Pentru o portie este nevoie de urmatoarele ingrediente:
- doua oua
- 10g de cacao
- 100g de ciocolata
de menaj
- un mar
- 20g de ulei
- 50g de miez de nuca
- 20g de margarina
- 50g de zahar
- 100g de lapte
- 5ml de esenta rom
- 2g de bicarbonat
de sodiu
- 50g de frisca
- 50g de crema
de vanilie
- sare
Se sparg ouale si se separa albusul de galbenus, asa cum toti am vazut pe la mamele noastre pe acasa. Apoi, albusurile se bat cu un tel sau cu un mixer de bucatarie si se incorporeaza jumatate din zahar. Imediat dupa, vine randul galbenusului la batut, timp in care ii articulam restul de zahar si un varf de cutit de sare. Cand incepe sa capete textura unei creme, se arunca peste compozitie faina, praful de cacao, miezul de nuca si bicarbonatul de sodiu. Urmeaza inca o sedinta terapeutica de framantare a compozitiei cu telul, pana cand se obtine o compozitie legata.
Pregatirea cremei de vanilie este destul de simpla: se amesteca cu laptele pana capata consistenta. Marul se decojeste si se da prin razatoare mare. Sfat: pentru a obtine prajitura cu mai multe tipuri de texturi, taiati marul in cubulete mici. Cantitatea de razuiala de mar (sau cubulete) se adagca peste mixtura de albus, pe care o incorporam in amestecul de galbenus cu cacao, faina etc. Acest melanj parfumat se da la cuptor, intr-o tava sau for�ma de prajituri, la tempreatura de 180 de grade, pana cand vedem ca se meta�morfozeaza in ceva pufos. Daca nu se intampla asta, inseamna ca ati facut ceva gresit. Odata terminata partea cu coacerea, prajitura se taie in doua si se orneaza, sau mai bine spus se unge cu crema de vanilie si se uda din belsug cu crema de ciocolata (obtinuta prin bain-marie). Daca considerati ca nu este destul de atractiva gustativ-vizual, ii mai puteti adauga si ceva boturi de frisca, dar numai dupa ce o lasati la frigider, pentru ceva timp, pentru ca aceasta prajitura se serveste rece.
Muscat Frontignan 2008 - Domeniul Coroanei Segarcea
Producator: Domeniul Coroanei Segarcea
Si ca sa aveti parte de un desert cu adeva�rat savuros puteti sa asociati "Prajitura ca�sei" de la Pleiade cu vinul Muscat Fronti�gnan 2008, de la Domeniul Coroanei Se�garcea (13% vol. alc, demidulce). Un vin cu o culoare rose-somon si arome de petale de trandafir si citrice, cu usoare nuante de mirodenii exotice si floare de soc. Tonurile aromatice, gust dulce, care atrag prin calitate si complexitate. Aminteste de florile de salcam si miere, cu impresii de coaja de portocala.