Ziua Logo
  Nr. 4673 de vineri, 23 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Biden ne-a ridicat moralul
-- Vicepresedintele Statelor Unite a declarat la Bucuresti ca Washingtonul nu va incheia intelegeri cu Rusia pe spatele aliatilor sai * Oficialul american a indemnat Romania sa fie un exemplu pentru Republica Moldova
Mircea Paun - ZIUA FOTO
Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, a avut doar cuvinte de lauda pentru Romania pe care a indemnat-o sa preia rolul de lider regional in timpul conferintei sustinute ieri la Biblioteca Centrala Universitara. Mai mult, oficialul american a subliniat rolul de exemplu pe care Romania trebuie sa-l joace fata de Republica Moldova si a afirmat ca proiectul scutului anti-racheta din Europa de Est nu a fost abandonat pentru a linisti temerile Rusiei.
La conferinta lui Biden de la BCU au fost prezenti fostii presedinti Ion Iliescu si Emil Constantinescu, dar si primarul capitalei Sorin Oprescu.
Joe Biden a indemnat statele din Europa Centrala sa preia rolul de conducator si sa ghideze si statele din estul continentului pe calea spre stabilitate si prosperitate.
Lideri regionali
"In aceasta zona, istoria, traditia au dat ocazia tuturor tarilor sa-si asume rol de conducator. Vorbind acum de leadership, de conducere, permiteti-mi sa spun cateva cuvinte intr-un domeniu in care aveti o experinta relevanta, adica promovarea, consolidarea democratiei. Noi, americanii, suntem foarte mandri ca toata lumea priveste exemplul american, dar, de fapt, voi sunteti modelul pentru milioane de oameni, nu noi", a remarcat oficialul american. El a aratat ca exemplul pe care l-au dat statele din Europa Centrala cu 20 de ani in urma a fost o "sursa de inspiratie" pentru intreaga lume. "Puteti conduce Moldova, Georgia, Ucraina pe acest traseu catre stabilitate si prosperitate. Este momentul vostru de a conduce. Armenia, Belarus, Azerbaidjan pot sa profite din experienta voastra personala. Parteneriatul Estic, initiativa Uniunii Europene este un exemplu bun de a impulsiona un asemenea efort si noi vom lucra cu voi in parteneriat pentru realizarea promisiunilor anului 1989", a spus Biden. El le-a cerut liderilor din Europa Centrala sa conduca "cu curaj si fermitate".
Sprijin pentru Chisinau
Si la intalnirea cu Basescu, Biden s-a referit la Republica Moldova. "De asemenea, dorim ca vecinii Romaniei sa isi continue pasii spre reformele democratice si vor fi integrati in structurile euro-atlantice atunci cand vor fi pregatiti si noi speram ca vom putea sa ii ajutam. O stabilizare economica a Moldovei, dupa cum am vorbit", a precizat Biden. "Moldova a fost un alt subiect de discutie si aici apelul nostru a fost de sprijin pentru guvernul nou format, sprijin politic si sprijin economic", a afirmat Basescu.
In urma intalnirii de ieri cu vicepresedintele SUA, Traian Basescu a declarat: "Din punctul nostru de vedere, nimic nu s-a schimbat in relatia Statelor Unite cu Romania si nici in ceea ce priveste relatia Romaniei cu Statele Unite. Impreuna cu domnul vicepresedinte am constatat necesitatea consolidarii Parteneriatului strategic romano-american, parteneriat care este in doua sensuri - atat in avantajul SUA, cat si in avantajul Romaniei". Biden a mai avut cuvinte de lauda la adresa trupelor romane din Afganistan, Irak, zona Balcanilor de Vest, subliniind ca militarii romani isi indeplinesc misiunile "cu mare dibacie, in locuri cu regiuni foarte dificile".
George DAMIAN, george.damian@ziua.ro 
Alte articole
  Marian Lupu spune ca Rusia a fost si trebuie sa ramana un partener strategic al Republicii Moldova    (2009-11-21 12:14)
  Casa Alba nu dezavueaza remarcile lui Biden care au starnit iritarea Moscovei    (2009-07-28 11:41)
  Hillary Clinton: "Oricare natiune din estul Europei care a facut parte din Uniunea Sovietica are dreptul de a alege carei aliante vrea sa i se alature"    (2009-07-25 20:50)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Biden si cutia pandorei    de madeleine
mai, George Damian,dar tu esti chiar nesimtzit   de Giurgiu Crisan
Saraca Romanie   de BULA-NESCU
Moralul ca moralul, dar cine ne ridica nivelul de trai ?   de Socrate
Prindeti voi hotul ca noi venim sa l ridicam !   de sorge
A r h i v a
  Basescu vrea sa doneze arme Libanului    24 comentarii
  A fost sau n-a fost?    3 comentarii
  Democratie infloritoare    1 comentariu
  Iranul si-ar putea muta uraniul in Rusia    2 comentarii
  Datele personale a 500.000 de romani postate pe Internet    11 comentarii
  Informatii tocmai bune pentru prezidentiabili    
  Amnistia bancara nu prinde in Romania    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Datele personale a 500.000 de romani postate pe Internet (5325 afisari)
 Marele licurici straluceste. Pentru altcineva. (4882 afisari)
 Vanghelie il provoaca pe Basescu (2380 afisari)
 Nati Meir trage in serviciile secrete (2155 afisari)
 Basescu vrea sa doneze arme Libanului (1723 afisari)
 Ea a castigat Oscar-ul pentru un film XXX! (FOTO) (5879 afisari)
 Supa de fetus uman, delicatesa pentru chinezii cu dare de mana (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (3417 afisari)
 Ne inclinam in fata lui Catalin Stanciu Scarlat! (2708 afisari)
 O tanara majoreta, distrusa dupa un banal vaccin antigripal (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2602 afisari)
 Scene fierbinti de amor cu Catherine Zeta-Jones, in noul sau film (VEZI VIDEO) (2589 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02482 sec.