Ziua Logo
  Nr. 4668 de sambata, 17 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Fratia otravurilor
-- O afacere cu bauturi alcoolice contrafacute a adus in fata instantei 61 de persoane, 30 fiind arestate preventiv
"Fabrica" de alcool contrafacut, din Sos. Andronache 134, a ars pe 11 septembrie in acest an, ocazie cu care s-a descoperit escrocheria
Caracatita cu 30 de brate aproviziona Capitala si 11 judete cu "Chimion Secuiesc", "Rom Cristalin", "Vodca Cristal", "Saniuta", "Rachiu alb", spirtoase din "cirese" si "pere", "Unirea", "Cava d'oro", "Stalinskaia", "Sankt Petersburg" contrafacute. DIICOT a inchis aceasta uriasa pravalie care a functionat bine-mersi sub ochii celor indrituiti sa opreasca acest fenomen. In urma celei mai complexe actiuni legate de combaterea acestui fenomen, au fost arestate preventiv 30 dintre cele 35 de persoane pentru care procurorii DIICOT solicitasera mandate.
Megaescrocheria legata de producerea si comercializarea de bauturi alcoolice contrafacute, in care erau implicate cel putin 61 de persoane, beneficia si de sprijinul unor functionari publici, potrivit magistratilor Tribunalului Bucuresti. Municipiul Bucuresti si judetele Brasov, Mures, Giurgiu, Dolj, Valcea, Prahova, Arges, Iasi, Bacau, Bistrita Nasaud au fost astfel "inundate" cu mii de litri de asemenea produse, care acopereau atat piata bauturilor spirtoase ieftine, cat si pe cea a bauturilor scumpe.
Bazele gruparii infractionale s-au pus in cursul anului 2008, cand Ionel Alexe, initiatorul grupului, s-a ocupat cu achizi�tionarea de alcool de la diverse fabrici de profil din tara, pe care obisnuia sa-l imbutelieze in PET-uri de doi litri si sa-l distribuie unor persoane din Bucuresti, Covasna, Ilfov, Brasov si din alte judete. Intr-o asemenea imprejurare, l-a cunoscut pe Attila Szabo, despre care se stia ca are preocupari vechi in domeniul activitatilor ilegale cu alcool, liderul unui grup infractional organizat in acest scop. In perioada 2007-2008, el detinuse propriile sectii de producere si imbuteliere de bauturi alcoolice contrafacute, de diverse marci, care purtau marcaje false, pe raza localitatii Frumusani din judetul Calarasi si in Bucuresti. Ca urmare, in 2008, Alexe a devenit principalul furnizor de alcool al lui Attila Szabo, care opera in mai multe judete. Totusi, dupa ce sectiile ilegale de producere si imbuteliere au fost identificate de organele de urmarire penala si inchise, acesta din urma a fost nevoit ca, pentru o vreme, sa-si intrerupa activitatea ilicita in acest domeniu.
Ionel Alexe adulmecase insa din plin "aroma" irezistibila a profiturilor din contrafacerea si comercializarea bauturilor alcoolice, mult mai mari decat cele obtinute din achizitia si revanzarea alcoolului-materie prima. De aceea, s-a hotarat sa creeze o alta sectie de producere si imbuteliere, pe raza Capitalei (Sos. Andronache nr 134), pe care sa o coordoneze el insusi. In ianuarie 2009, punea astfel bazele unui nou grup infractional, constituit initial impreuna cu Attila Szabo, cu fratele acestuia, Zoltan, si cu Emil Contu. O "fratie" periculoasa, nu doar din perspectiva evaziunii fiscale uriase, ci si pentru sanatatea consumatorilor de bauturi contrafacute, adevarate otravuri lente.
