Ziua Logo
  Nr. 4688 de miercuri, 11 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Dinica Eternul
-- "Vino la mine si impresioneaza-ma, emotioneaza-ma, stoarce-mi o lacrima" ("Filantropica"). Exact asta a facut Gheorghe Dinica (1 ianuarie 1934-10 noiembrie 2009). A venit in vietile noastre, ne-a impresionat, ne-a emotionat, ne-a stors si lacrimi. Ne-a facut sa zambim, sa ne minunam de talentul cu supra de masura si mai ales de frumusetea, firescul si modestia cu care a stapanit arta de a trai.
Lista bolilor si a suferintei actorului Gheorghe Dinica e lunga insa ea s-a incheiat, ieri, la orele 13.00, in urma unui stop cardiac sub ventilatie, desi timp de 30 de minute au fost efectuate manevre de resuscitare, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca, medicul Bogdan Oprita, unde se afla internat din 22 octombrie.
Nascut si crescut in Giulesti, dupa razboi, Gheorghe Dinica obisnuia, cu umor, sa povesteasca: "M-am nascut in 1933, in ziua de Craciun, dar nu era nimeni la Primarie, toti erau in chefuri si m-au declarat in acte pe 1 ianuarie 1934. (...) Am fost un copil liber, nazdravan, curios, mai degraba crescut de strada si de prieteni decat de familie, dar sufletul si mintea mea de copil au memorat doar farmecul strazii si al jocurilor de pustani". Si-a inceput cariera in teatrul de amatori al Postei Romane. "M-am suit pe scena si parca eram acolo de cand lumea". Si pentru ca talentul sau era debordant, Dina Cocea l-a remarcat intr-una dintre seri. Actorul isi amintea cu drag de momentul in care marea doamna a teatrului romanesc i-a spus "Vino la institut sa te fac actor". Si s-a dus. In scurt timp a devenit profesionist. A absolvit in 1961. "Nici nu mai stiu cate roluri am jucat cu trupa de amatori, zeci de personaje", spunea Gheorghe Dinica, insa "primul meu rol a fost (...) locotenentului Stamatescu din spectacolul <<Titanic-vals>> de Tudor Musatescu. Eram pe scena si parca visam. Nici nu stiam ce se intampla cu mine. La un moment dat, m-au trezit niste aplauze din sala".
Teatrului i-a urmat filmul, televiziunea si muzica. Gheorghe Dinica a devenit o emblema in arta. "Meseria asta a mea imi ocupa cel mai mult timp, imi place, si fara ea nu ar avea nici un haz pentru mine tot ce se intampla", marturisea actorul.
"Nu trageti, dom' Semaca"
"Sunt eu, Lascarica". Este o replica atat de cunoscuta, incat lumea inca il mai striga asa pe Dinica pe strada si la peste 30 de ani de la lansarea filmului lui Sergiu Nicolaescu, "Cu mainile curate"(1972). "Mana intinsa care nu spune o poveste... nu primeste nimic", fraza cheie din "Filantropica" (regia Nae Caranfil, 2002), rostita Pavel Puiut; "In nemernicia mea, ca un caine turbat..." (Bastus, "Columna", 1968); "Ovrei, crestin, mahomedan, tot una estem" (Cadar, "Take, Ianke si Cadar") au intrat, de asemenea, in folclorul urban.
Comparat chiar si cu Robert De Niro, Dinica spunea ca nu asta conteaza, ci satisfactia suprema de a fi ramas in constiinta oamenilor.
In tinerete, muza lui Gheorghe Dinica a fost Maria Tanase, iar ani buni mai tarziu, a imprimat albume de romante si cantece de petrecere in colaborare cu Stefan Iordache si Nelu Ploiesteanu.
Cariera i-a fost rasplatita cu numeroase si importante premii si nationale, si internationale, iar sufletul i-a fost alinat de sotia sa, Gabriela Georgeta Dinica, despre care actorul declara ca: "are o relatie clara cu viata si a facut ordine in dezordinea existentei mele".
S-a nascut cu nemurirea
Lumea intreaga s-a mahnit la vestea disparitiei actorului, dar pentru unii pierderea e mult mai dureroasa. "Gheorghe Dinica nu a murit, si nu o sa moara niciodata. El s-a nascut cu nemurirea. Cel mai mare actor al generatiilor din urma, si cel mai bun si gingas prieten, devotat, sensibil, uneori timid" (Draga Olteanu Matei). "Mi-am pierdut fratele de suflet", marturisea printre lacrimi amare actorul Marin Moraru. "Un om precum maestrul Gheorghe Dinica nu va disparea niciodata dintre noi. Personalitatea sa va dainui de-a pururi prin imensa mostenire pe care a lasat-o teatrului si filmului romanesc", afirma Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra. "Un actor traieste pentru arta lui, nu pentru viata lui. El are o singura dorinta mare: sa moara pe scena. Ceea ce aproape i s-a intamplat si lui Dinica, pentru ca de pe platourile de filmare a plecat in spital", reaminteste Albulescu. Pentru colectivul Teatrului National, al carui societar de onoare a fost Gheorghe Dinica si pe scena caruia a jucat din 1972, ca si pentru noi toti, actorul "A fost... si va fi!"
Azi, de la ora 12.15, la TVR 1 va difuza emisiunea "Profesionistii", iar TVR Cultural, de la ora 21.25, "Garantat 100%", in care realizatorii l-au avut ca invitat pe Gheorghe Dinica. Tot pe TVR1, la ora 22.10, a fost programat filmul "Prin cenusa imperiului" de Andrei Blaier, cu Dinica protagonist.
Gheorghe Dinica va fi inmormantat pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
ZIUA - ziua@ziua.ro 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Dumnezeu sa-l odihneasca   de Osiris
Moartea apartine vietii,   de synd
S-a nascut cu nemurirea   de Olga Khan
A r h i v a
  Cliseele Epocii de Aur    
  Punct si de la capat    
  "O simpla vizita"    
  Stiri pe scurt    
  Porti ceresti in spatii medievale    
  Album aniversar    
 Top afisari / comentarii 
 Interceptari si conturi la secret (7032 afisari)
 Batalia serviciilor secrete se amplifica (3536 afisari)
 Mister vechi de 2500 de ani deslusit (2726 afisari)
 NASA si sfarsitul lumii (2512 afisari)
 Basescu s-a razgandit (2324 afisari)
 Sex in timpul serviciului... printre piese auto! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (6003 afisari)
 Catalin Botezatu si iubita sa, Bianca - cearta cu imbranceli in plina strada (VEZI FOTO) (2941 afisari)
 Atac armat la un mall din Bucuresti: o mama si bebelusul sau au fost atacati de un student care isi pierduse apartamentul la jocurile de noroc (2424 afisari)
 Hitler si eroii greci, tarati in lupta pe Internet pro si contra lui Basescu (VIDEO) (2178 afisari)
 Top 10 al celor mai cunoscute nuduri din istorie (FOTO) (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01262 sec.