Ziua Logo
  Nr. 4667 de vineri, 16 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Jaf cu Kalasnikovul
-- Infractorii nu-si mai bat capul cu planuri alambicate, ci comit jafuri chiar la sediul firmelor de paza * La Sfantu Gheorghe, 270.000 de lei au disparut sub amenintarea pistoalelor-mitraliera
Ieri, a venit randul municipiului Sfantu Gheorghe sa fie teatrul unui jaf armat. Doi indivizi echipati cu combinezoane negre, asemanatoare celor folosite de structuri speciale din politie, purtand cagule si inarmati cu pistoale-mitraliera AKM, au patruns in sediul firmei de paza si protectie SC Ares Security SRL, au imobilizat dispecerul si pe cei doi agenti aflati in incinta, apoi au luat banii gasiti intr-o incapere alaturata si au plecat cu un autoturism al firmei.
In jurul orelor 02.00, la sediul din Strada Ciucului al firmei Ares Security s-au prezentat doi barbati cu alura sportiva, de 1.75-1.80 m inaltime, imbracati in combinezoane pe care era inscriptionat "Politia", pe piept si pe spate. "Deschideti, suntem in control!", a solicitat unul dintre ei, iar dispecerul s-a conformat. Ulterior, atat el, cat si cei doi agenti care il insoteau au declarat ca au vazut ca barbatii sunt inarmati, ceea ce li s-a parut normal pentru un echipaj de politie aflat in misiune. Acestia i-au lovit pe angajatii firmei cu pumnii si cu paturile armelor, i-au dezarmat, i-au asezat cu fata in jos si le-au legat mainile la spate, picioarele, le-au golit buzunarele, la fel si incarcatoarele pistoalelor din dotarea agentilor de paza. Maniera de lucru sugereaza opera unor profesionisti. Au luat apoi dintr-o incapere alaturata doi saci in care se aflau bani, iar dintr-un fiset cheile unui autoturism Dacia Logan, proprietate a firmei, cu care au plecat. Un singur amanunt le-a scapat agresorilor: faptul ca unul dintre agenti avea la brau un telefon mobil, cu ajutorul caruia, in cele din urma, a reusit sa-l alerteze pe patron, dupa ce s-au eliberat cu totii. La randul sau, acesta a anuntat politia, care a sosit la locul jafului dupa trei minute. Trecusera insa 44 de minute de la patrunderea infractorilor in incinta firmei, actiunea lor durand circa un sfert de ora.
La pont?
Initial, anchetatorii au crezut ca autorii jafului luasera cu ei si armele agentilor de paza, dar acestea au fost gasite, abandonate. In urma cercetarilor demarate, masina de interventie furata a fost gasita ieri la pranz, la 4 kilometri de sediul firmei, spre Miercurea Ciuc, pe un drum laturalnic la iesirea din Sfantu Gheorghe, pe malul Oltului. Ares Security este cea mai mare firma de profil din judet. Are 130 de angajati si ofera servicii de protectie si paza, instalare de sisteme de supraveghere, monitorizare si transport de valori. La sediu nu avea insa instalate camere de supraveghere, nici sistem de alarma. "Ce sa fac, sa pun sistem de alarma si sa sune tot la noi, la dispeceratul meu? Suntem firma de paza, noi ne pazim.", a motivat aceasta situatie Radu Paul, fiul patronului Razvan Paul si asociat al firmei. Nu e totusi clar de ce banii furati se aflau in sediu, firma nefiind autorizata pentru acest lucru. Potrivit lui Radu Paul, este vorba despre 270.000 RON, care fusesera ridicati miercuri de la o banca din Brasov si urma ca ieri sa fie distribuiti in peste 20 de locatii din afara judetului Covasna. El a sugerat ca e posibil ca jaful sa fi fost planificat in urma unor informatii provenite din interiorul firmei, deoarece se stia ca aici se afla banii respectivi doar intr-un cerc de angajati ai acesteia, dar si ai bancii de la care fusesera ridicati. Anchetatorii identificasera, ieri-dimineata, mai multi suspecti si, din unele surse, reiese ca infractorii vorbeau romaneste, insa cu un accent maghiar.
Maramures, in oglinda
Jaful de ieri seamana cu cel din Pasul Gutai, din 15 septembrie. Si atunci, mai multi indivizi inarmati, imbracati in echipament specific serviciilor speciale din Politie, au simulat o operatiune de rutina in trafic, i-au imobilizat pe lucratorii unei firme de paza care transportau o mare suma de bani, pentru a fi distribuiti in zona Maramuresului, apoi au fugit cu 240.000 de lei. Si atunci, unul dintre agenti a alertat conducerea firmei de paza, cu ajutorul unui telefon mobil pe care infractorii nu-l vazusera. Ion Ciucu, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, a declarat ieri pentru ZIUA ca anchetatorii iau in calcul si o posibila legatura intre jaful de la firma Ares Security si cel din Pasul Gutai, dar si cu cel de la Miercurea Ciuc (unde s-a folosit un Kalasnikov si acelasi mod de operare), petrecut in 2004, dar ramas cu autori necunoscuti.
Adrian-Nicolae POPESCU - adrian.popescu@ziua.ro 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Iara ungurii-s de   de cumanus
sa-l demita Boc pe ministrul de interne   de Silviu Dumitrescu
A r h i v a
  Monstrul din Gradistea    1 comentariu
  Bloc distrus de explozie    
  Rapiti de recuperatori    
  Maries pe perfuzii    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, misiune imposibila? (5373 afisari)
 Premierul Guvernatorului (2805 afisari)
 Meci strans Basescu-Oprescu (2585 afisari)
 Caracatita cu epoleti de la Jilava (2495 afisari)
 Antonescu i-a luat fata lui Geoana (1956 afisari)
 Elevii isi bat joc de o profesoara: "Cand iti dau si eu o m**e!" (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (2479 afisari)
 In vreme ce Anglia si SUA salutau inceputul revolutiei bolsevice, rusii comandau asasinarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria (1812 afisari)
 Syda, ginerele lui Basescu! (1598 afisari)
 Angela Similea arata senzational la 63 de ani!  (1548 afisari)
 Cea mai sexi fotbalista din Brazilia a pozat nud intr-o revista pentru barbati (VIDEO) (1527 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01098 sec.