Ziua Logo
  Nr. 4668 de sambata, 17 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Democratia suspendata a lui Traian Basescu
-- "Timp de doi ani democratia interna din PDL este suspendata. De acum inainte, devenim o armata care trebuie sa castige toate alegerile", a explicat, in februarie 2008, ideologul Valeriu Stoica. In PDL dezbaterea a fost inlocuita cu politica Dictatului, iar consultarea cu Executia. Principii solide si ferme care asigura succesul, dar asasineaza democratia.
Nimic nu garanteaza ca, in numele binelui cetatenilor si al luptei impotriva adversarilor modernizarii tarii, modelul pedelist nu va fi aplicat si democratiei nationale. Fie ca ne place sau nu. Daca privim in urma cu doar cinci ani putem vedea cum guvernarea lui Adrian Nastase a fost inlaturata cu ura. Votul din decembrie 2004 i-a dat insa o lectie invincibilului Nastase. Si i-a trimis acasa la pachet si pe Octav Cozmanca, considerat geniul raului, si pe Micky Mihailescu, al carui precla spune totul. Iar PSD a fost trimis sa invete, in Opozitie, timp de patru ani, cum sta treaba cu democratia. In schimb, castigatorii au vorbit poporului despre Dreptate si Adevar, despre modernizare si libertate.
Din pacate, PDL tinde sa devina astazi o copie a PSD, varianta 2004. Unii ar spune chiar un upgrade al acelui model. Iar Traian Basescu este creatorul si pastorul unui partid a carui functionare este antagonica cu ideile si valorile democratice. Si asta se vede chiar din geneza sa. Intr-o zi, vechii ostasi din PD si dezertorii din PNL au raspuns prezent chemarii Palatului Cotroceni pentru a forma partidul prezidential - PDL. Iar din acel moment democratia a fost oficial suspendata.
Nou-venitii au fost aruncati in fruntea unor filiale fara ca ei sa castige acest drept in urma vreunui vot. Asa s-a stabilit. Fostii liberali au primit automat mai multe functii de vicepresedinte. Nicio urma de alegeri.
Politica Dictatului a devenit un lucru banal, o stare de fapt. Ingrijorator este ca acest stil a fost ridicat la rang de normalitate si tinde sa se extinda in afara partidului. Profesorul Boc si-a calcat in picioare toata cariera profesionala pentru a da ordonante neconstitutionale. Fiica sefului suprem a ajuns in Parlamentul European. Elena Udrea a devenit stapana peste ministerele Turismului si Mediului. Societatea civila s-a incorporat si ea. Tripleta independentilor Monica Macovei - Cristian Preda - Traian Ungureanu a fost trimisa sa reprezinte tara la Bruxelles. Ce urmeaza?
In aceste zile tulburi ale vietii noastre politice, supunerea PDL a atins paroxismul. Democrat-liberalii s-au dus la consultarile de la Cotroceni cu o propunere de premier: Emil Boc. Au primit o palma si au revenit cu o alta varianta. Secreta. Nu pot informa opinia publica care a fost solutia lor pentru iesirea tarii din criza. Au primit interzis. De ce? Pentru ca jocurile fusesera deja stabilite. Ei au mimat doar democratia. Consultarile au fost doar o farsa. Si au tacut. Doar ca sunt incantati sa sustina propunerea presedintelui. Pentru ca stiu finalul scenariului: Emil Boc si gasca sa vor reveni la Palatul Victoria, daca Parlamentul nu accepta nominalizarea presedintelui.
Lipsa culturii dialogului si a dezbaterii a dus si la izolarea PDL de pe scena politica. Lipsa democratiei interne se vede in modul de negociere si de raportare fata de ceilalti. "Este o prostie sa vorbim despre dictatura, este o manipulare", ar afirma sustinatorii sefului statului. Acest lucru va trebui insa explicat tuturor celor care au inceput sa simta o ura viscerala fata de modelul Traian Basescu. Sa-l perceapa ca pe Adrian Nastase. Sa aiba o dorinta instinctuala de a-l vedea inapoi pe vas. In istorie un singur dictator s-a retras de bunavoie: Sylla. Ceilalti si-au justificat puterea in numele poporului. Cotroceniul a anuntat vineri prima mutare: Parlamentul se va dizolva daca nu ii face pe plac sefului statului.
Cristian ANDREI - cristian.andrei@ziua.ro 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
De data asta,bine subliniat cum a inceput,cum continua!   de LENIO
Trist    de irlanda
Mda...   de Petre S
A r h i v a
  Siguranta nationala primeaza    4 comentarii
  editorialul cititorului    1 comentariu
  Portret de premier: inodor si incolor    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Viata si moartea maresalului Antonescu (2899 afisari)
 Arhiva Doi s'un sfert a fost copiata ilegal (2520 afisari)
 A inceput dansul mortal! (2374 afisari)
 Presedintele minte iarasi (2018 afisari)
 Basescu castiga cu stadioanele pline (1823 afisari)
 Cum parcheaza un rus masina dupa o noapte de betie! - VIDEO (3437 afisari)
 Cele mai cumplite imagini publicate vreodata pe Internet! L-au taiat bucati, l-au fiert si l-au mancat! (2594 afisari)
 Traian Băsescu către jurnalistul Bogdan Chirieac: Va trebui să vă cereți scuze dacă veți continua să fiți ironic (2494 afisari)
 Ovidiu Mușetescu, fostul ministru al Privatizării in guvernul Năstase, a murit duminica după-amiază (2405 afisari)
 Fantoma lui Jim Morrison - un mister inexplicabil, dar adevarat, spun specialistii! (FOTO/VIDEO) (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01025 sec.