"Saniuta", aliata
cu "Alexandrion"
Pentru derularea activitatii lor cu beneficii cat mai sigure si mai mari, membrii grupului au pus ochii pe marci inregistrate pe numele altor agenti economici, autorizati in acest sens si apartinand legitim acestora. In mod logic, se foloseau si ambalaje de natura sa creeze confuzie cu cele folosite legitim de titularii marcilor. Bauturile respective erau puse in circulatie prin alte persoane, pe piata interna, fara intocmirea de documente legale, prin sustragerea de la plata accizelor ce s-ar fi datorat bugetului de stat, daca activitatile respective s-ar fi derulat cu respectarea legislatiei fiscale si comerciale. Segmentele de piata vizate erau cel al bauturilor ieftine (rom, vodca "Saniuta", lichioruri de fructe etc. - cu cerere foarte mare, datorita preturilor relativ scazute) si cel al bauturilor scumpe (de tipul "Cava d'Oro", "Alexandrion", "Sankt Petersburg", "Stalinskaia", "Unirea" etc. - usor vandabile in zona cluburilor si a discotecilor).
Ulterior, in cadrul grupului infractional organizat au fost atrase si alte persoane, cu atributii bine determinate, care au actionat in cadrul acestuia pe parcursul anului 2009, in mod coordonat, pentru savarsirea infractiunilor de concurenta neloiala, producere de produse accizabile ce intra sub incidenta sistemului de antrepozitare fiscala in afara unui depozit fiscal autorizat, contrafacere si punere in circulatie de produse contrafacute, inselaciune cu privire la calitatea marfurilor, spalare de bani, in scopul obtinerii directe a unor beneficii financiare importante, in detrimentul bugetului de stat si al producatorilor autorizati ai marcilor de bauturi alcoolice care urmau a fi contrafacute, precum si in detrimentul consumatorilor care au achizitionat si consumat produsele contrafacute de grupul infractional.
"Smoala", "Milogu", "Catelu", "Bran", "Toni"...
"Inculpatii sunt foarte suspiciosi si bine informati, utilizand in mod frecvent metode de autoverificare si contrafilaj, beneficiind de informatii si sprijin inclusiv din partea unor functionari publici", se arata in motivarea deciziei Tribunalului Bucuresti.
Gandirea infractionala a lui Ionel Alexe a atins cote halucinante. Sectia sa de productie si imbuteliere a fost amplasata pe Soseaua Andronache, din Bucuresti, "patronul" fiind sprijinit permanent de Emil Contu, care se ocupa cu transportul de alcool-materie prima si de materiale. In afara muncitorilor din sectie, cunoscuti si dupa porecle ca "Smoala", "Bran" sau "Toni", pentru asigurarea fluxului continuu al activitatii, in grup au fost cooptati si detinatori de antrepozite fiscale de producere de alcool sau care aveau intrare directa in asemenea unitati. Acestia livrau cantitati mari de alcool, fara intocmirea de documente fiscale, cu incalcarea normelor legale in vigoare, referitoare la producerea si circulatia alcoolului. Principalii furnizori ai lui Alexe erau fratii Butoi - Petre, zis "Milogu" si Nelu, zis "Catelu". Ei achizitionau alcoolul de la antrepozitul fiscal "Ruva Cora" din Leordeni, judetul Arges, unde mergeau de doua-trei ori pe saptamana. In prealabil, ii anuntau telefonic pe actionarii si coordonatorii acestuia, Adrian Orza si Marius Paun. Sustragerea se efectua dupa toate "regulile" infrac�tionale. Orza si Paun le indicau fratilor Butoi unde sa duca masinile la incarcat, pentru a nu fi vazuti de supraveghetorul fiscal. La plecarea cu marfa incarcata in butoaie, le asigurau acestora traseul, deplasandu-se ca antemergator cu masini dotate cu statii de emisie-receptie si purtand numere de inmatriculare false. Odata adus la sectia din Bucuresti, alcoolul era repartizat de catre Alexe pe categorii si ambalaje, in functie de comenzile primite de la clienti, apoi transportat la acestia, situatie in care, uneori, Alexe asigura contrafilajul, ca antemergator.
