Ziua Logo
  Nr. 4684 de joi, 5 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Israelul, in ceata
Ileana CORNEA, ileana.cornea@ziua.ro 
Obisnuiti sa fie, in orice conjunctura, mangaiati pe crestete de catre mai-marii de la Washington, israelienii se confrunta, de la instalarea lui Barack Obama in Biroul Oval, cu o situatie inedita. Noul presedinte american nu actioneaza, fata de statul evreu, dupa tiparele clasice utilizate de predecesorii sai, indiferent de orientarea politica.
De la fondarea Israelului de catre Ben Gurion, in 1948, toate Administratiile de la Washington, atat cele democrate, cat si cele republicane, au protejat acest stat si numeroasa comunitate evreiasca emigrata in SUA. In mod vizibil, Israelul a fost, pentru americani, timp de sase decenii, gaina care face oua de aur. Pe parcursul acestor sase decenii, toti sefii Casei Albe s-au simtit obligati, in virtutea vointei de mentinere a standingului pe plan international, sa intervina, in mod cat mai mediatizat, pentru aplanarea conflictelor din Orient. De obicei, americanii ii sfatuiau pe beligeranti sa actioneze in directia calmarii si normalizarii situatiei, sa mai accepte, de dragul pacii, cate un compromis teritorial si sa stea fiecare, linistit, la casa lui. De cateva ori, acest gen de procedura a condus la rezultate acceptabile si chiar au existat, in agitata zona de confluenta religioasa, momente de liniste.
SUA au mai inchis ochii in privinta unor incalcari ale intelegerilor de catre partea israeliana, dupa cum au inchis ochii si la faptul ca Israelul a refuzat sistematic sa raspunda organismelor internationale abilitate la intrebarea despre posesia bombei atomice. Intrebarea, asupra careia a insistat, in special, Agentia Internationala pentru Energia Atomica (AIEA) este una explicita si simpla: statul Israel detine arma nucleara? Exista doua variante de raspuns, la fel de simple: DA sau NU. Ei bine, statul evreu nu a admis in mod explicit niciuna dintre aceste variante. Toata lumea stie ca aceasta tara este dotata cu bomba atomica, dar, cum nu exista dovezi, se merge, in continuare, pe prezumtia de nevinovatie.
Israelului i s-a permis sa-si fabrice bomba fara sa dea explicatii nimanui, sa-si construiasca zidul de securitate (care musca sanatos din teritoriul rezervat palestinienilor prin decizie ONU), sa colonizeze Cisiordania si sa execute raiduri aeriene asupra Gazei de cate ori li se pare ca integristii Hamas i-au atacat cu rachete. Bineinteles, SUA au avut grija sa uzeze de dreptul de veto in Consiliul de Securitate al ONU de cate ori a fost propusa vreo rezolutie in defavoarea statului evreu. Astfel, toate tentativele de stopare a conflictului israeliano-palestinian, declansat pe 28 septembrie 2000, au esuat lamentabil.
In continuare mor oameni, de ambele parti, in continuare teroristii kamikaze palestinieni ucid civili israelieni care nu au nicio vina si nicio legatura cu jocurile politice si financiare dintre Israel si SUA. Palestinienii nu sunt dispusi sa inceteze violentele si sa treaca la negocieri decat in conditiile in care si Israelul ar raspunde anumitor solicitari.
Pana acum, Israelului i s-a permis sa nu se plieze, in niciun fel, in fata revendicarilor palestiniene. Administratia Obama, insa, a schimbat tactica traditionala, cerand statului evreu sa faca, la randul sau concesii, incepand cu inghetarea totala a colonizarii. Iar Israelul, sigur, de cand se stie, ca America nu-i va cere vreodata sa dea macar un pas inapoi in fata palestinienilor, bajbaie in ceata, de cand s-a convins ca Obama chiar nu glumeste. Si mai si risca sa fie catalogat drept antisemit.
O fi gasit noul pesedinte al SUA vreo alta gainusa fermecata sau, pur si simplu, s-a lasat luat de val si, nestiind cum sa dea inapoi, braveaza.
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
Fudulule ref kazari   de Ghita Bizonu'
Cercetatori israelieni au descoperit un medicament   de contraevreu-rus
Voi va certati si intre timp in Israel un nou concept se pune pe picioare   de dorinP
Israelul,in ceata.......   de carol zwilling1
IN SFARSIT UN ARTICOL CARE FACE PLACERE ANTISEMITILOR   de contraevreu-rus
A aparut doamna antiamericana,anti-Occident(auzi"Statul evreu"!-stil...)   de Orlando
O noua gashca de ovrei ce lucrau la hedge funds au fost arestati azi dimineata.   de Aladin
huoooo cenzura ! ce nu va place adevarul ca ovreii jefuiesc america ??   de Aladin
Obama este acum ocupat cu reforma sistemului asigrarilor medicale din SUA   de Giuseppe Cocos
Pt Giurgiu Crisan   de evreu mandru din israel
   de Giurgiu Crisan
Bai, feciori inveninatzi...   de Iosif
un articol corect si aproape precis   de 4chan
Cine-i gaina de aur???   de cumanus
D-na Cornea ai facut-o gogonata.   de rosenthal
Ce naiba ba, de ce va iubeste lumea asa tare de arunca cu oua dupa voi, aruncara dupa ambasadorul    de Huhu Ciu
Ce bre, in Izraiel e ceata ca-n Anglia?   de Huhu Ciu
Iar ne razbuna gainusa cotcodaca   de the
Au, mama, ce minciuna !   de Giurgiu Crisan
Doamna Cornea, Israelul detine arma atomica si exista destule dovezi in acest sens.   de Evreu-rus
mdea...   de Sobru.......
Obama nu stie dar nici autoarea    de contraevreu-rus
A r h i v a
  Independenta la vot    1 comentariu
  Paroxismul absurdului    
  Un premier acoperit    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Mossadul si Operatiunea "Livada" (2332 afisari)
 Curtea repara ce au stricat partidele (2211 afisari)
 Stampilim, Maria Ta! (1853 afisari)
 Israelul captureaza un vas iranian (1390 afisari)
 Croitoru a cazut pe versuri (1388 afisari)
 Fort Hood,Texas: Masacru in cea mai mare baza militara din lume - 12 morti si 31 de raniti (4586 afisari)
 Cititi cel mai tare banc din lume! (4079 afisari)
 Dupa 20 de ani: Autorul deturnarii Revolutiei, Ion Iliescu, se rafuieste cu cei care ii cer adevarul despre decembrie '89 (2870 afisari)
 Scandal la "Dansez pentru tine": Unii concurenti acuza juriul de aranjamente (VIDEO) (2314 afisari)
 Afla aici daca faci parte din categoria cu risc mare de infectie cu AH1N1! (2249 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85304 sec.