Ziua Logo
  Nr. 4677 de miercuri, 28 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Prestigiul in politica de la Bucuresti
George DAMIAN, george.damian@ziua.ro 
Azi incep audierile ministrilor din ceea ce ar trebui sa fie viitorul cabinet Lucian Croitoru, iar printre cei care vor trece prin comisiile Parlamentului se numara
si Bogdan Aurescu. Mircea Geoana s-a pronuntat in favoarea lui Aurescu,
dar a subliniat ca Romania nu il va avea drept premier pe Lucian Croitoru.
Geoana s-a referit la Bogdan Aurescu ca la "un nume onorabil" si a spus ca acolo unde vede un nume onorabil nu are o problema sa spuna: "da, domnule, este un profesionist bun". Nici nu ar avea cum sa spuna altceva Mircea Geoana despre Bogdan Aurescu. In primul rand diplomatul amintit a fost secretar de stat in perioada in care actualul candidat la presedintie era ministru al Afacerilor Externe. Insa nu trebuie uitat faptul ca liderul PSD s-a pronuntat intr-o forma oarecum diferita in primele momente dupa anuntarea componentei cabinetului avansate de Lucian Croitoru "cativa tinerei care se lasa ademeniti de oferta ce va conduce la o glorie de trei zile".
PSD si PNL se jura pe rosu ca guvernul Croitoru nu va trece. Ma intreb insa cum va arata audierea de maine din Parlament si ce intrebari incuietoare vor aparea pentru Bogdan Aurescu. Sau cine va fi cel care va pune intrebarile. Insa semnalul liderului PSD ma face sa cred ca Aurescu va fi lasat in pace la audierile din comisii si tunurile vor fi indreptate catre inamicii din PD-L care vor concentra asupra lor intreaga atentie a mass-media si vor sti sa se foloseasca de aceasta atentie din plin.
Prestigiul acumulat de Bogdan Aurescu pana in prezent il apara de o campanie mediatica agresiva. Este o chestiune mai veche in politica romaneasca: ministrii de externe si diplomatii in general au parte de o imagine foarte buna in opinia publica romaneasca. Acest fenomen se datoreaza in primul rand naturii de cele mai multe ori discreta a activitatii lor - unde esecurile sunt trecute de obicei sub tacere din motive evidente, iar succesele sunt aplaudate la scena deschisa. De un astfel de prestigiu acumulat prin pastorirea afacerilor externe s-au bucurat pe rand mai multi politicieni - de la Nicolae Titulescu pana la Adrian Nastase si Mircea Geoana. Exista si exemple pe invers - ca Adrian Cioroianu, caruia mandatul din fruntea externelor i-a daunat mai mult decat orice alt mandat pe care l-a detinut.
In acelasi timp, prestigiul obtinut la Externe nu acorda nimanui imunitate. In lumea politica romaneasca, indiferent de regim, nimeni nu a fost imun. Prestigiul are viata scurta la Bucuresti si in lumea negocierilor reci
"da-mi sa-ti dau" nu are foarte multa valoare. Bogdan Aurescu ar fi un foarte bun ministru de externe - asta in cazul in care va exista un guvern Croitoru. Insa prestigiul celui care a condus echipa care a castigat procesul delimitarii din Marea Neagra nu va fi de ajuns pentru un vot pozitiv.
Varianta cea mai vehiculata este aceea ca guvernul Croitoru a fost facut de la bun inceput pentru a fi trantit de Parlament, tocmai pentru ca Guvernul Boc sa isi vada mai departe de treaba pana dupa alegerile prezidentiale. Insa cum politica romaneasca este una plina de surprize nu imi da pace gandul ca prin cine stie ce intorsatura magica sau pamanteasca vom avea un guvern Croitoru. Ceea ce ar constitui pecetluirea definitiva a sortii lui Mircea Geoana. Insa nici in acest caz prestigiul nu va avea vreun mare rol de jucat in fata vreunei negocieri pe sub mana.
 Afisari: 274  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
hmm   de vladimkir
Prestigiul in politica   de Viorica Ianc
A r h i v a
  Totalitarism de dreapta in Romania    1 comentariu
  Basarabia ramane in criza    2009-10-22
 Top afisari / comentarii 
 Scrisoare catre presedintele - colonel (4280 afisari)
 Nica ori e mincinos, ori e mincinos (3914 afisari)
 Cine este col. (r) Ionel Enache Olaru (2701 afisari)
 Vizuina lui Basescu (2629 afisari)
 Referendumul lui Basescu este cu doua taisuri pentru el (1920 afisari)
 Sex oral intr-o parcare subterana surprins din unghi perfect! - VIDEO (10266 afisari)
 S-a culcat cu mai mult de 500 de femei frumoase, printre care celebritati si supermodele (FOTO) (2729 afisari)
 Aspirantul la portofoliul Educatiei, Daniel Funeriu, crede ca darwinismul este o "teorie stiintifica validata" (2485 afisari)
 Curry-ul poate distruge celulele canceroase in 24 de ore (1962 afisari)
 Probleme cu sunetul: Lectii de sex, soptite in casca unei prezentatoare si auzite de telespectatori (VIDEO) (1904 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.85792 sec.