Ziua Logo
  Nr. 4680 de sambata, 31 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Cine ne poate fi voievod?
George DAMIAN, george.damian@ziua.ro 
"Ca avea la curte un tigan calau gros si mare de trup si acela striga de multe ori catre voda: Doamne! S-au ingrasat berbecii, buni sunt de injunghiat! Iar voda Tomsa radea si daruia bani tiganului". In aceasta vreme, pe boieri tremura camasa... Cronicile romanesti sunt pline de relatari despre boieri hicleni si voievozi buni - iar mecanismul politic de acum 500 de ani difera destul de putin de mecanismul politic de azi.
Mitul voievodului bun si al boierilor rai se dovedeste a fi extrem de adanc inradacinat in psihologia colectiva a romanilor. Voievodul este intotdeauna bun si iubitor de oameni, insa boierii cei hrapareti vor sa jupoaie sapte piei de pe sarmanii tarani. Rascoala de la 1907 cuprinde si ea aceasta tema: taranii erau convinsi ca voda nu stie cat de napastuiti sunt ei. Insa voievodul care le dadea de inteles taranilor ca este gata sa-i beleasca pe boieri a intrat automat in constiinta publica - Alexandru Ioan Cuza este exemplul cel mai des invocat. Basescu vrea sa-i beleasca pe parlamentarii cei grasi si bugeti - asta este un mesaj pe care il poate pricepe orice roman.
Pentru a fi iubit de popor, voievodul trebuia sa fie un barbat puternic, in stare sa emane autoritate. In acelasi timp, trebuia sa fie in stare sa se ia de piept cu dusmanii.
In momentele de criza ale bataliilor, ultima solutie era intotdeauna intrarea personala a voievodului in lupta cu sabia goala in mana. Nu prea este cunoscut faptul ca voievodul intra in batalie inconjurat de o garda personala formata din cei mai buni luptatori, gata sa-l scoata pe domnitor la liman in cazul in care situatia devenea cu adevarat periculoasa (bineinteles, exista si exceptii). Basescu a iesit in fata fermierilor cu portavocea in mana (bineinteles, inconjurat de pretorieni si 500 de jandarmi) si le-a promis ca va face tot posibilul sa gaseasca o solutie. Cei care i-au trimis pe fermieri la Cotroceni au gresit fundamental: romanii au ramas pe retina cu imaginea lui Basescu linistind singur o multime furioasa (daca cei 1000 de manifestanti care s-au imbrancit cu 500 jandarmi pot fi socotiti o multime furioasa in adevaratul sens al cuvantului - insa imaginea transmisa de televiziuni asta a fost).
Imediat dupa suirea pe tron noul voievod avea grija sa ucida toate cimotiile care ar fi putut avea pretentii la domnie - nu de alta, dar de obicei si el insusi ajunsese pe tron ucigandu-si vreun frate, unchi sau var. Crima pentru a accede la putere sau pentru inlaturarea vreunui competitor nu a fost ceva neobisnuit nici in secolul XX. Ultimul exemplu este conclavul care a hotarat ca Ceausescu trebuie sa moara pentru a scapa tara de teroristi - mascarada de proces a fost doar asa, de ochii lumii (genocid, 60.000 de victime ale teroristilor...). O varianta mai democratica la lichidarea fizica este "moartea simbolica" - tararea dusmanului prin anchete si procese, eventual o condamnare. Iar la cat de curati ne sunt politicienii, oricare dintre ei poate face obiectul activitatii DNA.
Acestea sunt doar cateva elemente decisive in psihicul colectiv romanesc pentru alegerea unui conducator. In cele trei saptamani care mai sunt pana la alegeri este greu de crezut ca vor fi schimbate, dupa ce s-au infipt bine vreme de sute de ani. Iar Basescu pare sa mearga tocmai pe aceste coordonate si sa apese butoanele care trebuie. Adversarii lui? Sunt imprastiati si merg pe tehnologii de ultima generatie care nu au efect sau au efect minim. Romanii au tendinta sa voteze pentru voievozi, asa cum a fost Iliescu, nu pentru creatii tehnologice.
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
tinere,    de (I)rationalul
Faptul ca    de Pribeagul
pisicul colectiv   de vladimkir
Raspuns evident   de Ion Caramache
Daca am avea un Vlad Tzepes , nu-i trebuie un tzigan sa faca treaba cu junghiatul   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Resorbtia somajului si identificarea supradotatilor    3 comentarii
  Romania si criza guvernarii    2 comentarii
  "Fonciirea" electorala    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Jaf de miliarde de euro in bugetele publice (2599 afisari)
 Razboi civil in Ucraina (2214 afisari)
 Demontarea mitului Sfintei Coroane maghiare (1874 afisari)
 Guvernul care politizeaza si sfideaza (1630 afisari)
 Pierdut guvern. Nu ofer recompensa! (1583 afisari)
 Focoasa Sanziana Buruiana: Cristiano Ronaldo mi-a propus o partida de sex in trei! Vezi ce i-a raspuns romanca celui mai bine platit fotbalist din lume! (2757 afisari)
 Un afis electoral al lui Traian Basescu, pus pe fatada unui bloc, decupat de un locatar in dreptul ferestrei  (2709 afisari)
 Aparitie misterioasa: Un nor in forma de cruce brazdeaza cerul chiar deasupra unei biserici! (FOTO) (2661 afisari)
 Scandal intr-o scoala americana: Profesoara de sociologie preda lectii de sex unui elev de 13 ani (2322 afisari)
 Ota Benga - pigmeul care a contribuit, fara voia sa, la aparitia nazismului (2263 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.89029 sec.