O suveica nationala
Dupa modelul lui Ionel Alexe, alti colaboratori ai acestuia au poftit la profituri grase din producerea si contrabanda cu alcool contrafacut. Mai intai, ca furnizori de materie prima pentru creierul afacerii. Deloc intamplator, sursa de aprovizionare nesecata era aceeasi SC "Ruva Cora" SRL, din comuna argeseana Leordeni, folosita de unii furnizori ai lui Alexe si pentru alimentarea propriilor afaceri ilicite. De altfel, aici, patronii Orza si Paun produceau si ei bauturi contrafacute. Alte firme implicate erau, potrivit anchetatorilor, SC DUMALEX SA din Glina (Ilfov), SC GESALCO SRL din Meieni (Valcea), SC AN-BO Prod SRL din Popesti-Leordeni, SC DO&DO din Pantelimon (Ilfov) si altele. S-a ajuns chiar si la utilizarea acelorasi filiere de distributie.
Infractorii nu si-au pus problema concurentei neloiale, mai ales ca piata neagra era suficient de larga, ca sa-i gazduiasca pe toti. Insa aceasta industrie subterana mai avea si alte componente importante, toate alcatuind un paienjenis urias. Romulus Atanasiu, un apropiat al patronilor argeseni, asigura timbre de marcare fiscala false, tiparite in parte la o tipografie clandestina (care producea marcaje pentru alcool, dar si pentru tigari) coordonata de Daniel Filip, dar Alexe a apelat initial si la tipografia lui Alexandru Pieleanu, din Pantelimon (Ilfov). In fine, mai mentionam ca, dupa scumpirea materiei prime de catre furnizori, Alexe si-a gasit un alt aliat, mai ieftin, in persoana lui Teodor Achim, el insusi producator de alcool, din cereale achizitionate de la Gabriel Coconu, caruia ii dadea in schimb alcool.
Zonele de distributie
Principalele zone de distributie a bauturilor falsificate erau controlate fie de retele infractionale mai vechi - cum este cea utilizata de fratii Szabo in Brasov, Covasna si Mures -, fie de altele, mai noi, organizate in Bucuresti, Giurgiu, Dolj, Arges, Valcea, Prahova sau in judete din Moldova. Din cele 61 de persoane cercetate in acest caz, 30 au fost arestate preventiv. Curtea de Apel Bucuresti a respins recursurile declarate de sase dintre inculpati. Pentru ceilalti, recursurile se vor judeca pe 22 octombrie.
Adrian-Nicolae POPESCU - adrian.popescu@ziua.ro; Robert MIRCEA - robert.mircea@ziua.ro 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
, ocazie cu care s-a ..*descoperit * bla ,bla, bla   de FB
Stefanescu a inviat !   de Ion Caramache
   de the
A r h i v a
 Top afisari / comentarii 
 Viata si moartea maresalului Antonescu (2899 afisari)
 Arhiva Doi s'un sfert a fost copiata ilegal (2520 afisari)
 A inceput dansul mortal! (2374 afisari)
 Presedintele minte iarasi (2018 afisari)
 Basescu castiga cu stadioanele pline (1823 afisari)
 Cum parcheaza un rus masina dupa o noapte de betie! - VIDEO (3437 afisari)
 Cele mai cumplite imagini publicate vreodata pe Internet! L-au taiat bucati, l-au fiert si l-au mancat! (2594 afisari)
 Traian Bãsescu cãtre jurnalistul Bogdan Chirieac: Va trebui sã vã cereþi scuze dacã veþi continua sã fiþi ironic (2494 afisari)
 Ovidiu Muºetescu, fostul ministru al Privatizãrii in guvernul Nãstase, a murit duminica dupã-amiazã (2405 afisari)
 Fantoma lui Jim Morrison - un mister inexplicabil, dar adevarat, spun specialistii! (FOTO/VIDEO) (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01366 sec.