Ziua Logo
  Nr. 4667 de vineri, 16 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Bistro
Somon cu sos de perle
-- Saptamana aceasta dam cu traditionalul de pamant si ne aruncam catre gastronomia rafinata, cunoscuta in mediile din Dorobanti ca fiind de "fite".
Fite-nefite, important este ca putem gasi toate ingredientele pentru acest preparat in orice supermarket mai acatarii de la noi, asa incat nu mai avem nevoie decat de dorinta de afirmare si de o asistenta de impresionat. Preparatul se numeste "Somon cu sos de perle" si ne-a fost prezentat de catre chef-ul restaurantului Thalia (str. Sevastopol 8), Cornel Ilie Sorinel Balaban. Pentru o portie avem nevoie de urma�toarele ingrediente: somon 200 g, vin alb, ceapa mica (echalote), icre de Manciuria, unt, sare, rizoto, piper, broccoli, smantana, parmezan, usturoi.
Somonul se pudreaza cu o pulbere de sare si piper si apoi se frige in tigaie cu doi-trei stropi de ulei de masline. E gata atunci cand capata o culoare auriu-maronie. Cu voia dumneavoastra, as vrea sa propun un mic truc, pentru un plus de savoare: doua frunzulite de rozmarin maruntite aruncate peste somon in timp ce se frige si cateva picaturi de lamaie. Asta doar daca doriti, dar sa nu ma parati bucatarului! Urmatoarea etapa este pregatirea sosului pe baza de "beurre-blanc". Pretentios, nu? In traducere asta desemneaza un sos de unt alb, fiind unul dintre sosurile emulsificate clasice ale gastronomiei frantuzesti. Intr-o tigaie se pun cepele echalote, taiate marunt, un pic de vin si bucati de unt si se tin la foc mic si mocnit, panacand sosul devine omogensi capata consistenta. Este un sos foarte usor de facutsi bogat in arome, ideal pentru fructele de mare, carne de pasare, legume sau oua. Pentru ca preparatul nostru contine in numesi cuvantul "perle", in sosul mai sus amintit mai adaugam si icrele de Manciuria.
Urmeaza la gatit rizoto. Probabil ca o sa existe si con�servatori care o sa afirme ca am uitat de limba romana, dar cand zic rizoto nu ma refer la orez, in cazul de fata, ci la preparatul provenit din Cizma. S-apai! Ceapa taiata marunt se caleste de-impreuna cu orezul, dupa care se stinge cu vin alb. Secretul prepararii abia acum vine: peste clocoteala de ceapa, orez si vin se adauga din cand in cand, la perioade regulate, supa de legume, amestecandu-se continuu. La sfarsit, se adauga o mana de parmezan si smantana si se amesteca atent, ca sa nu se terciuiasca orezul. Separat se soteaza broccoli cu putin usturoi si se amesteca cu rizoto.
Valentin CEAFALAU - valentin.ceafalau@vinul.ro 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Jajj, ce se face la broccoli? se soteaza?!?!?!?   de Olga Khan
A r h i v a
  Feteasca regala 2006 - Genius Loci    
  "Bucatarul de aur" in sprijinul Spitalului Marie Curie    
  Strugurii promoveaza Romania la targuri    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu, misiune imposibila? (5373 afisari)
 Premierul Guvernatorului (2805 afisari)
 Meci strans Basescu-Oprescu (2585 afisari)
 Caracatita cu epoleti de la Jilava (2495 afisari)
 Antonescu i-a luat fata lui Geoana (1956 afisari)
 Elevii isi bat joc de o profesoara: "Cand iti dau si eu o m**e!" (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (2479 afisari)
 In vreme ce Anglia si SUA salutau inceputul revolutiei bolsevice, rusii comandau asasinarea Regelui Ferdinand si a Reginei Maria (1812 afisari)
 Syda, ginerele lui Basescu! (1598 afisari)
 Angela Similea arata senzational la 63 de ani!  (1548 afisari)
 Cea mai sexi fotbalista din Brazilia a pozat nud intr-o revista pentru barbati (VIDEO) (1527 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00849 sec.