau cubulete) se adagca peste mixtura de albus, pe care o incorporam in amestecul de galbenus cu cacao, faina etc. Acest melanj parfumat se da la cuptor, intr-o tava sau for�ma de prajituri, la tempreatura de 180 de grade, pana cand vedem ca se meta�morfozeaza in ceva pufos. Daca nu se intampla asta, inseamna ca ati facut ceva gresit. Odata terminata partea cu coacerea, prajitura se taie in doua si se orneaza, sau mai bine spus se unge cu crema de vanilie si se uda din belsug cu crema de ciocolata (obtinuta prin bain-marie). Daca considerati ca nu este destul de atractiva gustativ-vizual, ii mai puteti adauga si ceva boturi de frisca, dar numai dupa ce o lasati la frigider, pentru ceva timp, pentru ca aceasta prajitura se serveste rece.
Muscat Frontignan 2008 - Domeniul Coroanei Segarcea
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Si ca sa aveti parte de un desert cu adeva�rat savuros puteti sa asociati "Prajitura ca�sei" de la Pleiade cu vinul Muscat Fronti�gnan 2008, de la Domeniul Coroanei Se�garcea (13% vol. alc, demidulce). Un vin cu o culoare rose-somon si arome de petale de trandafir si citrice, cu usoare nuante de mirodenii exotice si floare de soc. Tonurile aromatice, gust dulce, care atrag prin calitate si complexitate. Aminteste de florile de salcam si miere, cu impresii de coaja de portocala.
Valentin CEAFALAU - vali@vinul.ro 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Ca un bun cretin ...   de cotrofelnitza
Eu cand aud de prajitura casei..   de Atamild
Prefer prajitura cu o cafea    de Olga Khan
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 In 20 de ani POSTA a prapadit Tezaurul filatelic romanesc (2595 afisari)
 Basescu a vandut gogosi electorale Armatei (2346 afisari)
 Invataturile lui Isarescu: jigniri gratuite catre romani (2023 afisari)
 Scandalul interceptarilor II (1865 afisari)
 Trei interceptari din sezonul de vanatoare (1716 afisari)
 Au fost descoperite cantitati importante de apa pe Luna  (36101 afisari)
 Dupa ce l-a facut sa planga in direct, Mihaela Radulescu i-a dezvaluit lui Dani cea mai mare fantezie sexuala a sa - VIDEO (6737 afisari)
 Cel mai batran "iepuras" Playboy, pictorial incendiar la 60 de ani (3950 afisari)
 Accident oribil in Bucuresti! Doua tinere au murit, dupa ce bolidul in care erau s-a frant literalmente in doua (FOTO/VIDEO) (3142 afisari)
 "Descoperiti masturbarea", campania pentru adolescenti care a provocat numeroase dispute in Spania (2022 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00891 sec.